Kocsis Máté: Ma is megvédhetjük Magyarország függetlenségét a birodalmi törekvésektől

HARRACH Péter; KOCSIS Máté
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint olyan korban élünk, amelyben ismét megvédhetjük 1848 monumentális épületét, Magyarország függetlenségét a birodalmi törekvésektől.
Vágólapra másolva!

Megküzdhetünk azokkal, akik engedelmes, identitás nélküli, nemzeti létükben szétzilált, birodalmi központ alá rendelt egyesült európai népséget akarnak – fogalmazott Kocsis Máté csütörtökön Budapesten, a józsefvárosi önkormányzatnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett ünnepségén.

A kerület korábbi polgármestere szerint

1848 az újkori magyar szabadság alapkőletételének ünnepe,

a haza nagyjai pedig akként építették ezt az országot, hogy semmilyen birodalom ne tudja porig rombolni. 1848-ban Magyarország Európa számos népével együtt elsők között hirdette: a nemzetek függetlenségét nem valamely birodalom biztosítja, hanem a nemzetek Európája.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar nemzet önállóságát sokszor érte támadás, a magyarok zsigereiben van, hogy a szabadságot nem adják ingyen, mindig meg kell küzdeni érte.
Kocsis Máté elmondta, hogy Európai testvérnépeink elhihetik nekünk a török, a Habsburg, a náci és a szovjet uralom után, hogy

Ha egy birodalom túlereje kisebb-nagyobb darabokban el is hordja Magyarország szuverenitását, a magyarok előbb-utóbb úgyis visszaszerzik azt.

A fideszes politikus szerint a magyarok 1848-ban is elérték, hogy fegyverek és erőszak nélkül, pusztán a szavak, a bátorság és a közös akarat erejével, Európa rájuk figyeljen.
Manapság ugyan nem csörögnek kardok és nem ropognak fegyverek, mégis csatazajt hallani,

Kioktatnak demokráciából azok, akik nem hajlandók elfogadni a magyar választók akaratát, büntetéssel fenyegetőznek, mert meg akarjuk őrizni Európa értékeit, szokásait és kultúráját – hangoztatta.

Kocsis Máté elmondta, lehet, hogy Magyarország ismét első azok között, akik megérezték egy birodalmi törekvés célkeresztjét az európai nemzetek szuverenitásán.

Sára Botond, a VIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy az 1848-as szabadságharcosok mindenüket feláldozták Magyarországért, jelszavuk a haza és haladás volt. Ez ma így hangzik: Isten, haza, család – tette hozzá.