Az európai értékeket sértik a Magyarország elleni bújtatott eljárások

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára
Budapest, 2018. május 22. Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára szerint csak gyengíti az Európai Uniót, ha súlyos vádakat hoznak fel egy olyan országgal szemben, amelyik a fősodortól eltérő véleményt fogalmaz meg. Az ilyen ügyek közül a legkiemelkedőbb a migrációhoz való viszonyulás.
Vágólapra másolva!

Amikor a migráció kérdésében képviselt eltérő véleménye miatt bújtatott politikai eljárást folytatnak Magyarország ellen, akkor sérülnek az Európai Unió által vallott európai értékek – jelentette ki Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az államtitkár az Európai Bizottság negyedik, a demokrácia alapelemeiről, az európaiakat összekötő demokratikus értékekről és a jelenlegi kihívásokról szóló Alapjogi Kollokviumának ülését követően hangsúlyozta, nem járul hozzá az Európai Unió sikerességéhez az, hogy ha valamelyik tagállam a fősodortól eltérő véleményt fogalmaz meg, rögtön olyan súlyos vádakkal illetik, mint a nacionalizmus, vagy a populizmus. Szerinte számon kérhető a liberális Európán, hogy miért nem hallgatja meg és miért nem fogadja el az eltérő véleményeket.

Varga Judit Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ilyen jellegű esetek között legkiemelkedőbb a migrációhoz való eltérő viszonyulás, amely esetében "nem nevezhető demokratikusnak a másként gondolkodók lejáratása" – húzta alá.

Magyarország tisztességes eljárást, az eltérő vélemények tiszteletben tartást várja el, ugyanis olyan Európát kíván, amelyben erős nemzetek egymással kölcsönösen, szorosan együttműködnek, és egymás véleményét elismerik.

Magyarország véleménye az, hogy egy demokráciában a legfontosabb tényező a hitelesség.

Az, ha a politikai döntéseket a választók akaratával összhangban hozzák meg. A magyar kormány évek óta ebben a szellemben cselekszik, aminek legjobb példája, hogy a nemzeti konzultációk során a legfontosabb és legérzékenyebb kérdésekről rendszeresen kikéri az emberek véleményét. Magyarország azt ajánlja, hogy a döntéseket a választók akaratához igazítva hozzák meg – emelte ki.

Az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország problémának látja, hogy Európa bizonyos részein megszűnt a kapcsolat, megnőtt távolság a politikai elit és a szavazók között.

"A politikai elit elszakadt a valóságtól, ezért a döntések nincsenek összhangban, azok nem tükrözik az emberek véleményét. Fontos, hogy ezen javítsunk" – fogalmazott az államtitkár.