A jobbikos Szilágyi György: Életem túlnyomó részét huligánkánt éltem le - felvétel

Z. Kárpát Dániel Szilágyi György Jobbik Választás Z. Kárpát Dániel Szilágyi György Választás Z. Kárpát Dániel (balra) és Szilágyi György
Z. Kárpát Dániel (balra) és Szilágyi György
Vágólapra másolva!
Korábban az Origo bemutatta, hogy Vona Gábor, Hegedűs Lórántné és Balczó Zoltán vállalhatatlanul zsidózott a Jobbik egyik korábbi frakcióülésén rögzített hanganyagon. Következzen az újabb részlet, amelyen Szilágyi György, a párt frakcióvezető-helyettese arról beszél, hogy életének nagy részét huligánként élte le a Ferencváros ultrái között, és Egyed Zsolt, a párt borsodi politikusa arról számol be, hogy forrnak benne az indulatok, és kinyílik a bicska zsebében, ha Szegedi Csanád vagy Köves Slomó zsidó vallási vezető az eszébe jut. Itt vannak az újabb vállalhatatlan gondolatok, mondatok a Jobbikból!
Vágólapra másolva!

Miután birtokunkba jutott a Jobbik 2012. november 7-ei frakcióülésének teljes hanganyaga, abból először Vona Gábor és Hegedűs Lórántné kőkemény zsidózását ("Saul-fordulás", "zsidókhoz átállás", "zsidóügyi szakértő" és "egymást ajnározó zsidók"), azután Balczó Zoltánnak az antiszemitizmusával való hencegését hoztuk nyilvánosságra. Ahogy utaltunk rá, ezzel még egyáltalán nem volt vége a sornak, rajtuk kívül más vezető jobbikos politikusok is csúnyán elragadtatták magukat a párt számára vészterhes időszakban megtartott összejövetelen. Ezúttal Szilágyi Györgynek, a Jobbik jelenlegi parlamenti képviselőjének, frakcióvezető-helyettesének, valamint Egyed Zsoltnak, a párt borsodi politikusának mutatjuk meg a létező legrosszabb oldalát.

Huligánpélda a Jobbik egységére

Ahogy korábbi cikkeinkben is érintettük, 2012 környékén a Szegedi Csanád-ügy borzolta a kedélyeket a párton belül, vészjóslóan felmerült a szétesés lehetősége.

Szegedi esete meglehetősen komoly dilemma elé állította a párt vezetését. Mivel egy bevallottan zsidó származású, ráadásul vezető politikust tessékeltek ki a pártból, így válaszút elé érkezték Vonáék. A döntés nem volt egyszerű, tipikusan csapdahelyzet alakult ki: ha azt kommunikálják kifelé, hogy nem a zsidó származása miatt szabadultak meg Szegeditől, az a párt radikális szavazótáborának lett volna egy erős üzenet, ha viszont ennek ellenkezőjét hangoztatják a nyilvánosságban, akkor abból minden bizonnyal komoly nemzetközi botrány lett volna. A pártvezetés behúzva a kéziféket az előbbi megoldás mellett döntött, amivel a szervezeten belüli radikális szárny elégedetlenségét váltotta ki. Ennek jegyében Lenhardt Balázs, exképviselő engedély nélküli akciózásba kezdett, az ügyét éppen ezen, a Vona által összehívott frakcióülésen tárgyalták meg. A széteséstől és a kudarctól való félelem miatt a jobbikos képviselők megnyíltak, és olyan őszinteséggel beszéltek, amely meglehetősen ritka tőlük. Igaz, ennek az lett a vége, hogy sorra hangzottak el vállalhatatlanabbnál vállalhatatlanabb zsidózások, gyakorlatilag olyan hangulat uralkodott a pártmegbeszélésen, mint a negyvenes évek nyilaspárti rendezvényein.

Szilágyi György is a pártjának az egységét féltő politikusok közé tartozott, hosszú monológjában a szervezet egyben tartása és a kezelhetetlen politikusok kiebrudalása mellett érvelt. Erre egy egészen extrém példát hozott, mégpedig a Ferencváros keménymagjának, a hírhedt, úgynevezett kettes szektor történetét elevenítette fel. Felszólalása során azzal dicsekedett, hogy életének túlnyomó részét huligánként élte le az azóta felbomlott kettes szektorban, így tisztában van azzal, hogyan kell egyben tartani egy társaságot.

Életem túlnyomó részét huligánként éltem le, és mindig ebből hozom a példákat. A kettes szektor '91-től közel '98-ig egyeduralkodó volt ebben az országban. Azon a területen mindenkivel felvette a harcot, és mindenkit leigázott, sőt Európában is

- fogalmazott a pártvezetés védelmére kelve a politikai karrierjét a Magyar Igazság és Élet Pártjában (MIÉP) kezdő politikus.

Szerinte a huligánok ugyan "különálló és nagyon kemény személyiségek" voltak, mégis összetartottak azért, mert "volt egy vezetőjük, akit elfogadtak maguknak". A Jobbik huligánügyi szakértője (ha már volt zsidóügyi szakértő) három okot sorolt fel, hogyan lehetett ebből a közösségből kikerülni.

  1. "Az egyik az volt, ha valaki egy harcnál elfutott. Ez rád nem jellemző (szerk.: Lenhardtnak), tehát az biztos, hogy ilyen szempontból nem kerülnél ki."
  2. "A másik az volt, hogy valaki olyan egyéni akciókba kezdett, mondjuk egy-két-három-négy-öt ember, amivel kockáztatta a kettes szektornak a közösen kivívott érdemét. Tehát, hogyha ők elmentek külön valahova harcolni, és ott vereséget szenvedtek, nem azt mondták, hogy Kovács Géza, vagy valaki vereséget szenvedett, hanem valaki megverte a kettes szektort. Ez is, mint főbenjáró bűn volt."
  3. "A harmadik pedig az volt, amikor konfliktusa támadt az illetőnek a kettes szektor vezetőjével. Ez lehetett bármilyen konfliktus. Amikor harc volt, akkori igenis ebből a társaságból annak az embernek távoznia kellett, mert az egység így maradt meg."

Önironikusan ezután hozzátette, hogy "ez a példa (szerk.) lehet, hogy elég távol áll az Országgyűléstől, de ezek a majdnemhogy örökérvényű igazságok minden egyes társaságra, akik egységesek." Szilágyi azt is elmesélte, hogy miért bomlott fel a kettes szektor: azért, mert a vezetőjüknek nem volt kellő ereje, hogy a különböző huligánklikkekkel harcoljon. "Nem szeretném egyébként, ha a Jobbik eljutna ide" - egészítette ki a korábbiakat a pártját féltő honatya, aki a beszéde végén megtagadta korábbi társaságát, amikor azt mondta, hogy "a kettes szektornál sokkal fontosabb a Jobbik".

Antiszemita utalások

Szilágyi mellett Egyed Zsolt, a párt akkori parlamenti képviselője is besorolt a minősíthetetlen mondatokat tevő jobbikos politikusok közé.

A Jobbik borsodi politikusa erősen antiszemita felhanggal arról beszélt, hogy kinyílik a zsebében a bicska, és felforr a vére, amikor Szegedi Csanád és Köves Slomó esetére gondol.

"Csanád elkezdte ezt a menetelését ugye „Slamóhoz", aztán meg ez az Izraellel kapcsolatos kijelentése Ugyanúgy kinyílt a bicska a zsebemben, mint bárki másnak. Forrnak bennem az indulatok, de nekem, úgy gondolom, hogy a képviselői munka mellett az az elsődleges feladatom, hogy a pártot építsem" - vallott színt Egyed Zsolt, aki legutóbb 22 szavazatot kapott a sajószentpéteri időközi választáson.

Ki vette fel a frakcióülést?

A legkevésbé sem mellékes kérdés, hogy az ominózus frakcióülésen elhangzott gondolatokat ki és miként vehette fel. Egy biztos

a felvételen az elejétől a végéig Vona hangját lehet a legjobb minőségben hallani. Mindebből arra lehet következtetni, hogy feltehetően a pártelnök vette fel az ülést.

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke tanúvallomást tett a bíróságon Kovács Béla ügyében Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Saul-fordulás”, „zsidóügyi szakértő” és „egymást ajnározó zsidók”

Korábbi cikkeinkben az alábbi felvételeket tettük közzé.

Vona Gábor Saul-fordulásozik, és arról beszél, hogy Szegedi Csanád a zsidók ökle lett.

Hegedűs Lórántné azzal kérkedik, hogy ő a párt zsidószakértője.

Hegedűs Lórántné szerint „az egyik zsidó ajnározza a másik zsidót a Jobbikban”.

Balczó András azzal büszkélkedik, hogy egyszer benne volt az antiszemita évkönyvben.