A magyar sörök kedvelői júniusban hivatalosak Gyulára

Kézműves Sörfesztivál
Vágólapra másolva!
2019. június 7-10. között második alkalommal rendezik meg a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában. A 2019-es program olyan színes programokat ígér, mint az ételkészítési bemutatók és kóstolók a kézműves sörgyártó cégek bemutatásával, szakmai workshopok, valamint a hazai könnyűzenei élet is képviselteti magát Ákossal, a Halott Pénzzel, a Bikinivel, vagy a Lorddal.
Vágólapra másolva!

A szervezők többek között olyan színes, gazdag családi és gyermek programokkal várják a látogatókat , mint a néptánc, a folklór-téma, a vásárok, de a vidámpark is rendelkezésre áll kicsik és nagyok számára egyaránt.

A tavalyi, első fesztiválon több mint 25 kézműves sörfőzde képviseltette magát, mintegy 30.000 látogató előtt,

valamint egy országos szakmai konferencia is lebonyolításra került, „A sör ami összeköt" címmel, olyan szakmai előadók részvételével, mint: Katona Csaba történész; Németh Antal sörfőző mester és Monyo Brewing Co. tulajdonosa, vagy Hegyesné Dr. Vecseri Beáta, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Sör és Szeszipari Tanszék vezetője.

A szervezők szeretettel várják a sört, kultúrát, és kulináris élvezetet kedvelőket. Forrás: Foto:Gabriel Janos

A június eleji hétvégén, Gyulán a kézművessör-remekek és a street food lesz a figyelem középpontjában. Kevesen tudják, de Gyulán immár 3 évszázados hagyománya van a sör készítésének.

A fesztivál mintegy kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a „Central European Beer Awards-2019" Nemzetközi Sörverseny, amelyet kereskedelmi-kisüzemi sörfőzdék, illetve a házi sörfőzők részére hirdettek meg.

A verseny célja a kisüzemi kézműves, valamint az otthoni sörfőzése népszerűsítése.

A megmérettetésen előbbiek és a utóbbiak természetesen eltérő kategóriában indulnak és külön díjazásban részesülnek. A beérkezett tételeket tavaly 4 nemzet bírái értékelték. A nevezések zöme India Pale Ale, valamint Bohemian Pilsener – Czech Lager főkategóriákban érkezett. A házi sörfőzők mindösszesen 51 mintát neveztek a versenyre, míg a kisüzemi főzdék 116 mintával regisztráltak.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a „Central European Beer Awards-2019” Nemzetközi Sörverseny. Forrás: Foto:Gabriel Janos

Az nevezni szándékozóknak fajtánként minimum 2 liter versenymintát, minimum 4 palackban kell beküldeniük.

A verseny 20 alapkategóriában kerül meghirdetésre, a bírálat 50 pontos rendszerben történik. Az értékelés a hazánkban elsőként tavaly ezen a versenyen bevezetett szoftver alapú bírálat szerint fog történni, így minden bíráló egyénileg végzi a minták érzékszervi vizsgálatát.

Európában, de talán a világon is egyedülálló módon először zajlott a zsűrizés azon számítógépes rendszer alapján, amelyet a Gyulai Pálinkafesztivál pálinkaversenyének szoftvere alapján fejlesztettek ki.

A versenyre benevezett tételek arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítést érhetnek el, de mindezeken felül természetesen mindkét kategóriában Grand Champion győztest is hirdetnek.
A kereskedelmi kategóriában, ebben az évben meghirdetésre kerül továbbá a CEBA – 2019 Média Díj is, amelyet egy 5 fős szakmai zsűri választ majd ki.

2019. június 7-10. között második alkalommal kerül megrendezésre a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában. Forrás: Origo

A szervezők május 6-ig várják a regisztrációkat a Fesztivál oldalán, majd ezt követően

a benevezett tételeket május 16 és 17. között bírálja majd a nemzetközi zsűri, akik Csehországból, Szlovákiából és Hollandiából érkeznek, illetve természetesen képviseltetik magukat a legjobb hazai bírálók is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2019. június 7-10. között kerül sor a „Gyulai Kézműves Sörfesztivál" elnevezésű rendezvény keretében, ahová a szervezők elvárnak minden sört, kultúrát, és kulináris élvezetet kedvelőt, kicsiket és nagyokat egyaránt.