Arányait tekintve a Fidesz aratta a legnagyobb győzelmet Európában

Orbán Viktor, Fidesz, Bálna eredményváró, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
A máltai kormánypárt mellett a Fidesz-KDNP az egyetlen olyan politikai erő Európában, amely ötven százalék feletti eredményt ért el az európai parlamenti választáson – írja a 888.hu.
Vágólapra másolva!

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet ért el tegnap Magyarországon a Fidesz-KDNP, ugyanis az előzetes hivatalos adatok szerint

a kormánypártok a szavazatok 52,14 százalékát szerezte meg.

Európai viszonylatban egyedül a máltai munkáspárt (55,9%) ért el jobb eredményt országos listán a Fidesz-KDNP-nél, de a legnagyobb fölényű győzelmet a Fidesz-KDNP aratta a kontinensen, ugyanis a második helyezett Demokratikus Koalíció mindössze 16,2 százalékot ért el, a máltaiak második helyezettje, a nemzeti párt viszont 36,2 százalékot kapott.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg Európában a jobboldali pártok közül

a Fidesz-KDNP az egyetlen olyan politikai erő, amely abszolút többséggel büszkélkedhet a 2019-es EP-választáson,

míg bizonyos országokban 15%-os eredménnyel is relatív többséget és győzelmet lehetett szerezni a választáson.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fidesz-KDNP hatalmas győzelme azt is jelzi, hogy a nyugat-európai országokkal ellentétben Magyarországon stabil kormányzás van, a magyar emberek többsége pedig a jelenlegi kormányzást támogatja.

További érdekesség, hogy az értékválságban lévő, közel 40 mandátumot veszítő Európai Néppárt frakciójában is a harmadik legnagyobb létszámmal lehet jelen a Fidesz-KDNP, mindezt úgy, hogy Magyarország összesen 21 képviselőt delegálhat az Európai Parlamentbe.