Továbbra is börtönben marad Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje, és a szombathelyi baloldali frakció vezetője
Vágólapra másolva!
A Magyar Idők arról számolt be, hogy a Szegedi Törvényszék jogerősen jóváhagyta Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának meghosszabbítását további két hónappal. Gyurcsány ügyvédje a gyanú szerint a Human Operator nevű cégével 6,3 milliárd forintos kárt okozott az államnak. Mindemellett pedig több száz diákot – és mást – károsítottak meg, akiknek a kormány általi kártalanítása jelenleg is folyamatban van.
Vágólapra másolva!

Első fokon a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt rendelte el Czeglédy előzetes letartóztatásának szeptember 5-ig való meghosszabbítását, amely ellen Gyurcsány ügyvédje és védője fellebbezett,

így került az ügy a Szegedi Törvényszék elé, amely most jogerősen is elrendelte a kényszerintézkedés meghosszabbítását.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje és a szombathelyi baloldali frakció vezetője Forrás: MTI

Mint ismeretes, Czeglédy Csaba, aki korábban Szombathely baloldali – Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt – önkormányzati képviselője volt, azért került rács mögé, mivel a gyanú szerint bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva, mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalást követett el.

A nyomozást folytató Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely az érdekeltségében álló Human Operator Zrt.-n keresztül diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót és a személyi jövedelemadót nem vallották be, illetve nem fizették meg.


Mindemellett pedig a cég azzal is trükközött, hogy több mint fél évig egyetlen fillért sem tartott a folyószámláján, abból a célból, hogy ne tudják a tartozásokat végrehajtani rajtuk. Így már a diákok fizetésére sem jutott pénz, amely következtében több száz diákot – és másokat – károsított meg a cég.

A kormány vállalta a Czeglédyék által megkárosított diákok kártalanítását

Mint korábban arról beszámoltunk, a kormány tavaly decemberben határozott a baloldali bűnügy károsultjainak kártalanításáról. Így azokat, akik 2017. május 1. és június 30. között végeztek munkát a Human Operator kötelékében, a kormány a kormányhivatalokon keresztül kártalanítja.

Az Origo korábbi információi szerint eddig már 596 embert kártalanítottak, összesen 41 741 028 forint értékben.


Június végéig volt lehetőség a Kormányhivataloknál leadni a kár megtérítése iránti kérelmeket, ezek feldolgozása folyamatosan zajlik, vagyis az 596-os létszám (ami nagyjából az első júliusi hét végéig elfogadott kérelmek száma) és az összeg is még növekedni fog.