A leghatározottabban elítéli a magyar kormány a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére tett kísérleteket

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. szeptember 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Sargentini-jelentés kapcsán a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. szeptember 12-én. Ezen a napon megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament (EP), a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A kormány nem hagyja, hogy az ukrán vezetés tovább rontsa a kárpátaljai magyarok helyzetét, a megfélemlítésükre tett kísérleteket pedig a leghatározottabban elítéli – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó kifejezetten barátságtalan lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar főkonzulátuson rejtett kamerával készített felvételeket felhasználták az ukrán választási kampányban, a magyarellenességet szavazatszerzési célra használva.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Illyés Tibor

A videók a tárcavezető szerint megbízásból készülhettek és szivároghattak ki.

Közölte, hogy a felvételen rögzített állampolgársági eskütétel minden jogszabálynak megfelel, így csak belpolitikai okokkal, a közelgő választással magyarázható, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kifogásolta azt.

– tette hozzá a miniszter.

A nemzetközi kötelezettségeket Ukrajnának is tiszteletben kell tartania, továbbá tudomásul kell vennie, hogy

a Kárpátalján élő 150 ezres magyar közösség jogokkal rendelkezik akkor is, ha Ukrajna ezeket gyengíteni igyekszik

- jelentette ki.

Szijjártó Péter továbbá nyomatékosította:

Egy ilyen lépés - fűzte hozzá - új dimenzióba helyezné a két ország kapcsolatait és nem maradna válaszlépés nélkül, de hivatalosan a Külgazdasági és Külügyminisztérium ilyen jelzést nem kapott.

- fejtette ki.

Az eseményeket Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri és

nem kizárt, hogy a jövőben is szükség lehet az Ukrajna integrációját lassító intézkedésekre.

A helyzet miatt jövő kedden a New York-i ENSZ-közgyűlés alkalmával is "lesz miről tárgyalni" - tette hozzá Szijjártó Péter.

Ahogy az Origo azt már megírta, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását, miután a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen

kárpátaljai magyarok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán.

Ezt követően az ukrán miniszter újságírókkal közölte, hogy New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében találkozik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek meg fogja mutatni a beregszászi magyar konzulátuson készült videofelvételt, amely szerinte hiteles.

A felvétel hitelességét szakértők nem erősítették meg, és nem lehet tudni, hogy egyáltalán fogják-e ezt vizsgálni.

„Közlöm Szijjártóval, hogy a konzulnak semmi dolga Kárpátalján, jobban teszi, ha Budapesten osztogatja a magyar útleveleket a magyar állampolgároknak” - mondta fenyegetőzve a külügyi tárcavezető, jelezve, hogy "meglehetősen feszített lesz találkozójának napirendje" magyar kollégájával.

Ukrajna részéről egyébként rendkívül durva provokáció lenne, ha kiutasítaná a beregszászi magyar konzult.