Megdöbbentő az úzvölgyi katonai temető román meggyalázása

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A szomszédos országokban mindig akkor kerül elő a magyarkártya, amikor valamilyen belpolitikai probléma merül fel – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója az úzvölgyi román nacionalista akciót követően. Romániában az EP-választást elvesztették a kormányzó szociáldemokraták, ezért kapcsolat lehet a mostani nacionalista akció között és a belső problémák között. Farkas Örs szerint biztosan nem használ a két ország viszonyának a kialakult helyzet. 
Vágólapra másolva!

Erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtök délután a helyszínre csődített több ezer román megemlékező, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között.

A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élőláncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében – a papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség, majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték.

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát Forrás: MTI/Veres Nándor

Figyelemelterelés is lehetett

Megdöbbentő és egyben meglepő volt az úzvölgyi temető meggyalázása a román nacionalisták részéről – minderről Boros Bánk Levente beszélt. A Médianéző Központ igazgatója azt mondta, hogy 2010 óta az Orbán-kormány mindegyik szomszéddal arra törekedett, hogy jó és kiegyensúlyozott kapcsolata legyen. Azt, hogy mi volt a mozgatórugója az akciónak, soha nem fogjuk pontosan megtudni. A szakember szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a szomszédos országokban akkor kerül elő a magyarkártya, amikor valamilyen belpolitikai probléma van.

Ismeretes, hogy Romániában az EP-választást elvesztette a kormányzó szociáldemokrata párt, a pártelnököt letöltendő szabadságvesztésre ítélték, így figyelemelterelésnek is jól jöhetett a mostani akció.

Ebben a helyzetben a magyar politikának türelmesnek kell lennie, de egyben határozottnak

– mondta Boros Bánk Levente. Úgy látja, a nemzetközi közvélemény előtt világos a helyzet, mivel mindenki látja, hogy a román szélsőségesek erőszakos akciója nem volt jogszerű, és nehéz megkérdőjelezni, hogy a magyaroknak van igaza.

„Teljesen vállalhatatlan, ami történt” Forrás: MTI/Veres Nándor

Saját törvényeiket is megszegték

Románia a saját szabályait is megszegte ebben az esetben, mivel a rendvédelmi szervek egyáltalán nem léptek fel a törvényellenes magatartást folytató román szélsőségesekkel szemben – mondta Farkas Örs. A politológus szerint teljes vállalhatatlan, ami történt. Egyértelműen a felszínre jött a román nacionalizmus, ami már az elmúlt években is több esetben megjelent, de nem ilyen erőszakos formában. Annyi biztos, hogy a történtek nem javítják a két ország közötti kiegyensúlyozott együttműködést – hangsúlyozta az elemző.