ÁSZ: A Jobbik 136,4 millió tiltott támogatást fogadott el a kampány során

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során a Demokratikus Koalíciónál (DK), a Jobbiknál, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnál (MKKP) és az MSZP-Párbeszédnél tárt fel szabálytalanságokat, míg a Fidesz-KDNP, az LMP és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) esetében szabályosnak találta a választási kampányra fordított pénzek felhasználását. A Jobbik például 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el. Egyelőre az ÁSZ csak a Kétfarkú Kutya Párt költségvetési támogatásának a felfüggesztését kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ közleménye alapján

Az ÁSZ adatai szerint a Fidesz-KDNP 873,7 millió forintot, a Jobbik 996,3 milliót, az LMP 671,3 milliót, az MSZP-Párbeszéd 411,4 milliót, a DK 262,2 milliót, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 192,1 milliót, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig 112,1 millió forintot használt fel a 2018-as választási kampányban költségvetési és egyéb forrásból.

Az ÁSZ ellenőrzése azt is megállapította, hogy az országgyűlési képviselethez jutott egyéni jelöltek a választási kampányra juttatott központi költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, az elszámoltathatóságot biztosították.

A számvevőszék a DK esetében feltárta, hogy a párt a számviteli törvény és a kampánytörvény előírásai ellenére nyilvántartási rendszerét nem részletezte tovább oly módon, hogy abból a kampánytámogatás szabályszerű felhasználását igazoló adatok rendelkezésre álljanak.

Az ÁSZ feltárta, hogy

a DK a párttörvény előírását megszegve - jogi személytől kölcsönszerződés alapján - nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer forint kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el.

Az ÁSZ ugyanakkor az egyéni jelöltek által a DK javára lemondott költségvetési támogatás felhasználását szabályszerűnek minősítette.

A vizsgálat szerint a Jobbik a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Jobbik számviteli nyilvántartása nem támasztotta alá a 2018 júniusában nyilvánosságra hozott elszámolását, ugyanis

A Jobbik a kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió forint összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg, amelyek nem képezhették a választási kampányra fordított kiadásainak forrását - közölte az ÁSZ.

A számvevőszék szerint mindezek alapján

Jobbik 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

Az egyéni jelöltek által a Jobbik javára lemondott költségvetési támogatás felhasználását viszont szabályszerűnek tartja a számvevőszék.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) esetében a vizsgálat feltárta, hogy a párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, mivel a felhasználást számviteli bizonylatok nem támasztották alá.

Az MKKP a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás, illetve a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmak betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható, mivel

- közölte az ÁSZ, hozzátéve, hogy az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása a viszont szabályszerű volt.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint az MSZP-Párbeszéd a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható, mivel a

Párbeszéd nevű párt a kampányköltségei átláthatóságát és elszámoltathatóságát nem biztosította.

Az MSZP a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat betartotta, és az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása is szabályszerű volt.

Az ÁSZ a Fidesz-KDNP és az LMP esetében nem tárt fel szabálytalanságot:

az ellenőrzés szerint ezek a pártok a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozást és a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat betartották.

A Fidesz-KDNP egyéni jelöltjei nem mondtak le a pártjuk javára a költségvetési támogatásról, az LMP esetében pedig az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatás felhasználása szabályszerű volt.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a nemzetiségi lista alapján járó költségvetési támogatást szabályszerűen használta fel és a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozást betartotta.

A számvevőszék közleménye kitér arra is, hogy

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében

az ÁSZ kezdeményezte a Magyar Államkincstárnál a viccpárt költségvetési támogatásának felfüggesztését,

továbbá az ellenőrzés során feltárt tényeket továbbítja az ügyészségnek.