Zsidózó politikusokat küldene ki a Jobbik Brüsszelbe, Gyöngyösi menekül

Gyöngyösi Márton Jobbik
Vágólapra másolva!
Tegnap a késő esti órákban a pártmédia nyilvánosságra hozta a Jobbik EP-listájának neveit. A tízes lista első felében csak és kizárólag olyan politikusok találhatóak, akik jelenleg országgyűlési képviselők, és többször is zsidóellenes kiszólással hívták fel magukra a figyelmet. A párt tehát egy antiszemita listával vág neki a májusi választásnak, ami minden bizonnyal nem fogja elnyerni Európa tetszését. Olyan jobbikos politikusok menekülnének Brüsszelbe, mint a holokauszton gúnyolódó Gyöngyösi Márton, a zsidók hazai térnyeréséről előszeretettel értekező Balczó Zoltán, valamint a „kiválasztott néphez” tartozó bűnözőkről beszélő Jakab Péter. 
Vágólapra másolva!

Tegnap késő este közölte a hírt az Alfahír, miszerint a Jobbik keddi választmányi ülésén megszületett a Jobbik európai parlamenti listája. Február elején egyszer már nekifutott a helyes nevek eltalálásának a pártmédia, akkor a bevallottan a kormánypárti politikusok lejáratásra szakosodott Zsúrpubi tett közzé egy listát, amelyen Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, frakcióvezető és országgyűlési képviselő; Lukács László György országgyűlési képviselő; Brenner Koloman országgyűlési képviselő; Bana Tibor országgyűlési képviselő; Pánczél Ágnes, a Jobbik nemzetközi sajtósa szerepelt. Mint most kiderült, nem volt maradéktalanul sikeres az esélylatolgatás, hiszen közel sem ez lett a végső sorrend. Feltehetően a náci botránysorozat a párton belüli erőviszonyokat is átírta, aminek következtében egyre több, jelenlegi vezető politikus kapaszkodna az EP-listába, és menekülne ki Brüsszelbe.

A Jobbik antiszemita listával fut neki az EP-választásnak

Az Alfahír által közzétett lista számos meglepetéssel szolgált, ugyanis a tízes lajstrom első hét helyén jelenlegi országgyűlési képviselők kaptak helyet. Ennél is érdekesebb, hogy – a mandátumszerzés szempontjából releváns – lista első öt helyén kizárólag olyan politikusok szerepelnek, akik többször is zsidóellenes kiszólással hívták fel magukra a figyelmet.

A Jobbik tehát egy nem titkoltan antiszemita listával vág neki a májusi európai parlamenti választásnak, ami feltehetően nem fogja Európa tetszését elnyerni.

De kik is vannak a lista elején, és milyen antiszemita megnyilvánulások fűződnek a nevükhöz?

  1. Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnökhelyettesét nem kell bemutatni, a hazai antiszemitizmus egyik legismertebb szereplője. Több olyan felvétel (itt, itt és itt) is portálunk birtokába jutott, amelyeken a holokauszton, illetve annak áldozatain gúnyolódott, a gázkamrákkal viccelődött, valamint arról értekezett, hogy Izraelnek hadat kellene üzenni. A párt frakcióvezetője volt továbbá az, aki a magyar Országgyűlésben felvetette a zsidó származású képviselők listázását, valamint megkérdőjelezte a holokauszt áldozatainak a számát.
  2. Balczó Zoltán. A Jobbik egyetlen megmaradt EP-képviselője szintén nem fogta magát vissza, amikor a zsidók magyarországi térnyerésével kapcsolatban kellett megszólalnia. Egy 2011-es interjúban arról beszélt, hogy a magyar kormány „a zsidóság karjaiba fut a támadások elől, emellett megpróbálja az izraeli tőke magyarországi térnyerését bagatellizálni”.
  3. Jakab Péter. A Jobbik jelenlegi frakcióvezető-helyettese egy Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételen a „Salamon nevű kereszténydemokrata politikussal” viccelődött, és a kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt (értelemszerűen a zsidóságra gondolt) egy 2010-es miskolci lakossági fórumon.
  4. Bana Tibor. 2012-ben magyar-izraeli barátságos futballmeccset játszottak a Puskás Ferenc Stadionban, amelyen a keménymag antiszemita rigmusokat kiabált be. Egyes sajtóértesülések szerint a Jobbik képviselője ebben a szektorban nézte végig barátai társaságában a meccset, amelynek során egy iráni zászlóval pózoltak. Mivel Irán és Izrael között jellemzően komoly diplomáciai feszültségek húzódnak meg, ezért vélhetően az ifjú jobbikos ezzel akarta egyértelművé tenni, kinek a pártján áll.
  5. Z. Kárpát Dániel. A Jobbik alelnökéről is előkerült egy antiszemita hangvételű felvétel. „Kivel írt alá társulási szerződést Orbán Viktor és csapata kétharmados kormányával? Hát Izraellel, kérem szépen. Tehát amikor most már arról beszélünk, hogy felvásárolják Magyarországot, akkor láthatjuk, hogy egy tényszerű, átjátszható rendszer alakult ki, ahol ez valósággá válhat, még azok számára is megérthetően, akik eddig szkeptikusak voltak, és ezt összeesküvés-elméletnek tartották. Tehát látható az, hogy egy olyan fegyverrendszerrel támadnak Magyarországra, amely ellen bármilyen úton fel kell lépni” – fogalmazott.
Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese Brüsszelbe menekül? Forrás: Magyar Nemzet/MTI

A motiváció a menekülés lehet

„A párt támogatói 4-5 képviselővel számolhatnak a májusi EP-választáson” – ezt Sneider Tamás, a Jobbik elnöke mondta tavaly novemberi szolnoki látogatása során. Azóta csökkentek a párton belüli elvárások, a Jobbik vezető politikusai három, legfeljebb négy EP-mandátumról beszélnek. Elnézve azonban a pártszakadásokkal és a náci botránysorozattal sújtott párt jelenlegi állapotát, szétszakadt szervezeti hálóját és a közvélemény-kutatások eredményét, ezek minden bizonnyal optimista becslések. Jelen állás szerint a párt EP-listájának első két helye tűnik biztos befutónak. Mivel az elmúlt időszakban több jobbikos politikusról is előkerültek kellemetlen információk, ezért közeledve az európai parlamenti választáshoz, a párton belül egyre népszerűbb úti cél lett Brüsszel.

Korábban „csupán” négy, most már hét országgyűlési képviselő pályázik az unió központjába.

Ennek két üzenete lehet: vagy arról van szó, hogy a botrányos politikusokat a belpolitikától kicsit távolabb kívánja elhelyezni a pártvezetés, vagy pedig a Jobbiknak lenullázódott a bázisa, és képtelen a hivatásos politikusok mellett új, az európai porondra alkalmas szakembereket felmutatni, kinevelni. Feltehetően előbbiről van szó, amire Gyöngyösi neve enged következtetni. Hogyan fordulhat elő, hogy egy párt második számú politikusa fogja magát, és csapostól, papostól otthagyja a politika élvonalát? A választ minden bizonnyal a személye körül kibontakozó, sorozatos botrányok körül kell keresni. Így

az, hogy Gyöngyösi és képviselőtársai Brüsszelt célozták meg, sokkal inkább egyfajta menekülést mutat, mintsem racionális, szakpolitikai döntést.

Mindenesetre az biztos, hogy ezzel a listával alaposan meg fogják bolygatni a párton belüli káderállományt.

Nyíltan hagyják el a süllyedő hajót

Ugyanis ha valóra válna Sneider jóslata, miszerint a Jobbik 4-5 mandátumot szerez májusban, akkor komoly változásokra kerülne sor a Jobbik képviselőcsoportjában. Mivel listás képviselőket „vesztene el” a párt, így parlamenti helyüket a vezetés tölthetné fel. A párt frakciója jelenleg 21 fős (Hegedűs Lórántnénak egyelőre nincs meg az utódja), így

ez azt jelentené, hogy a Jobbik-frakció ötöde lecserélődne, ha Sneider tippje megvalósulna.

Egy biztos: semmiképpen nincs jó üzenete a dolognak, hiszen ezzel a Jobbik a saját gyengeségére mutatott rá, azt a képet mutatva, hogy a párt vezető politikusai már nyíltan hagyják el a süllyedő hajót.