A migránsvízumok ügyében ámokfutásba kezdett az Európai Parlament bevándorláspárti többsége

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint a migránsvízumokkal kapcsolatban ámokfutásba kezdett az Európai Parlament bevándorláspárti többsége.
Vágólapra másolva!

A politikus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában emlékeztetett, hogy az EP tárgyalt a migránsvízum bevezetéséről szóló előterjesztésről, ami a végszavazásnál nem kapta meg a szükséges többséget. Az ügynek le kellett volna kerülnie a napirendről, de a demokrácia legalapvetőbb szabályait megerőszakolva a szocialista, kommunista, zöld és liberális képviselők nyomására

a már leszavazott előterjesztés visszakerült az EP illetékes bizottsága elé

- mondta a politikus. A testület többsége az előterjesztést elfogadta, így az indítvány újra vissza fog kerülni az EP decemberi plenáris ülésére - jelezte.

- jelentette ki Deutsch Tamás.

Deutsch Tamás Fotó: Polyak Attila - Origo

A migránsvízum bevezetése azt jelentené, hogy azok, akik az Európai Unióba szeretnének jönni, hazájuk európai uniós képviseletén, illetve

bármelyik európai uniós ország képviseletén kaphatnának egyszeri beutazásra jogosító vízumot

anélkül, hogy a menedékkérelmi igény megalapozottságát vizsgálnák vagy bármilyen biztonsági ellenőrzésen átmennének. Így érkeznének az Európai Unió területére, és itt indulna el a menedékkérelem elbírálása.

Migránsok Finnországban Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola

Ez azt jelenti, hogy milliós-tízmilliós nagyságrendben

az Európai Unióba beengednék az illegális bevándorlási szándékkal érkezőket, ahelyett, hogy megvédenék az unió külső határait.

Ez olyan biztonsági kockázatot jelent több mint 500 millió európai polgár számára, amire nehéz szavakat találni,

- fejtette ki.

Deutsch Tamás a műsorban elképesztőnek nevezte, hogy

Brüsszel hallgat a migránskártyák ügyében.


A politikus elmondta, hogy az Európai Bizottság előszeretettel "csuklóztatja" jogállamisági kérdésekben elsősorban a közép-európai országokat, ugyanakkor a saját működésére vonatkozó egyértelmű szabályokat figyelmen kívül hagyja.

Példaként említette, hogy minden európai parlamenti képviselő havonta egyszer nyújthat be sürgősségi írásbeli kérdést, amire három héten belül az Európai Bizottság elnökének vagy tagjainak válaszolniuk kell.

Dimitrisz Avramopulosz, uniós migrációügyi biztos Forrás: AFP/Thierry Charlier

Dimitrisz Avramopulosz migrációs kérdésekért felelős uniós biztos elszabadult hajóágyúszerű működéséről már

több mint három hónappal ezelőtt nyújtott be sürgősséggel írásbeli kérdést, és azóta sem kapott választ

az Európai Bizottságtól - fogalmazott Deutsch Tamás. Hozzátette, hogy

a migránskártyával kapcsolatban öt hete adta be kérdését, de a bizottság hallgat az ügyben.


A politikus hangsúlyozta, az európai polgárokat joggal érdekli, ki döntött arról, hogy az európai adófizetők pénzéből anonim bankkártyákra egyelőre nem tudható mértékű, de millió-tízmillió eurós összegű pénzeket utalnak, amit illegális körülmények között az Európai Unióba érkező migránsok ezrei, tízezrei, százezrei használhatnak.