ÁSZ: Törvényes volt a Fidesz és a KDNP 2016-17-es gazdálkodása

politics INTERIOR POLICY Horizontal
A supporter holds a sign of the governing FIDESZ party in front of the Hungarian Parliament as the Hungarian Prime Minister delivers a speech in Budapest on March 15, 2018, during the official commemoration of the 170th anniversary of the 1848-1849 Hungarian revolution. Tens of thousands of Hungarians took to the streets Thursday in separate national day demonstrations to both voice support for, and protest against, Prime Minister Viktor Orban, as an election April 8 nears. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint törvényes volt a Fidesz és a KDNP 2016-17-es gazdálkodása, a két párt betartotta a jogszabályi előírásokat, ezzel biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Az ÁSZ néhány napja közleményében felhívta rá a figyelmet, hogy a két kis balliberális kamupárt, a Párbeszéd és a Momentum költségvetési támogatásának ideiglenes jellegű felfüggesztését kezdeményezi a szabálytalanságok miatt. 
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ honlapjára kikerült jelentés szerint a Fidesz a 2016-os pénzügyi kimutatásában 1 milliárd 84,1 millió forint bevételt és 1 milliárd 573,4 millió forint kiadást mutatott ki, míg 2017-ben az összes bevétele 1 milliárd 571,1 millió forint, míg a teljesített kiadások összege 1 milliárd 249,5 millió forint volt.

Forrás: Wikimedia Commons/Fidesz

A Fidesz a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben is 876,6 millió forint támogatást kapott - közölte az ÁSZ.

A számvevőszéki vizsgálat megállapította, hogy

A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása is a jogszabályi előírások szerint történt.

A Fidesz az ellenőrzés rendjét kialakította és működtette, ugyanakkor a 2017-ben, az alapszabály módosításakor a felügyelő bizottság létrehozásáról nem gondoskodott - mutatott rá az ellenőrzés.

A vizsgálat szerint a párt a pénzügyi kimutatásait a jogszabályi előírások alapján készítette el, azok közzétételéről határidőben gondoskodott, működéséhez a forrásokat - köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat - szabályszerűen használta fel,

tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el, vagyonát a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

A jelentés szerint a KDNP 2016-os pénzügyi kimutatásában 172,2 millió forint bevételt és 166,2 millió forint kiadást számolt el, míg 2017-ben a párt összes bevétele 210,3 millió forint, a kiadások összege pedig 171,0 millió forint volt.

A párt a központi költségvetésből 2016-ban és 2017-ben is 152,7 millió forint támogatást kapott.

Az ÁSZ szerint a KDNP gazdálkodása esetében is érvényesültek a jogszabályi előírások, ami támogatta a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodást.

A számvevőszék ellenőrzése a KDNP számviteli politikájában tárt fel hiányosságot.

A párt az ellenőrzés rendjét kialakította és működtette, ugyanakkor 2017-ben, az alapszabály módosításakor a felügyelő bizottság létrehozásáról nem gondoskodott - állapította meg az ÁSZ.

A vizsgálat szerint a KDNP is a jogszabályban előírt tartalommal és határidőben gondoskodott pénzügyi kimutatásai közzétételéről, működéséhez a forrásokat szabályszerűen használta fel,

tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el, vagyonát a törvényi előírásoknak eleget téve használta.

Az ÁSZ a KDNP elnökének két javaslatot tett, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A Momentum, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt szabálytalanul gazdálkodtak a közpénzzel

Az ÁSZ néhány napja közleményében felhívta rá a figyelmet, hogy a két kis balliberális kamupárt, a Párbeszéd és a Momentum költségvetési támogatásának ideiglenes jellegű felfüggesztését kezdeményezi a szabálytalanságok miatt.

A Kétfarkú Kutya Párt nevű viccpárt költségvetési támogatásának a felhasználását is problémásnak találta.

Az Állami Számvevőszék közölte, hogy Karácsony-féle

A nulla százalékos támogatottsággal rendelkező kamupárt nem bocsátott adatot az ellenőrzés rendelkezésére, ezért a kampányköltésekre törvényben előírt, jelöltenkénti legfeljebb 5 millió forintos korlátozás betartása, valamint a tiltott vagyoni hozzájárulások elfogadása a Párbeszédnél nem volt átlátható és elszámoltatható.

A párt nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat,

a számviteli, a kampány- és a párttörvény tekintetében.

Mindez felveti, hogy nincsenek valós számlák és teljesítés a párt közzétett elszámolása mögött, továbbá,

Felmerült még hogy

a kamupárt olyan tiltott hazai vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik

- tudatták.
Mindezek alapján az ÁSZ kezdeményezte a Párbeszéd költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá a feltárt tényeket, körülményeket továbbította az ügyészségnek a szükséges eljárások lefolytatása, intézkedések megtétele érdekében.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Momentum nevű viccpártnál a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása, a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása, valamint a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak érvényre juttatása nem volt átlátható és elszámoltatható.

Az ÁSZ felé fennálló közreműködési kötelezettségét a Momentum nem teljesítette, nem adtak adatot továbbá a jelölőszervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználásáról.

A támogatás szabályszerű felhasználását objektív módon, hiteles adatokkal, dokumentumokkal nem támasztotta alá a párt, ezáltal

a támogatás felhasználása nem volt szabályszerű

- írták.

Hozzátették: a Momentum nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli, a kampány- és a párttörvény tekintetében.

Mindez az ÁSZ szerint felveti azt, hogy

Felmerül továbbá, hogy a Momentum túllépte a törvényben meghatározott finanszírozási korlátozást és ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott a választásokon, továbbá

a viccpárt olyan tiltott hazai vagy külföldi támogatásokból is finanszírozta a kampányát, amely a párttörvényben rögzített tilalomba ütközik.

Mindezek alapján az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, továbbá a feltárt tényeket, körülményeket az ÁSZ a vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján továbbította a hatáskörrel rendelkező hatóságnak, az ügyészségnek a szükséges eljárások lefolytatása, intézkedések megtétele érdekében.

Ahogy az Origo beszámolt róla, nagyító alá vette a 888.hu egy szakértő segítségével a Momentum honlapján található, ÁSZ-nak megküldött részletes kimutatásokat.

A portál által megkérdezett szakértő 104 millió forint lyukat talált, tehát

a magyar adófizetőkből élő viccpárt 104 millió közpénzzel nem tud elszámolni.

ÁSZ a másik viccpárt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) költségvetési támogatásának felhasználását is problémásnak találta.

Ráadásul

a Kétfarkú Kutyék az ÁSZ jelentéstervezetét a honlapján nyilvánosságra hozták, amit nem szabadott volna megtenniük.

Ez jogosulatlan adatkezelésnek minősül.

A viccpárt esetében még zajlanak a vizsgálatok.