Elkaptak hat diákot, akik a Debreceni Egyetemen árultak drogot

2018.09.24. 19:03

Hosszú évekre börtönbe kerülhetnek azok a magyar és nigériai vádlottak, akik egy debreceni gimnáziumban és az egyetemen is marihuánát árultak. 

A hat vádlott 2014 ősze és 2015 tavasza között 50 embernek adott el több mint 1 kilogramm marihuánát. A vevők többsége külföldi egyetemista volt. L. B. elsőrendű vádlott szerezte be a marihuánát A. O. B. negyedrendű vádlottól. L. B. egy gimnáziumban, a többiek többnyire a Debreceni Egyetemen tanultak.

A. J. másodrendű vádlott egy közösségi profilt is létrehozott, így tudták tartani a kapcsolatot a vevőkörrel. A marihuánát könyvként, kémiaként vagy kémiakönyvként emlegették számmal megjelölve, ami a kábítószer mennyiségét jelentette. A kábítószert a Debreceni Egyetem Kémia Épületében, vagy annak környékén, vagy a dohányzóhelyen értékesítették, grammját 2-3 ezer forintért.

Marihuána - IllusztrációForrás: police.hu

A vádlottak 2014-ben egy másik kábítószeres ügyben kerültek képbe a rendőrségnél. Egy gyanúsított vallomása alapján indult el a nyomozás, később már mindegyikük telefonját lehallgatták.

A bíróság első fokon L. B. első rendű vádlottat 5 év, A. J.-t szintén 5 év, E. A. O.-t 5 év 6 hónap, A. O. B.-t 5 év 6 hónap, D. L. Z.-t 3 év 10 hónap, D. D. I.-t 4 év fegyházbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

A hat vádlott tárgyalása határozathirdetéssel folytatódik szerdán, a Debreceni Törvényszéken.