Vizsgálat indult az evangélikus egyházban Donáth László szexuális zaklatásai miatt

Donáth László Foglalkozás lelkész mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Foglalkozás lelkész MŰSZAKI ESZKÖZ SZEMÉLY TÁRGY Budapest, 2014. október 3.
Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstráci
Budapest, 2014. október 3. Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésű, a fehér felsőbbrendűséget hirdető szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban egyházunkhoz, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé - olvasható az Evangélikus.hu-n közzétett közleményben. Egyre nehezebb helyzetben a 2010 előtti balliberális világ egyik szimbolikus alakja, Donáth Anna momentumos EP-képviselő apja.
Vágólapra másolva!

A beérkezett panaszok miatt az evangélikus egyház elnöksége

tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is.

Ezzel egy időben pedig lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára. Ahogy fogalmaztak, mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségük alapján teszik. "Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik" - tették hozzá.

Portálunk fordult elsőként az evangélikus egyházhoz, dr. Fabiny Tamás, a felekezet püspök-elnöke akkor még csak úgy fogalmazott levelében, hogy zéró toleranciát hirdettek a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban, valamint nem partnerek az elkövetett bűnök fedezésében. Ebből már sejteni lehetett, hogy Donáth kénytelen lesz valamiféle vizsgálat elé nézni, bár Fabiny erre a kérdésünkre kitérő választ adott.
Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mint ismert, a TV2 Tények számolt be róla, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója szexuális zaklatás miatt feljelentette Donáth Lászlót. Mint később kiderült, a rendőrség június 13-án nyomozást indított az ügyben. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének. Ezt követően egyre többen jelentkeztek különböző hírportáloknál, hogy beszámoljanak az evangélikus lelkész zaklatásairól.

Donáth László 16 éven át volt az MSZP országgyűlési képviselője, sokak szemében a 2010 előtti balliberális világ egyik szimbolikus alakja. Lánya, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, amikor kérdezték apja szexuális zaklatási ügyeiről, zavaros magyarázkodásba kezdett. A Momentum európai parlamenti képviselője, aki korábban nagy lelkesedéssel beszélt a szexuális visszaélésekről (például arról, mennyire zavarja, ha idősebb politikusok a háta mögött összesúgnak), ezúttal, egy soproni sajtótájékoztatón, hallgatásba menekült.

Később a Ripost megírta, hogy őt magát is szexuális zaklatással vádolta meg egy fiatal lány. Azt mondta, hogy a Sziget Fesztivál egyik napja után támadt rá Donáth Anna a Szeretetházban, amit szinte szállodaként használt.