Hatalmas tömeg a központi családi programokon október 23-án

Budapest, 2019. október 23. Korabeli ruhába öltözött rikkancsok újságot osztanak az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol egész nap családi programok várják az ünneplőket 2019. október 23-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Rengetegen vannak az október 23-i állami rendezvényeken Budapesten. A jó időben sok család döntött úgy, hogy a Kossuth téren vagy például a hadtörténeti múzeumnál emkékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Este Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet a Zeneakadémián.
Vágólapra másolva!

A Kossuth téren egész nap családi programokkal várják az ünneplőket, a 1956-os forradalomra emlékezve. Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban.

A téren van gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamos, Csepel teherautó, rikkancsok korabeli ruhákban tűnek fel, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is.

Hagyományőrzők fegyverbemutatója a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott családi napon Forrás: MTI/Mónus Márton

Korhű katonai ruhába öltözött hagyományőrzők tartanak fegyverbemutatót a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Itt is családi napot tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján,

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet.

Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadémián mond beszédet.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Ünnepséggel és koszorúzással emlékeztek meg az 1956-os forradalomról a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál szerdán, Budapesten.

1956 nem lezárt múlt. 1956 velünk él, és velünk is fog élni, mindaddig, amíg nem szolgáltatunk igazságot minden, a kommunista diktatúrák által megnyomorított magyarnak és nem magyarnak - mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Kiemelte:

azok a kommunisták, akik 1956-ban idegen hatalmat hívtak a magyarokra, nemzedékek életéből raboltak pótolhatatlan évtizedeket, könnyű kézzel osztogattak súlyos ítéleteket, besúgásra kényszerítettek testvért és barátot, és érdekből fenntartották a diktatúrát, ma is köztünk járnak.

Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója megkoszorúzza az 1956-os és a Gérecz Attila-emléktáblát a Magyar Írószövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezésén a Magyar Írószövetség VI. kerületi Bajza utcai székháza falán 2019. október 23-án. MTI/Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

A kommunista diktatúrák rettenetes öröksége mindaddig rombolni fog, amíg nem nézünk szembe vele csontig hatoló őszinteséggel - mondta Demeter Szilárd.

A megemlékezés után átadták az Arany János-díjat, amellyel 1996 óta minden évben a Magyar Írószövetség egy tagját ismerik el kiemelkedő munkásságáért. A díjat idén Szávai Géza erdélyi magyar írónak ítélték oda, akinek távollétében felesége, Szávai Ilona vette át az elismerést az Írószövetség székházában.