A zsidózó Gyöngyösi Márton szerint Vona Gábor tehet az egészről

Vona Gábor, Gyöngyösi Márton, Jobbik
Barátok közt
Vágólapra másolva!
„Felelőtlenül elvállaltam egy feladatot, amivel a szívem mélyén nem értettem egyet, ennek megfelelően nem is tudtam kivitelezni. Ennyi történt” – ezekkel a szavakkal tudta le a világbotrányt okozó, zsidólistázós parlamenti beszédét Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnökhelyettese egy keddi lapinterjúban. A politikus utólag Vona Gábort okolja, hogy a beszéd egyáltalán elhangozhatott, mert személy szerint tiltakozott ellene. Újabb hárítási kísérlet az antiszemita Gyöngyösitől, aki még az őt mentegető Karácsony Gergelyt is meg tudja érteni. 
Vágólapra másolva!

Második körös magyarázkodásának futott neki a Válasz Online-ban Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, aki egy 2012-es parlamenti felszólalásában a zsidó származású képviselők listázását követelte. Ahogy beszámoltunk róla, múlt héten egy hosszúra sikeredett posztban próbálta tisztázni magát az antiszemita ügy kapcsán, amelyben „szerencsétlen és rossz kijelentésként”, „rossz megfogalmazásként”, „szerencsétlen felszólalásként”, valamint „rossz emlékű hozzászólásként” jellemezte azt az ötletét, miszerint összeíratta volna a zsidó képviselőket. Gyöngyösi eddig csak a szavakkal játszott, de kedden megjelent interjújában minden eddiginél tovább ment: Vona Gábor korábbi pártelnökre tolta a felelősséget, amiért durva antiszemita kijelentéseket tett a Tisztelt Házban.

Vona a hibás a zsidólistázásért, nem én!

„Vona Gábor akkori (szerk. a Jobbik az izraeli nagykövetség elé szervezett tüntetést a gázai támadás miatt) beszédében több pontos követeléslistával állt elő – ezek egyike volt, hogy az izraeli-magyar kettős állampolgárok vonatkozásában ki kell szűrni a nemzetbiztonsági kockázatot” ezzel a felütéssel kezdte meg a felelősség áthárítását mai interjújában a Jobbik jelenlegi elnökhelyettese, aki állítása szerint napok óta tervezte, hogy azonnali kérdést intéz a külügyminiszterhez „a gázai övezetben folytatott izraeli bombázás kérdésében”. Csakhogy a demonstráció után összeült a frakcióelnökség, és megvitatta a további stratégiát. „Ahogy tehát átbeszéltük a témákat és felvetettem, hogy én a gázai konfliktusról akarok kérdezni, mindenki egyetértett.

Vona Gábor szólt csak bele”

– emelte ki a magyarázkodó politikus, aki elárulta, hogy a volt pártvezető azt kérte tőle,

a kettős állampolgáros követelés legyen benne mindenképp a felszólalásában.

Gyöngyösi Márton úgy emlékszik, azt mondta Vonának, hogy ez nagyon nem vág ide, hiszen két percben rövid felvezetés után egy jól megfogalmazott kérdés, egyetlen gondolat kifejtése fér csak bele. A politikus hozzátette, hogy Vona ragaszkodott hozzá. „Ő volt a pártelnök, a frakcióvezető” – folytatta a felelősség áthárítását Gyöngyösi.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese Vona Gábor korábbi elnökre mutogat a zsidólistázás kapcsán Forrás: Origo

Megértő vagyok Karácsony Gergellyel

A politikus viszont alaposan túlteljesítette a feladatot a parlamentben, és nem az izraeli-magyar kettős állampolgárokról értekezett, hanem a zsidó származású embereket listázta volna. „Aki akár csak felületesen is ismer, tudja, hogy soha nem különböztetek meg embereket a származásuk szerint” a jobbikos politikus így válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor freudi elszólás volt-e a zsidók emlegetése. Majd ezután következett a mindent vivő magyarázkodás, Gyöngyösi még sosem ment el idáig:

– tudja le ennyivel a világbotrányt okozó parlamenti beszédét a jobbikos vezető politikus, aki szerint a baloldal ennek ellenére túlreagálta történteket.

Nagy hiba volt, a felháborodás jogos is volt, a mértéke azonban semmiképp. Akkor összecsődült a Kossuth térre az egész politikai elit

– pár mondattal későbbi mondataiból mintha az lenne kiolvasható, hogy mégsem voltak annyira őszinték Gyöngyösi szavai, amikor összecsődült politikai elitről beszél. A beszélgetés egyik legérdekesebb része az volt, amikor Karácsony Gergelyre terelődött a szó. Ismert, a Párbeszéd társelnöke élő tévéadásban relativizálta a jobbikos politikus zsidólistázós felszólalásának a súlyát. Gyöngyösi ennek kapcsán azt mondta, hogy még

Vona Gábor sem védte meg így annak idején, ahogy most Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Forrás: Hír TV

Akár hálát is érezhetnék... Láthatóan felkészületlenül ment a stúdióba, rögtönözni próbált – és nagyon rosszul jött ki belőle. Akárcsak én akkor, 2012-ben a parlamentben. Tehát megértő vagyok vele. Könnyű hibázni közszereplőként” – állt ki az őt mentegető Karácsony Gergely mellett Gyöngyösi.