Mégiscsak a radikális a Jobbik igazi arca

Toroczkai László beszél demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS Kimondjuk. Megoldjuk. Közéleti személyiség foglalkozása magyar zászló mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ polgármester politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY SZIMBÓLUM TÁRGY zászló
Budapest, 2015. szeptember 5. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere beszél a Jobbik bevándorlás elleni tüntetésén a Belügyminisztérium előtt 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Jobbik számára kudarccal végződött vasárnapi választás óta mindennapossá váltak a nyilvánosság előtt az üzengetések a pártban. Tegnap Vona Gábor váratlanul kivonult a politikából, erre Novák Előd megnevezte, kit látna szívesen a Jobbik élén. Szerinte Toroczkai László bizonyított Ásotthalom polgármestereként. Vona néppártosodási politikájának bukása után látványosan elkezdtek mozgolódni a radikálisok. 
Vágólapra másolva!

Tegnap késő este Vona Gábor lemondott valamennyi tisztségéről, így parlamenti mandátumáról is. Ez azt jelenti, hogy vele egész biztosan nem fogunk találkozni a parlamentben a következő ciklus során. Bár a vasárnapi választást követően mindennapossá váltak a nyilvánosság előtti jobbikos üzengetések, Vona politikából való kivonulása olaj volt a tűzre.

Elsőként Novák Előd ragadott klaviatúrát, és Toroczkai Lászlót, jelenlegi alelnököt és Ásotthalom polgármesterét ajánlotta a Jobbik alelnökének, mert szerinte városvezetőként bizonyított.

Szerinte „egy modern nemzeti elvpártban" mindenkinek a munkájára szükség lesz. Állítása szerint sosem ellenezték a néppártiságot, két sorral később viszont már Szabó Dezső magyar íróról és MIÉP-es időkről értekezett.

Novák egy mai, korábbi bejegyzésében azt írta, hogy korrekt, férfias vállalás volt Vona részéről a lemondás. A lemondása előtt viszont kevésbé bánt kesztyűs kézzel a bukott pártelnökkel, egész pontosan tehertételnek és a pártra nézve veszélyesnek nevezte őt. A következőket írta tegnapi bejegyzésében:

  • Vona Gábor - pusztán stílusváltást ígérve, de valójában súlyos tartalmi változásokat is végrehajtva - letérítette a pártot fejlődő útjáról.
  • A törzstáborunk egy jelentősnek mondható része viszont sajnos a Fideszre szavazott, amire Vona Gábor kvázi rá is vezette az elvhűeket akkor, mikor azt mondta: helyet cserélt a Fidesz és a Jobbik.
  • Számos kormánypárti szavazót csábíthattunk volna át következetesen radikális politikával, ha hitelesek maradunk. Most viszont pl. a határon túliak körében is csak 1,3%-ot szereztünk: kevesebbet, mint az LMP.
  • Pálfordulásokkal a Jobbik is eljátssza hitelességét a választók szemében, ha részben Simicska lopott vagyonából folytatja kampányát, akkor nem csoda, hogy nem hitték el pl. a „tiszta kézzel" ígéretét.
  • Keresztállítási misszió helyett már hanukázós üdvözletek, illetve legutóbb - szerencsére nem volt hír belőle a kampányban - már a Hit Gyülekezete is kapott Vona Gábor és Mirkóczki Ádám jókívánságaiból, holott épp ő nevezte korábban cionista bizniszszektának őket az Országgyűlésben többször is.
  • A Vona Gábor által ígért lemondás is színjátékká vált csupán, hiszen a következő hónapban lejárna amúgy is az egész elnökség mandátuma, így az igazi lemondás egy legalább időszakos visszavonulás volna csak. A választás éjszakáján bejelentett lemondás komolytalanságát jelzi, hogy a beszéd nem a kudarc okairól szólt, hanem arról, hogy Vona Gábor ismét egy személyben bejelentette, mit fog csinálni a Jobbik a következő négy évben. A Jobbik számára most tehertétel lett az ő személye, akinek ha fontos a párt jövője és saját becsülete, akkor háttérbe kell vonuljon.
  • Ha Vona Gábor inkább ragaszkodik posztjához, s hatalomtechnikai eszközökkel próbálja ellehetetleníteni akár új elnök megválasztását, az nemcsak inkorrekt a korábbi lemondási ígéretének tükrében, hanem a Jobbikra nézve veszélyes is.

Toroczkai László helyezkedik: a pártelnöki pozíció a célja?

Toroczkai László is aktív volt tegnap a Facebookon. Vona lemondása előtt azt írta, hogy „Vona Gábor megbukott, de a Jobbik él. Ha azonban Vona Gábor úgy gondolja, hogy nem végleg bukott meg, s a lemondás is csak látszólagos lesz, azzal kivégzi a Jobbikot."

Egy későbbi posztjában egy olyan hosszabb elemzést ígért, amely „a bukás eddig kevésbé ismert hátterét is megvilágítja majd", azonban mai bejegyzésében azt írja, Vona tényleges lemondása után nem lenne korrekt közleni ezt. Profilképét is lecserélte, vasárnap óta erős imidzsváltáson ment keresztül az oldala. Látszik, hogy Toroczkai erős politikai mozgásba lendült a Jobbik számára kedvezőtlen választási eredmény óta.