Kiállítják az Orbán Viktorról elnevezett orchideát

Füvészkert Orbán Viktor nevezetű orchidea
Vágólapra másolva!
Csütörtöktől a budapesti Fűvészkertben is látható lesz a nagyközönség számára az Orbán Viktor miniszterelnökről elnevezett orchidea - mondta Orlóci László, a Fűvészkert igazgatója az Origónak. A szakember elmondta, hogy a virág Szingapúrból érkezett, ahol a kormányfő tavaly tett hivatalos látogatást.
Vágólapra másolva!

A két orchidea ugyanahhoz a nemzetséghez tartozik, de annak két különböző fajába – monda el Orlóci László az Origónak annak kapcsán, hogy a Fűvészkertben most csütörtöktől minden érdeklődő megtekintheti a Horn Gyuláról és Orbán Viktorról elnevezett virágokat. A Fűvészkert igazgatója elmondta, hogy

a két virág bár erős rokonsági kapcsolatban van, de mivel két különböző fajról beszélünk, ezért több ponton különböznek az orchideák.

A két faj között a nemesítés miatt alakult ki nagy különbség – mondta a szakember.

Az Orbán Viktorról elnevezett orchidea Fotó: Polyák Attila - Origo

Míg a Horn Gyuláról elnevezett virágot 1997-ben nemesítették, addig az Orbán Viktorról elnevezetett már a 2010-es években. Mindennek azért van jelentősége, mert a két évtized alatt jelentősen változtak a nemesítési szokások – tette hozzá. A mostani helyzetben az a különleges, hogy bár mindkét orchideafajta egész évben a meleg párás klímát kedveli, de nem egy időben szoktak virágozni, míg most ez történt – mondta a Fűvészkert igazgatója. Szólt arról is, hogy a két virág repülőgépen bedobozolva érkezett Magyarországra, de az eredeti nemesítés előtti növény Szingapúrban maradt.

A "Horn Gyula" orchidea Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Orbán Viktorról elnevezett virág a XXI. századot képviseli

A leghíresebb és legrégibb magyar növénygyűjteményben, a Füvészkert üvegházában a legendás kaktuszgyűjtemény, az amazonasi és paraguayi óriási tündérrózsák közelében leltek otthonra az orchideák, amelyekről tudni kell, hogy eredetileg nem földben gyökerező, hanem fákon élő, a gyökereikkel is szintetizáló fajták – fogalmazott a szakember, aki szerint ezért néhány példányt az üvegházban fákon helyeztek el, minél inkább az eredeti körülményeket biztosítva.

Az "Orbán Viktor" orchidea Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez egyfajta vésztervet is jelent, ha ugyanis a cserepes példányokat bármi érné, a fákon élő hajtásokról a növény újra szaporítható lenne.

A virágtrendeknek megfelelően az Orbán Viktorról elnevezett virág a XXI. századot képviseli. A teljes színskálát felvonultatja a növény, a ráeső fénytől is függ, hogy milyennek látjuk, nem beszélve egyedileg csavarodó különleges leveleiről. Az Illés utca 25. szám alatt lehet megnézni az orchideát.