Orbán Viktor: Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát

Vágólapra másolva!
Azt kívánjuk Európa népeinek, "hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a múzeumkerti megemlékezésen. A Múzeum kerti ünnepségen nagyon sokan, 20 ezren voltak.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta:

keresztény kultúra nélkül nincs magyar szabadság, és nincs szabad Magyarország sem, és "ez így van függetlenül attól, hogy személyesen éppen hányadán állunk a Jóistennel".

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor hangoztatta: "azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól".
Vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat! - tette hozzá. Mint mondta, "szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója". "Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról" - fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké Forrás:Csudai Sándor - Origo

Látványos közép-európai felemelkedésre készülünk, hajdanvolt nagyságunk megismétlésére - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte:

a lengyelek nélkül ma Magyarország sem lenne szabad, és Európát sem lehetett volna újraegyesíteni.

A miniszterelnök közölte: Közép-Európa legnagyobb, vezető országa Lengyelország. "Amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát és bennünket, magyarokat is támadnak" - mutatott rá.

Percről percre a nemzeti ünnepről

Percről percre tudósításunkat itt olvashatják.

Orbán Viktor: A magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz

Március 15. a nemzeti egység ígérete, arra emlékeztet, hogy "a hétköznapi könyöklés és a hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. "Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában" - mondta a kormányfő.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Úgy fogalmazott:

1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem az, kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn.

Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való".

Nem volt, nincs és nem lesz mégoly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna - tette hozzá.

Nagyon nagy tömeg hallgatta Orbán Viktort Forrás: Csudai Sándor - Origo

Sohasem győztek le minket

Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, "valójában sohasem győztek le bennünket": "itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük".

Ez a legnagyobb diadal, amit egy magunkfajta európai nemzet arathat a birodalmak felett" - mondta a miniszterelnök.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán: Új kezdetet akarunk

Meg kell állítani Európa hanyatlását, "új kezdetet akarunk" - hangoztatta Orbán Viktor. A miniszterelnök kifejtette: a magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével, a szovjettel.

- mondta a kormányfő. Kijelentette: új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk "az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak", hogy Európa újra az európaiaké lehessen.

A miniszterelnök szerint Magyarországon, ha szabadság van, minden van: "boldog békeidők, biztonság, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet".

Orbán Viktor kiemelte: "nekünk a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a céljainkhoz".
"S mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát, amelynek haszna, értelme és gyümölcse van" - sorolta. Megjegyezte: ezért a szabadság nekünk "nem elvont idea, hanem maga az élet; lélegzetvétel, vérkeringés és szívdobbanás".

Orbán Viktor: Nekünk a szabadság nem cél, hanem az út Forrás: Csudai Sándor - Origo

"Magyarország mindenek előtt"

A kormányfő hangsúlyozta: s mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. A ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki - közölte. Orbán Viktor azzal zárta beszédét:

"Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok".

Lengyelország és Magyarország újra együtt harcol a jövőjéért, és ahogy 1848-49-ben, most is az igazság, a szolidaritás és az egyenjogúság oldalán áll - mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken a Múzeumkertben, a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából rendezett állami rendezvényen.

Morawiecki: Több mint ezeréves a barátságunk

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A lengyel kormányfő beszédében emlékeztetett: a két nemzet barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőért szeretnének.

Úgy fogalmazott,

egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért, akik hisznek a "hazák Európájában",

olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.

A lengyel kormányfő felidézte, hogy 171 évvel ezelőtt nem sikerült végül kiharcolni a szabadságot, de ennek ellenére nem adták fel a harcosok, zászlóikat elrejtették, és megőrizték. Morawiecki elmondta, hogy a mi népeink ezekből a zászlódarabokból álltak össze ismét. Újra együtt harcolunk a jövőnkért - mondta a lengyel kormányfő, és ez a jobb jövő csak a mi szándékainktól függ. Megint az igazság és a szolidaritás oldalán állunk, mint 171 évvel ezelőtt - mondta Morawiecki.