Vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-ügyben

Gyárfás Tamás tárgyalása, Fenyő János, 2018.04.20.
Vágólapra másolva!
Felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség Gyárfás Tamás ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség. 
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a vádlott, Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazetta-terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak is a vezérigazgatója volt.

Gyárfás Tamás és ügyvédje Fotó: Polyák Attila - Origo

A vádlott és a sértett között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt.

"Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt az ölési cselekménnyel, aki azt 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a megbízást. Emiatt a terhelt megbízta P. Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost" - írja a közlemény. Korábbi sajtóhírek szerint az előző Tasnádi Péter, utóbbi Portik Tamás volt.

A vád szerint P. Tamás a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – J. R-t (vagyis Rohácot) Fenyő megölésére.

Rohác a vád szerint 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerület, Margit utcán a piros lámpánál, a gépkocsijában várakozó sértetthez lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.

A Fővárosi Főügyészség Gyárfás Tamás ellen felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Portik Tamással kapcsolatban – a megfelelő eljárási rend alapján – a Fővárosi Főügyészség korábban perújítási indítvány előterjesztésére tett javaslatot a Fellebbviteli Főügyészségnek - derül ki a közleményből.

Készült a bosszúra Gyárfás Tamás

A Fenyő János tulajdonában álló Népszava a kilencvenes években többször is írt Gyárfás Tamásról. Többek között arról is cikkeztek, hogy

háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron, az úszószövetség akkori elnökeként pedig közreműködött abban, hogy hamis jegyzőkönyvvel, fiktív versenyen érjék el, hogy 9 magyar úszó kijusson az 1996-os atlantai olimpiára.

Gyárfás Tamás ügyeiről többször is írt a Fenyő János érdekeltségébe tartozó Népszava. Többek között arról, hogy Gyárfás háromszázmilliós áfacsalásba keveredett Kaposváron. Ez a szám 1996-ban jelent meg. Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár

A Népszava egyik cikkéből pedig kiderül, hogy Gyárfás a később 500 milliós csalás miatt elítélt Zemplényi Györggyel együtt tervezte egy új tévé elindítását.

Ezeket az ügyeket a balliberális kormány védelmét élvező szocialista médiavállalkozó, milliárdossá lett Gyárfás mindig megúszta, de nem érezhette magát biztonságban Fenyő miatt.

Az utolsó lökést viszont feltehetően az adhatta meg a gyilkosságra felbujtásra, amikor Fenyő János el akarta venni a Gyárfás Tamás számára oly fontos, a gyalázatos baloldali elfogultsága miatt hírhedtté vált Nap TV-t tőle.