Nemcsak a meleg-, hanem a csapadékrekord is megdőlt vasárnap

időjárás, vihar, eső, Budapest
Budapest, 2019. május 29. Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Vasárnap heves zivatarok vetettek véget a több napja tartó kánikulának, ezen a napon így nemcsak a napi melegrekord, de a napi csapadékrekord is megdőlt. Rakamazon több mint 144 milliméternyi eső hullott.
Vágólapra másolva!

A melegrekord mellett a napi csapadékrekord is megdőlt vasárnap – írja oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

144 milliméternyi eső hullott Rakamazon

2019. június 16-a sokáig felejthetetlen napként vonul be a magyarországi klímatörténelembe – írta az OMSZ. Ezen a napon Kiskunhalason 37,5 fokot mértek, ami új napi melegrekordnak számít.

– Ugyanakkor a fülledt, igen meleg légkörben vasárnap délután hatalmas zivatarfelhők képződtek, amelyekből az ország több pontján felhőszakadás és jégeső is kialakult – írták.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon 19 óra előtt tört ki igen heves zivatar, amelyet 1-2 centis jég is kísért, majd pedig egészen éjszakába nyúlóan folyamatos, de gyengülő intenzitású csapadékhullás kísért.

A végeredmény 144,4 milliméternyi csapadék, ami a 2019-es év eddigi legnagyobb összege és napi csapadékrekord is egyben.

A korábbi napi csapadékrekord 104,8 milliméter volt, amit 1999-ben mértek a Kisnánán.

Májusban Dédestapolcsányon szakadt le az ég

Az OMSZ szerint

Magyarországon viszonylag ritka a 100 milliméternél nagyobb napi csapadékösszeg,

ez is rendszerint hegyvidéki területeken fordul elő nyáron.

Heves zivatarok vettek véget a kánikulának vasárnap Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Legutóbb idén május 29-én Dédestapolcsányban észleltek ekkora felhőszakadást, akkor a településen villámárvíz alakult ki.

Kitértek arra is, hogy hirtelen kialakuló zivatarok a következő napokban is előfordulhatnak az országban, de kedden a Dunántúl nagyobb részén már jóval kisebb valószínűséggel.