időzített nativ cikk teszt

Vágólapra másolva!
Áramellátási hiba miatt nem közlekedett reggel Budapesten többek között a földalatti, a 4-6-os villamos és több trolibusz sem. A forgalom azóta helyreállt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank idén júliusban hirdette meg a környezeti szempontokat érvényesítő, zöld lakáshitelezést ösztönző és a korszerű lakáspiacot támogató Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Programot. A Takarék Jelzálogbank 2019 közepe óta fordít kiemelt figyelmet a zöld pénzügyekre és 2020-ban kezdte vizsgálni, hogy a portfóliójába tartozó ingatlanfedezetek közül melyek felelnek meg a zöld kritériumoknak.

Az idén szeptemberben jóváhagyott Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség legfrissebb vonatkozó alapelveire épül, melyet az egyik legnevesebb, erre szakosodott globális tanácsadó minősített, s a piaci befektetők számára alátámasztja egyrészt a nemzetközi szabványnak történő megfelelést, másrészt a benne foglalt fenntarthatósági tényezők meglétét is.

A Takarék Jelzálogbank meghatározta, hogy kizárólag azon ingatlanok vonhatók fedezetbe, melyek a teljes lakásállományra kidolgozott módszertan alapján energiahatékonyság szempontjából beletartoznak a legjobb 15 százalékba, vagy olyan használt lakások, amelyeken jelentős mértékű, de legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményező felújítást végeztek.

Túljegyezték a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét, mely energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, illetve felújítását segíti elő. Forrás: Cultura Creative/Copyright Andrew Brookes/Andrew Brookes

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, első zöld jelzáloglevelek nyilvános forgalomba hozatala során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra, tehát jelentős túljegyzést könyvelhetett el a vállalat.

A befolyó bevételből kizárólag energiatakarékos, zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönét finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez.

A legtöbb hazai kereskedelmi bank lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghiteleit refinanszírozó Takarék Jelzálogbank Nyrt. a mostani kibocsátással – amelyeket a tervek szerint újabbak követnek majd – olcsóbb forrást szerez az energiahatékony, azaz zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönének finanszírozására.

A Takarék Jelzálogbank által kibocsátott, első zöld jelzáloglevelek nyilvános forgalomba hozatala során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők. 123RF

Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója jelentős mérföldkőnek nevezte a kötvénykibocsátást és meglátása szerint ezzel megerősítették elkötelezettségüket a fenntartható banki működés iránt.

- fogalmazott. A hitelintézet szakértői azzal számolnak, hogy a zöld jelzáloglevelek egyre nagyobb teret nyernek majd a piacon és egyre keresettebbek lesznek a befektetők körében is, hiszen hosszabb távon jóval biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöld jelzáloglevelek: azoknál a hiteleknél ugyanis, amelyek biztosítéka zöld ingatlan, szakértők szerint kisebb lehet a bedőlés esélye.

A befolyó bevételből kizárólag energiatakarékos, zöld lakóingatlanok jelzálogkölcsönét finanszírozzák, ezzel hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez, a klímaváltozás mérsékléséhez. Forrás: Shutterstock

A hazai jelzáloglevél-piacot tavaly elsősorban a Magyar Nemzeti Bank második jelzáloglevél-vásárlási programja mozgatta annak kedvező feltételei miatt, így a jelzálogbankok igyekeztek minél több értékpapírt kibocsátani és bőséges forrást gyűjteni. A jegybanki program tavaly novemberi lezárulta után a piacon átmenetileg növekedett a hozamfelár, és mivel a refinanszírozó bankoknak nem volt szükségük jelentős forrásbevonásra, csökkent a kibocsátások volumene. Az idén augusztusban elindított jegybanki zöld jelzáloglevél-vásárlási program hatására azonban ismét nő a kibocsátási kedv. Az idei második félévben a jegybanki alapkamat-emelés következtében ugyan óvatosabbá váltak a befektetők az olyan hosszú lejáratú, fix kamatozású értékpapírok vásárlásával, mint amilyen a jelzáloglevél, a Takarék Jelzálogbank szakértői szerint viszont a megemelkedett nominális hozamszintek miatt már megjelenhetnek a piacon azok a befektetők is, akik számára a korábbi az alacsony nominális hozamszinteken kevésbé voltak attraktívak a jelzáloglevelek.

A Takarék Jelzálogbank zöld jelzálogleveleinek jegyzéséből származó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák. Az energiahatékony ingatlanok megvételéhez vagy építéséhez a támogatott Takarék NHP Zöld Otthon Lakáshitelt itt lehet igényelni.

A most kibocsátott zöld jelzáloglevelek a refinanszírozott lakossági és vállalati jelzáloghitelek zöld ingatlanfedezete miatt hosszabb távon a normál jelzálogleveleknél biztonságosabb befektetéssé válhatnak.

A cikk megjelenését a Takarékbank Zrt támogatta.