Ha Aurelio nem harcol, csicska vagy szerető lehet a börtönben

Aurelio tárgyalás
Vágólapra másolva!
A múlt héten az egyik valóságshowból megismert Aureliót a bíróság emberrablásért börtönbüntetésre ítélte. Az utolsó szó jogán mondott beszédében elsírta magát. Boros János egyetemi docens, korábbi börtönpszichológus szerint Aurelio ismertsége szimpátiát, de akár ellenszenvet is kiválthat a többi rabból. Az viszont biztos, hogy meg kell majd küzdenie a helyéért a börtönben, ha nem akar csicska vagy más rab szeretője lenni.
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Járásbíróságon Aurelio sírva beszélt az utolsó szó jogán, majd a szünetben elment, mert nem bírta a feszültséget.

A bíróság végül börtönbüntetésre ítélte a férfit, a döntés ellen azonban az ügyvédje fellebbezett, így az nem jogerős.

Forrás: YouTube

Mivel Aurelio, ahogy azt az utolsó szó jogán el is mondta, több tévéműsorban is szerepelt, ami miatt elég nagy ismeretségnek örvend. Ez pedig felveti a kérdést, hogy ha börtönbe kerül, akkor milyen fogadtatásban lehet majd része a többi elítélttől?

Csicska, vagy más

A korábbi börtönpszichológus Boros János szerint sok minden múlik azon, hogy milyen típusú börtönbe fog kerülni Aurelio. Ha olyan helyre kerül, ahol sok a fiatal, ott a börtön hangulata is sokkal erőszakosabb.

– mondja az Origónak a pszichológus. Mint az állatoknál, van egy vezérhím, aki birtokolja a nőstényeket. Aki elbukik a harcban, annak el kell kullognia.

Mivel a börtönben nem lehet csak úgy elkullogni, ezért egy rangsort alakítanak ki, lesz első és persze utolsó is.

Instagram

"Ha valaki nem vállalja fel a harcot, az automatikusan az utolsó lesz. Ő sokszor eldöntheti, hogy csicska lesz, vagy egy adott rab szeretője".

A csicska az dolgozik, ő a szolgája a többieknek, a szerető pedig bizonyos szexuális szolgáltatásoknak kell alávetnie magát."

Boros János elmondása szerint a leggyengébbeknek fel szokták tenni a kérdést, hogy melyik akar lenni, de csak akkor, ha éppen nincs hiány valamelyikből. A felügyelők nem fogják meghatározni, ki hova tartozik a hierarchiában, ezt a börtönökben erőszakos úton intézik el egymás között.

A szakértő szerint, ha valaki lázad, nem adja fel az érdekeit, akkor nem tudják teljesen elnyomni, de ha nem vállalja a harcot, akkor megpecsételődött a sorsa. Még annyi esélyük lehet, hogy azért a zárkákban is cserélődnek az emberek szabadulás, vagy áthelyezés miatt, és akkor az erős ember helyett jöhet egy gyengébb, akit le lehet győzni.

Az intelligencia is sokat számíthat, mert ha az ember okosabb, mint a többiek, akkor felismerheti a törvényszerűségeket, maga mellé állíthat egy erősebb rabot, aki megvédheti.

Boros János Fotó: M. Schmidt János - Origo

Van, ahol nem csak az erő dönt

Vannak olyan börtönök, ahol enyhébb bűnözőket tartanak fogva. Ott is kialakul rangsor, de ott sokszor nem az agresszivitás a döntő.

– magyarázza Boros János. Mivel azonban Aureliót emberrablással vádolják, ezért nem kizárt, hogy olyan börtönbe fog kerülni, ha jogerősen elítélik, ahol erőszakosabb rabok vannak.

Forrás: TV2

Megmentheti a hírneve a rácsok mögött?

Ha börtönbe kerül Aurelio, akkor valószínűleg több rabtársa is fel fogja ismerni. Ez a szakértő szerint kiválthat majd belőlük szimpátiát, de akár az ellenkezőjét is.

Boros János szerint abban az esetben, ha Aurelio börtönbe kerül, akkor a hatóságok figyelni fognak arra, hogy ne dobják a „krokodilok közé".

Vigyázni fognak arra, hogy ne érjék őt olyan sérelmek, amiket később nyilvánosságra hozhatna, mert egy ismert embert megkereshetnek az újságírók a börtönélettel kapcsolatban.

"Erre is figyelnek, valószínűleg majd próbálják olyan helyre tenni, ahol nem érik nagy atrocitások. De bármilyen zárkába teszik, a hierarchiának ki kell alakulnia".

Ahogy korábban megírtuk, a vád szerint Aurelio zsebéből kiloptak közel 200 ezer forintot az egyik bajai kocsmában. Úgy gondolta, tudja, ki lophatta el a pénzét, ezért barátjával később megkereste a tolvajt, és megverte. A tolvaj bevallott mindent. Azt is elmondta, hogy a nagymamájánál rejtette el a pénzt.

Ezek után betuszkolták az autóba, és elmentek a nagymamához. A pénzt nem találták meg, ezért a tolvajt újra megverték.