Neves szakemberek inspirálják a gyerekeket

Csepeti Ádám HC
Dr. Csepeti Ádám Hungarocontrol Zrt. A fenntarthatóság társadalmi és természeti környezeti aspektusai a légiforgalmi irányításban címmel tartott előadást a Budapesti XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban A fotót a Dr. Csepeti Ádám küldte.
Vágólapra másolva!
Idén április 23-án indult el harmadik alkalommal a Fenntarthatósági Témahét, melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között. A rendezvénysorozat az EMMI támogatásával a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében 2018. április 27-ig zajlik folyamatosan.
Vágólapra másolva!

A környezet védelme és a fenntarthatóság érdekében egyre több civil, szervezet és önkormányzat tesz lépéseket, kezdeményezéseket. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás; ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon.

A Fenntarthatósági Témahét elsősorban a gyermekeknek szól,

a program kiemelt célja, hogy a gyerekek már iskolás korban megismerjék a téma fontosságát és felfigyeljenek személyes érintettségükre, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Az idei Fenntarthatósági Témahét témái

a természeti- és épített környezet védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem

köré szerveződnek a köznevelés mindhárom korosztályának (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola).

Halász Antal a Duna-Ipoly Nemzeti Park osztályvezetője a természeti környezetünk kialakulása és megőrzése címmel tartott előadást pedagógusoknak a Magyar Természettudományi Múzeumban Fotó: Zsemlye Krisztián, PontVelem

A Témahét idejére a PontVelem Nonprofit Kft. lehetőség biztosít arra, hogy az iskolai programok, tanórák részeként

a fenntarthatóságért elkötelezett szakemberek (önkéntesek) kiálljanak a gyerekek elé és a saját példájukkal, gondolataikkal erősítsék a Témahét üzenetét.

Az önkéntesnek a tanórát nem önállóan kell megtartania, hanem a pedagógussal együtt. Fontos, hogy az adott korcsoport számára befogadható, a tematikához kapcsolódó saját példákat hozzon, személyes példájával és hitelességével segítve az adott téma megértetését a diákokkal. Az előre kidolgozott tematikus óratervek a Témahét honlapjáról is elérhetőek az önkéntesek számára.

Az önkéntes segítheti az iskolákat a pályázatok megvalósításában is:

szakmai segítséget nyújthat az iskolásoknak,

hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott elvárásokat minél szakszerűbben valósítsák meg.

Dr. Csepeti Ádám (Hungarocontrol Zrt.), a fenntarthatóság társadalmi és természeti környezeti aspektusai a légiforgalmi irányításban címmel tartott előadást a Budapesti XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumban Forrás: Dr. Csepeti Ádám

Áder János köztársasági elnök, a Témahét önkéntes programja keretében, 2018. április 24-én tartott interaktív előadást a klímaváltozásról, a Szentendrei Református Gimnáziumban.

Az előadást közel 500 gimnáziumi tanuló hallgatta meg. Az előadás fő témája a vízválság volt.

A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya a nemzeti parki igazgatóságokat mozgósítva eddig a legtöbb önkéntest adta a Témahét programjaihoz.

Neves szakemberek, – osztályvezetők, tájegységvezetők, természetvédelmi őrök, környezeti nevelők

– képviselték a szakmát az iskolákban. Munkájuk elismeréseként Zöld Tündér díjat kaptak a Témahét nyitórendezvényén.

Emellett a következő szervezetek önkéntesei vesznek rész a Témahét programjaiban: Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Amcham Hungary, HungaroControl Zrt.

Kovacsics Tamás (Hungarocontrol Zrt.) a fenntarthatóság és környzettudatosság a légiforgalomban címmel tartott előadást a Budapesti Gazdasági SZC Békésy György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. Forrás: Kovács Linda

Amennyiben szeretne önkéntes lenni, keresse fel a Fenntarthatósági Témahét honlapját, és regisztrálják magát itt.