Újabb budapesti kerületben esett szét az úgynevezett ellenzéki összeborulás

DK Demokratikus koalíció
2019 március 15
Egyetem tér
Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Erzsébetváros, Csepel és Józsefváros után Kőbányán is szétesett az ellenzék. A jelenlegi állás szerint önállóan indul az LMP, és a Jobbik is gondolkozik ezen. Teljes az ellenzéki káosz a fővárosban. 
Vágólapra másolva!

Meghiúsult az ellenzéki összefogás Budapest X. kerületében, ahol korábban úgy tűnt, a fideszes polgármesternek, D. Kovács Róbertnek csupán egy komoly kihívója lesz, az ellenzéki szivárványkoalíció által támogatott Somlyódy Csaba személyében. A napokban viszont Tóth Balázs, a X. kerületi LMP vezetője bejelentette, hogy pártja külön indul a városrészben. Tóth most úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy az összes kőbányai választókerületben indítanak jelölteket, és az a stratégiájuk, hogy az így szerzett szavazatokkal minél több képviselőt próbálnak bejuttatni a kompenzációs listáról.

Gyurcsányék avatkoztak be ismételten

Tóth Balázs korábban egy Facebook-posztban arról írt, hogy értesülései szerint Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője vétózta meg személyét. Mint kifejtette:

az ellenzéki megállapodás szerint az LMP-nek minden kerületben járt volna legalább egy-egy képviselői hely, ám őt végül arra kérték, ne induljon.

Tóth erre csak akkor lett volna hajlandó, ha cserébe alpolgármesteri tisztséget kap – amihez nem szükséges, hogy megválasztott képviselő legyen. Ezt a kérést vétózta meg a DK-s politikus. – Nem tudom, hogy mit gondoljak erről, nem ismerjük egymást. A felsőbb szinteken történhetett valami gubanc – fogalmazott az LMP-s politikus.

A DK miatt nincs ellenzéki egység Kőbányán Fotó: Polyák Attila - Origo

Gy. Németh Erzsébet csak annyit mondott, hogy „mi nem pozíciókat osztogatunk, hanem a megfelelő jelölteket akarjuk állítani, akik legyőzhetik a Fideszt és Kőbányán Kovács Róbertet". Tóth Balázs szerint az történhetett, hogy valaki befeketíthette őt a DK-s politikusnál. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy

elképzelhető: a Jobbik is külön indul Kőbányán.

A Jobbik helyi vezetője, Tubák István hangsúlyozta, hogy még folynak az egyeztetések, amelyek legkorábban ma hozhatnak eredményt. A Jobbik jelenleg tehát a baloldali összefogással, az MSZP-vel, a DK-val, a Momentummal és a Párbeszéddel tárgyal.

Több jelölt lesz Erzsébetvárosban is

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormányellenes erők az ország legtöbb pontján képtelenek voltak létrehozni mostanra az egységet. Csak az elmúlt napban töménytelen mennyiségben bomlottak fel a nagy nehezen tető alá hozott megállapodások. A VII. kerületben

a korábban jogerősen börtönbüntetésre ítélt, exszocialista Hunvald György közölte, hogy független jelöltként elindul a polgármesteri posztért.

Erzsébetvárosban az egykori LMP-s Moldován László pedig két hete jelentette be, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület és a Puzsér Róbert főpolgármester-jelölthöz köthető Állampolgárok a Centrumban Egyesület elnevezésű civil szervezet jelöltjeként indul.

Moldován László, Niedermüller Péter és Hunvald György is önállóan indul Erzsébetvárosban Forrás: MTI

Csepelen is szétesett az összefogás

A teljes összefogás Csepelen természetesen fake news-nak bizonyult, hiszen a Momentum Karácsony sajtótájékoztatója után néhány perccel már közölte, hogy kihátrál az ellenzéki összeborulásból, arra hivatkozva, hogy a XXI. kerületi MSZP-ben bűncselekmények gyanújába keveredett vezetők vannak, és a szocik amúgy is leszerepeltek még 2010 előtt. A liberális párt szerint az egyik ilyen „leszereplő" Szenteczky János, akit jogerősen elítéltek rágalmazásért, első fokon pedig hűtlen kezelésért. Ő a hírek szerint alpolgármester lehetne Csepelen, ha az ellenzéki lista nyerne.

Ráadásul most úgy néz ki, hogy Erdősi Éva közös ellenzéki polgármesterjelölt mögött álló több egyéni választókerületben induló képviselőt sem támogatja a Momentum, leszámítva természetesen a saját jelöltjeiket.

Erdősi Éva egyébként az utolsó pillanatban lett közös jelölt, a helyi MSZP június 25-én cserélte le a már hónapok óta közös csepeli polgármesterjelöltként emlegetett Takács Mónikát,

akit a szocialisták 2018 novemberében óriási többséggel szavaztak meg közös jelöltnek, és támogatta Takácsot a DK és a Momentum is.

A már így is rendkívül zűrös helyzetet tovább bonyolítja, hogy a pártoktól független jelöltként, a Buckai Szövetség csepeli szervezetének nevében polgármesterjelöltként elindul az önkormányzati választáson az exjobbikos Pákozdi József.