A Népstadion - túl a sporton

II. János Pál SZEMÉLY FOGLALKOZÁS egyházi vezető FOTÓ KÉPKIVÁGÁS egész alakos fotó CSELEKVÉS MOZGÁSSAL  KAPCSOLATOS integet
II. János Pál pápa 15 éve halt meg. A képen az látható, amint a Szentatya megérkezik a 1991.augusztus 19-én a Népstadionba.
Vágólapra másolva!
A hajdani Népstadiont, amely 2002-től Puskás Ferenc nevét viselte, 1953-ban adták át. A telt házas mérkőzések bizonyították, hogy az egyébként az akkori sportolók, köztük olimpiai bajnokok által is szó szerint két kézzel épített stadionra mekkora igény volt - még akkor is, ha soha nem fejezték be teljesen. A stadiont azonban nemcsak sporteseményekre használták, rengeteg zenei vagy más kulturális esemény is volt itt. A legemlékezetesebb, legtöbbet emlegetett esemény talán a Queen 1986-os koncertje volt, de már 1965-ben telt ház előtt lépett fel itt Louis Armstrong. Később nem csak világsztárok sora (köztük a Rolling Stones, Michael Jackson vagy a Guns 'n' Roses) járt itt, de 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltás évében 100 ezer ember előtt hirdetett igét az amerikai baptista evangelista Billy Graham, majd két évvel később, II. János Pál pápa magyarul áldott meg több tízezer fiatalt.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett világkörüli koncertturnék az 1960-es években kezdtek divatba jönni, amiben két dolog biztosan szerepet játszott: az egyik, hogy már rendelkezésre állt olyan technika, amivel ki tudtak hangosítani egy zenekart egy hatalmas stadionban is (bár, hogy milyen minőségben, arról azért tanúskodnak pl. a '60-as évek eleji Beatles-koncertek), a másik pedig, hogy a televíziózás elterjedésével olyan zenészek vagy zenekarok léphettek fel külföldi országokban, akiket már nemcsak a rádióban hallhattak a rajongók, hanem a tv-ben is láthatták őket.

1965, Louis Armstrong

A jazz egyik legkimagaslóbb művésze, Louis Armstrong volt az első világhírű zenész, aki 1965-ben fellépett 12 tagú All Stars nevű zenekarával a Népstadionban. A trombitás-énekes skandináviai turnéját megszakítva, június 9-én délután repült Budapestre, és még aznap este megtartotta fellépését 93 ezer néző előtt. A zenekar tagja volt Jewell Brown, ugyancsak ismert énekesnő is. Armstrong és zenekara másnap reggel vissza is utazott Svédországba.

Louis Armstrong a Népstadionban Forrás: MTI/Molnár Edit

1986, Queen

A brit rockegyüttest aligha kell különösebben bemutatni, 1986-ban lépett fel a Népstadionban, a koncertjegyek két nap alatt elfogytak, de a jegyüzéreknek "köszönhetően" volt, aki a koncert napján is jegyet tudott venni, 1700 forintért árulták a 200 forintos jegyet. Mivel ez még a kommunista tervgazdaság időszaka volt, ezért csalóka lenne az inflációval szorozni az akkori árakat, így inkább hasonlítsuk ahhoz, hogy 1986-ban a havi bruttó átlagkereset 6435 Ft volt (2018-ban 329 943). A 70 ezer jegy így is két nap alatt elfogyott.

A koncert több okból is világhírű lett: egyrészt először lépett fel a Vasfüggöny mögött egy igazi nyugati sztárzenekar, másrészt azért, mert a magyar állam vállalta, hogy koncertfilmet forgattat az estéről, amit aztán világszerte vetítettek a mozikban (majd VHS-en, később DVD-n és Blu-rayen is kiadták). A filmet a Mafilm (rajta keresztül a magyar állam) finanszírozta és világszínvonalú volt, több világszerte is ismert magyar operatőr is dolgozott rajta.

Freddie Mercury a Queen nagy sikerű budapesti koncertjén Forrás: MTI/Ilovszky Béla

Harmadrészt ez volt a Queen legutolsó koncertturnéja. Freddie Mercury nem sokkal később tudta meg, hogy halálos beteg, AIDS-es, és a Queen ezután a turné után soha többé nem lépett színpadra.

A magyar emberek számára viszont azért is marad emlékezetes az este - vagy akik nem voltak ott, azoknak a felvétel -, mert a Queen frontembere, Freddie Mercury a tenyeréről olvasva elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal egy részletét.

A zenészek, zenekarok egy részétől nem áll messze, hogy megpróbál az adott ország nyelvén szólni aktuális közönséghez, itt talán kiemelhetjük Paul McCartney-t, a The Beatles egykori basszusgitárosát, aki a Budapest Arénában lépett fel 2003. május 15-én, méghozzá úgy, hogy szinte az egész koncerten magyarul próbált beszélni.

1987, Genesis

A szintén brit Genesis együttes 1987-ben június 18-án koncertezett a Népstadionban, nyugodtan mondhatjuk, hogy a zenekar fénykorában. A koncert az Invisible Touch turné része volt, mellyel hasonló nevű, 1986-ban kiadott lemezüket mutatták be, mely a legsikeresebb lemez volt a zenekar életében. A koncerten vendégénekesként Paul Young is fellépett. A zenekar tagja volt természetesen a gerincet adó Phil Collins, Tony Banks, Mike Rutherford hármas, valamint a később a Phil Collins szólókarrierjében is szerepet vállaló Chester Thompson dobos és Daryl Stuermer gitáros.

1988, Human Rights-koncert

Az estét rengeteg világsztár, és hozzá az akkoriban igen soknak számító 250 forintos jegyár jellemezte -annak, aki megelégedett az állóhellyel, aki ülni akart, annak még egy százassal többet kellett fizetnie.

Az este hat órakor kezdődő, és több mint hét órán át tartó koncerten

olyan világsztárok léptek fel, mint az 1967 és 1975 között a Genesist erősítő alapító tag, Peter Gabriel, a magyarul is éneklő, Budapesten már sokszor megforduló Sting, vagy az est fénypontja, az amerikai világsztár, Bruce Springsteen. A magyar előadók közül Hobo és Bródy János lépett fel aznap este. A Human Rights Now! elnevezésű világméretű koncertsorozat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 40 éves évfordulóját ünnepelte. A budapesti koncertre a környező országokból is sokan érkeztek rajongók, ez volt ugyanis a turné egyetlen állomása a vasfüggönyön túl.

Ekkor - 1988 szeptemberében - Magyarországon már megrendült a kommunizmus. Már létezett az MDF és a Fidesz, Kádár János pedig megbukott a tavaszi pártkongresszuson. Bár még több mint egy évet kellett várni, hogy Magyarországon kikiáltsák a köztársaságot, a tényleges rendszerváltás pedig csak másfél év múlva jött el, rengeteg fiatalnak a szabadság előszele lehetett az este, ráadásul olyan világhírű zenészeket látva és hallva, akik azóta sem jöttek Magyarországra.

1990, István, a király és Illés

1990. szeptember 15-én nagyszabású zenei eseménnyel ünnepelte a rendszerváltást az 1973-ban felbomlott Illés együttes, amit búcsúkoncertnek neveztek, bár később többször is összeállt még a zenekar. Az együttes koncertje előtt az 1983-ban bemutatott István, a király rockoperát láthatták és hallhatták a nézők.

Az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a nézők bemehettek a 14-i főpróbára, így

a 15-i koncerttel együtt összesen 120 ezer ember hallgathatta az Illés együttes talán legsikeresebb és legemlékezetesebb koncertjét,

pedig a Magyar Televízió élőben közvetítette.

Az Illés együttes 2001-ben is fellépett a Népstadionban a Szuperkoncert keretén belül, erről később még lesz szó.

1991, Monsters of Rock

Az augusztus 22-i este a keményebb rockot, illetve a metált kedvelőknek biztosan emlékezetes marad, a garancia erre minden idők egyik legnagyobb rockzenekara, az AC/DC volt, de fellépett a szintén világhírű Metallica, a Mötley Crue és a Queensryche is. Ez volt a Monsters of Rock fesztiválsorozat egyetlen magyarországi koncertje. Az este természetesen az AC/DC-re volt kihegyezve, ennek megfelelő volt a hangzás és a látványvilág is. A Metallica már akkor is az egyik legnagyobbnak számított, ráadásul a budapesti koncert előtt 10 nappal jelent meg minden idők egyik legjobb, de mindenképpen legsikeresebb, Metallica című, de sokszor csak "fekete albumként" emlegetett lemezük.

A nagyjából hatórás koncert utolsó zenekara a már említett AC/DC volt, amely már 13 stúdióalbummal a háta mögött érkezett Budapestre. A monumentális fény- és pirotechnika mellett a színpad két oldalára felfújtak két ördögszerű óriásszobrot, valamint néhány gigantikus méretű ágyút is felállítottak és a „Money Talks" című dalnál milliónyi AC/DC-s játékpénzt lőttek az égbe.

1992, Guns N' Roses

A Guns 'N Roses vitathatatlanul a '80-as évek végének, illetve a '90-es évek elejének egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb rockbandája volt. A zenekar úgy érkezett Magyarországra, hogy legjobb és legsikeresebb albumait már kiadta.

A The Use Your Illusion turné nemcsak a zenekar, hanem minden idők egyik leghosszabb koncertsorozata volt,

mely két és fél éven keresztül tartott és 194 fellépést jelentett 27 országban. A budapesti koncert 1992. május 22-én volt.

A Soundgarden és Faith No More előzenekarok után fellépő Guns N' Roses sem hagyta ki a „Tavaszi szél vizet áraszt" magyarra emlékeztető nyelven előadott népdalt.

Ekkor már nem volt az együttes tagja az egyik kulcsdalszerző és gitáros, alapító tag, Izzy Stradlin, helyette a Népstadionban már az új gitáros, Gilby Clarke állt a színpadon, és szintén itt volt az újonc Dizzy Reed billentyűs is. Az első két lemezen doboló Steven Adler már szintén nem volt a zenekar tagja, helyette a két Use Your Illusion, majd a '93-as The Spaghetti Incident? lemezeken játszó Matt Sorum ült a dobok mögött.

A rossz nyelvek szerint azért csúszott néhány órát a budapesti fellépés kezdete, mert nem sikerült időre előteremteni a zenekar gázsiját, így a szervezők még az utolsó pillanatokban is ezt kalapozták össze. A koncertre 1200 forintba került a belépő.

A természet is beleszólt az estébe, a banda egyik legsikeresebb dala, a November Rain alatt hatalmas eső zúdult a közönség nyakába óriási villámlások közepette, amely azonban valószínűleg nem szegte kedvét a 70 ezer nézőnek.

1993, U2

1993 júniusában a tizenhét évvel korábban alakult, akkor már Grammy-díjas ír U2 zenekar jött Budapestre a Zooropa-turné keretében, az előzenekar Kovács Ákos és zenekara volt.