Tájékoztató kampányt indít a Soros-Sargentini-jelentés miatt a kormány

SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; SARGENTINI, Judith; ROGÁN Antal
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A kabinet a politikai nyomásgyakorlás részének tekinti az Európai Parlament által múlt héten elfogadott dokumentumot, amelynek nem fog engedni. "Magyarország nem fog engedni a zsarolásnak" - szögezte le a Soros-Sargentini vitáján Orbán Viktor magyar kormányfő. Ennek megfelelően a kabinet a tájékoztató akció mellett jogi elégtételt is kíván venni.
Vágólapra másolva!

A jogi beadvány mellett tájékoztató akcióval is reagál az Európai Parlament által múlt héten elfogadott Sargentini-jelentésre a kormány – értesült a Magyar Idők. A portál úgy tudja, hogy

a kabinet televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben is kifejti majd álláspontját, miszerint a magyar jogállamiság helyzetét bíráló, Magyarországot elítélő dokumentumot a politikai nyomásgyakorlás részének tekinti, amelynek nem fog engedni.

A kormány megtámadja a Soros-Sargentini-jelentést

Ahogy arról már korábban szó volt, a tájékoztatással párhuzamosan jogi elégtételt is kíván venni a kabinet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfő este jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében az Európai Unió Bíróságán támadják meg az EP Soros-Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel a lisszaboni szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

„Az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, hogy teljes valótlanságokra épül a múlt héten jogellenesen megszavazott Soros-Sargentini-jelentés. A magyar kabinet szakértői a Sargentini-jelentés minden állításra válaszoltak" – minderről már Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a szavazást követően a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közel sincs egyedül ezzel az álláspontjával a magyar miniszterelnök:

  • az Európai Unió soros elnökségét adó Ausztria bejelentette, a soros elnökként éppen általa irányított, kormányközi Európai Tanács jogi szolgálatától kér iránymutatást a múlt heti szavazás lebonyolításának a jogszerűségéről. Heinz-Christian Strache, osztrák alkancellár Magyarország mellé állt, és élesen bírálta a hazug Soros-Sargentini-jelentést.
  • Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan.
  • Andrej Babis cseh miniszterelnök pedig élesen kikelt az egész ügymenettel szemben.
Strasbourg, 2018. szeptember 11. Judith Sargentini, a zöld párti frakció holland képviselője (j) felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én. Balra Orbán Viktor miniszterelnök, mögötte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (b2). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Határozati javaslatot is előterjesztettek a kormánypártok

Mindezek következtében határozati javaslatot terjesztett elő a Soros-Sargentini-jelentés ellen a Ház elé Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a zsarolásnak, utasítsa vissza a Magyarország elleni valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A Magyar Idők kiemelte, hogy

a magyar kormány szakértői a Sargentini-jelentés állítására már a múlt héten, az EP-ben lefolytatott szavazás előtt egy 108 oldalas, angol nyelvű iratban válaszoltak, amelyet minden EP-képviselőnek eljuttattak.

A dokumentumból kiderül, hogy a holland képviselő által összeállított jelentés pontokba szedett állításai közül 19 most folyó vitás eljárásokról szól, 13 már korábban lezárt eljárásokat kifogásol, 37 pedig ténybeli tévedés.