Gyurcsány után Bajnainak is van főjegyző-jelöltje, a két bukott miniszterelnök döntheti el, kit alkalmazzon Karácsony Gergely

Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon egyik legfőbb bizalmasa lehet a Karácsony Gergely vezette Budapest új főjegyzője – tudta meg az Origo. Értesüléseink szerint a balliberális városvezető Tordai Csabát, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány államtitkárát nevezi majd ki. Tordai nemcsak a korábbi balliberális kormányfőkhöz kötődik szorosan, hanem a Soros György által pénzelt Átlátszóhoz is. Ezek a fejlemények is világosan mutatják, az új politikai korszakot hirdető főpolgármester képtelen ellenállni a 2010 előtti szereplők politikai nyomásgyakorlásának, a jelek szerint bármit meg lehet vele csinálni. A szociálliberális hálózat pillanatok alatt Karácsony fejére nőtt. Gyurcsány és Bajnai Karácsony feje felett alkudozik, hogy ki legyen a főjegyző.
Vágólapra másolva!

Tordai Csaba, a Gyurcsány- és Bajnai-kormány egykori államtitkára lehet Budapest főjegyzője – értesült az Origo.

Tordai Bajnai Gordon volt balliberális miniszterelnök egyik legfőbb bizalmasának számít.

Mindezt jól bizonyítja, hogy Tordai kuratóriumi tagja volt 2015-ig a Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Közhasznú Alapítványnak. Jelenleg is felügyelőbizottsági elnöke a Költségvetési Felelősségi Intézetnek, amely szintén a volt miniszterelnök köréhez tartozik. Továbbá felügyelő-bizottsági tagja az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-nek is. Mindez pedig azt mutatja, hogy Soros Györggyel sem ápol rossz kapcsolatot az alkotmányjogász.

Összességében jól látszik, hogy Tordai elsősorban Bajnai Gordon embere, és az ő utasításait követi.

A Tordai reaktiválásáról szóló értesülésünk nagyban egybevág azzal, hogy Karácsony Gergely pár napja találkozott Bajnai Gordonnal,valamint a volt kormányfő az önkormányzati választási kampányban is határozottan kiállt a volt zuglói városvezető mellett. Pár napja még nem lehetett tudni, hogy Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadója és szövegírója, valamint Budapest első embere miről egyeztettek, de most úgy tűnik, hogy többek között a főjegyzői pozíció is terítéken volt.

Már sejtjük, hogy miről egyeztetett Karácsony és Bajnai Forrás: Magyar Nemzet

Stabil szereplője a balliberális világnak

Tordai Csaba egyébként régóta fontos szerepelője a hazai balliberális világnak. 2003-tól az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2004-től az alkotmányjogi főosztály főosztályvezető-helyettese volt, 2005-től pedig ugyanott főosztályvezetőként tevékenykedett. Egyik előkészítője volt az egyenlő bánásmódról szóló törvénynek, az elektronikus információszabadságról szóló törvénynek, valamint részt vett a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézményét megteremtő törvény előkészítésében is. Ahogy korábban írtuk, ezt követően államtitkári rangig jutott a Bajnai-kormányban.

A Pesti Srácok Tordairól szóló összeállításából kiderül, hogy az Opten cégtára szerint Tordai az Átlátszón kívül még három cégben érdekelt, így abban a TMC First Tanácsadó Kft.-ben is, amelynek egyik tulajdonosa Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminisztere is. A TMC First egyébként nem is emiatt érdekes, hanem azért, mert tagja egy Civil Support Nonprofit Kft.-nek. Utóbbi társaság, a honlapja szerint a társadalmi célú szervezetek fejlesztésén ügyködik, azok hatásnöveléséért dolgozik.

A „segítők" között azonban megtalálható ifjabb Apró Antal is.

Így pedig gyakorlatilag körbe is értünk, mivel ifjabb Apró Antal ezer szálon kapcsolódik Gyurcsány Ferenc érdekköreihez.

Tordai Csaba (baloldalt) Bajnai Gordon egyik legfőbb bizalmasa Forrás: PestiSrácok.hu

Karácsony feje fölött döntenek

Mindezek alapján egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy

Tordai reaktiválásával a Gyurcsány-Bajnai-kör Karácsony feje felett dönt, és a főpolgármester csupán egy báb a bukott kormányfők kezében.

Az új politikai korszakot hirdető főpolgármester képtelen ellenállni a 2010 előtti szereplők politikai nyomásgyakorlásának, a jelek szerint bármit meg lehet vele csinálni. A szociálliberális hálózat pillanatok alatt Karácsony fejére nőtt.

Korábban arról írtunk, hogy Lamperth Mónika egykori bukott gyurcsányista is Karácsony közelében jelenhet meg. Lamperth a XV. kerületet hagyja ott, hogy jegyzőből főjegyzővé lépjen elő. Most úgy tűnik, Lamperthből nem lesz főjegyző.

Ez is azt mutatja, hogy Gyurcsány és Bajnai Karácsony feje felett alkudozik, hogy ki legyen a főjegyző.

Lamperth Mónika egyébként két évig Gyurcsány Ferenc minisztere volt (ráadásul két évig belügyminiszter), de miniszter volt Medgyessy Péternél is.

Karácsony mindent eltűr, mindent meg lehet vele csinálni

Mint arról korábban beszámoltunk,várhatóan a DK-s Gy. Németh Erzsébet, az MSZP-s Tüttő Kata, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lesz Karácsony Gergely főpolgármester helyettese. A névsor már csak azért is furcsa, mert a főpolgármester a választási kampányban kiszivárgott hangfelvételen éppen Gy. Némethet és Tüttőt emelte ki polgármesterjelöltjei közül, nem éppen pozitív kontextusban.

  • Tüttő Katáról: "a Tüttő Katát én is benéztem, nem tudtam, hogy a Leisztingernek vannak ezek az ügyei az V. kerületben. A Tüttő egyébként a XII. kerületben is indulhatott volna, ha tudom ezeket, csak én is későn tudtam meg. Nem akarok álnaiv lenni, hogy akkor a Leisztingernek az élettársa, a volt felesége, vagy a mostani, ezt nyilván nem tudom, nyilván nem egy erős ajánlólevél."
  • Gy. Németh Erzsébetről: "az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást." Külön érdekesség, hogy miután kikerült a hanganyag, Karácsony közös fényképet posztolt a Gyurcsány-párti politikussal, azt sugallva, hogy minden rendben közöttük. Ahogy megjósolta, Gy. Németh végül elvesztette a XVII. kerületi polgármester-választást, azonban kompenzációs listáról mandátumot szerzett a Fővárosi Közgyűlésben.
Karácsonnyal szinte bármit meg tud csinálni a régi balliberális világ Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az új fejlemények tükrében a legégetőbb kérdés az, hogy Karácsony miért emelt egy "benézett" szocialistát, és "a választási győzelemre esélytelen" DK-st bizalmi pozícióba. Jól láthatóan az önkormányzati választást követő közel másfél hétben a bukott balliberális világ látványos restaurációs próbálkozásba kezdett, és erősen úgy néz ki, hogy Karácsony hátán próbálnak meg visszakapaszkodni a hatalomba.

Karácsony hallgat a szoci botrányról

Karácsony miközben mindent elkövet annak érdekében, hogy a korábbi bukott balliberális elit embereit reaktiválja, addig egy szót sem szól a kispesti szocialisták botrányáról. Az ügyben egyébként gazdasági vesztegetés után költségvetési csalás miatt is eljárás indulhat, miután az ügyészség hatályon kívül helyezte a NAV elutasító határozatát. Sajtóértesülések szerint folyamatban van egy másik eljárás, vesztegetés miatt vizsgálódik a rendőrség. Karácsony pedig mélyen hallgat az ügyről.

Karácsonyt hidegen hagyja szövetségeseinek korrupciós botránya Forrás: MTI - HírTV

A kispesti korrupciós botrány:

  • október elején kerültek nyilvánosságra az első kép- és hangfelvételek a kispesti szocialistákról. Az egyiken Lackner Csaba, az ellenzék újrázó kispesti képviselője arról beszélt, hogy aki igazán ügyes, az még kerületi képviselőként is meg tud keresni évi 100 millió forintot.
  • a Magyar Nemzet információ szerint Lackner Csabát egy vállalkozó nemrég fel is jelentette, mert azt állítja, hogy a szocialista képviselőjelölt kétmillió forintot tett zsebre a kerület egyik terének felújításából.
  • a lap birtokába egyébként több olyan számla is került, amelyek azt bizonyíthatják, hogy a kispesti közbeszerzéseken induló cégek úgy szereznek extraprofitot, hogy túlárazzák a munkákat, a szálak pedig a szocialista érdekkörökben futnak össze.
  • Lackner Csaba egy olyan esetről is beszélt, amikor nemcsak a Krinyó néven emlegetett férfinak, hanem vélhetően a szocialista polgármesternek, Gajda Péternek is kellett pénzt visszaosztania. Majd az is kiderült, hogy Kránitz Krisztián azzal haragíthatta magára a szocialistákat, hogy nem osztott nekik vissza a pénzekből.
  • Lackner korábban arról is beszélt, hogy "Krinyó” hamarosan elmehet nyugdíjba, mert már megkereste a magáét, vagyonát 200-250 millió forintra becsülte. A Magyar Nemzet szerint a Földközi-tenger partján, Spanyolországban van ingatlana, erről a lap bizonyító erejű dokumentumokat is közzétett.
  • a felek arról is beszélgettek, hogy Gajda Péternek ez lesz az utolsó ciklusa. Az egyik szocialista politikus rákérdezett Lacknernél, hogy miért lenne neki ez az utolsó. „Azért lesz, mert nyugodt életet akar magának. Azért, mert szerintem neki már megvan. Érted, hogy mi?” – kérdezett vissza Lackner Csaba. Egy ismeretlen megszólaló még hozzáfűzte: „De már most is megvan.”

Karácsonyt kirendelték Brüsszelbe

Írtunk arról is, hogy Karácsony megválasztását követően nem habozott sokat, mivel eszeveszett tempóban kezdődött meg a Gyurcsány-korszak embereinek a reaktiválása. Karácsony kampányát segítette az MSZP-SZDSZ-korszak két szóvivője, Gál J. Zoltán és Batiz András is, akik minden bizonnyal szerepet kapnak majd a városházán.

Az új főpolgármesternek arra is volt ideje, hogy a múlt embereinek a visszahívása mellett Brüsszelbe kiutazzon Soros György embereihez.

Nem lehet véletlen, hogy Karácsony megválasztása után még 24 óra sem telt el, és megszólalt maga Demszky Gábor is. Arról beszélt, hogy hitelt vegyen fel Budapest - azaz, jöjjön vissza az MSZP-SZDSZ-kormányok idején megszokott eladósodás.