Már 2016-ban is volt számlája az osztrák elit bankban Gyurcsány Ferencnek. A bukott exkormányfő akkor több mint 180 millió forintot tartott a Schoellerbank AG-nál. A nyilvánosságot azonban sem akkor, sem most nem tájékoztatta erről - írta a Magyar Idők. Lelepleződése után a politikus azzal védekezett, hogy a mostani vagyonnyilatkozatában szereplő 605 millió forintos értékpapírtétel magában foglalja azt a 150 milliós befektetést, amelyet az osztrák pénzintézetben tart. Ifj. Lomnici Zoltán szerint, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekmény történt, akkor Gyurcsány a mandátumát is elveszítheti. 

Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy egy osztrák bankban is van számlája. A volt kormányfő azt követően nyilatkozott külföldön tartott vagyonáról, hogy a Magyar Idők közölte, a Demokratikus Koalíció elnöke valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott le az Országgyűlésnek, hiszen az okiratban nem tüntette fel azt a több mint 150 millió forintot, amelyet Bécsben egy elit bankban, a Schoellerbank AG-nál helyezett el. Az exminiszterelnök a történteket azzal magyarázta, hogy a vagyonnyilatkozatában feltüntetett 605 millió forint értékű értékpapír-befektetésének egy része van Ausztriában.  

Gyurcsány Ferencnek már 2016-ban volt titkos osztrák bankszámlájaForrás: MTI/Balogh Zoltán

Már 2016-ban volt számlája Gyurcsánynak

Időközben a Magyar Idők megtudta azt is, hogy az egykori kormányfőnek már 2016-ban is volt számlája Bécsben, ebben az évben még több mint 180 millió forint lapult a Schoellerbankban, vagyis mintegy 30 millióval több, mint jelenleg. Az azonban, hogy részben külföldön tárolja a vagyonát, a 2016-os vagyonbevallásából sem derült ki.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Gyurcsány vagyona 2017 végére meglepő módon csökkent. A 2016-os vagyonnyilatkozatában feltüntetett 641 millió árfolyamértékű értékpapírból 2017-ben 36 millió forintnyi „égett el", annak ellenére, hogy a DK elnökének bruttó 227 958 055 forintot fizetett ki osztalék formájában az Altus Portfólió Kft., és ezt ő elvileg értékpapírba fektette.

Közel 20 milliót költhetett havonta Gyurcsány 

Két eset lehetséges. A vagyonnyilatkozata szerint a negyedmilliárd forinthoz közelítő különbözetet nem egy bankban és nem is műkincsekben vagy ingatlanban tartja, és nem vásárolt sem autót, sem más borsos árú értéktárgyat tavaly. Ebből az következhet, hogy családjával felélték ezt az összeget, vagyis hogy havonta 18-20 millió forintot költöttek magukra. Elképzelhető továbbá, hogy elbukta a tőzsdén, ami – tekintettel arra, hogy a volt miniszterelnök nyilván kiváló szakemberekre bízta pénzügyei kezelését – nem túl valószínű.

Vajon, mire költhetett a Gyurcsány-család?Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ifj. Lomnici: Gyurcsány mandátuma is megszűnhet

Gyurcsány Ferenc jogi lépéseket tervez a Magyar Időkkel szemben a miatt, mert a lap arról írt, hogy a Demokratikus Koalíció elnökének 150 millió forintos pénzintézeti követelése van egy osztrák bankban és ezt nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az ECHO TV Napi aktuális című műsorában ezzel kapcsolatban elmondta, az Országgyűlésről szóló törvény kimondja, a vagyonnyilatkozatban külön rubrikában kell feltüntetni a vagyoni vagy pénzbeli követelést. Az alkotmányjogász közölte, amennyiben kiderül, hogy bűncselekmény történt, végső esetben a mandátum is megszűnhet.