Politikai megrendelésre, álhírekkel támadja a magyar kormányt egy montenegrói fake news-oldal

Vágólapra másolva!
Ordenáré stílusú álhírekkel támadja Orbán Viktort és a magyar kormány tagjait egy - a domain neve alapján - montenegrói portál, az akciósorozat mögött nyilvánvalóan politikai motiváció húzódik. Olyan hírek jelennek meg a felületen, és olyan mondatokat adnak a Fidesz vezető politikusai szájába, ami teljes képtelenség, azaz egyértelmű hazugság. A Facebook mindezidáig semmit nem tett az oldal ellen, pedig rengeteg kommentelő jelezte nekik, nincs rendben, hogy a portál hírei megjelenhetnek a felületen. Mint ismert, a Facebook enyhén szólva sokkal szigorúbb a jobboldali újságírókkal, akiknek minden rezdülését figyeli. Nem beszélve arról, hogy közismert: az önkormányzati választás utolsó napjaiban teljesen jogszerű jobboldali hirdetéseket nem fogadott be, hogy elsősorban az ellenzék hírei jelenhessenek meg. A nem ellenzéki médiumok cikkeit napokon át vizsgálta, és többet még azután sem engedett hirdetni. A montenegrói, magyar kormányt gyalázó fake news-oldal viszont háboríthatatlanul megjelenhet a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Támadás Montenegróból? Vagy inkább itthonról?

A Blikkruzs.me egy jól ismert név a fake news-piacon, az azonban nem mondható el róluk, hogy túlzottan eredetiek lennének, ugyanis a nevüket a magyar Blikk Rúzs nevű rovattól kölcsönözték. Az oldalra kattintva egyből feltűnik, hogy bár montenegrói domain címen jegyezték be az oldalt, mégis magyar nyelven olvashatóak a cikkeik. Ez arra enged következtetni, hogy a felület létrehozása és működtetése magyarokhoz köthető. Végiggörgetve az oldalt az látható, hogy a kiforgatott bulvárhíreken kívül csak és kizárólag a magyar kormány tagjait becsmérlő hírek jelennek meg. Ezeknek valóságtartalma egyébként a nullával egyenlő, ezt tökéletesen megmutatják már a címadásaik is:

  • Megvan a dátum: A kormány ezen a napon végleg megszünteti a dél harangozást Magyarországon;
  • Kósa: "Ha tehetném nem csak a déli harangozást, de még a nyugdíjak kifizetését is beszüntetném, hiszen így több pénz maradna a..."
  • Gulyás Gergely: "70 év felett eltörölném a nyugdíjat, mert nincs szükség rá. A felhalmozott vagyonukból vígan elélnek a hazai nyugdíjasaink, hiszen..."
  • Kósa: "Majd én megmutatom a sok lusta, és semmirekellő nyugdíjasnak, hogyan is kell dolgozni! Jöjjenek és nézzék meg én miként veszem ki a részem a..."

Értelemszerűen ilyen mondatok még megközelítőleg sem hangoztak el a vezető fideszes politikusok szájából, a Blikkruzs.me a napnál világosabban a magyar kormány tagjainak és támogatóinak lejáratásra megy. Megengedték maguknak azt az rendkívül ízléstelen dolgot, hogy egyik "anyagukban" Vajna Tímeától idézve arról írtak, hogy daganatot talált a mellében, ami szintén hazugság. Az eddigiekből az következik, hogy

a montenegrói fake news-portál politikai célok mentén, és ebből kifolyólag politikai megrendelésre dolgozik.

Forrás: blikkruzs.me

Ezt támasztja alá, hogy Felhasználási feltételek menüpontban egy másik oldalra, anephangja.com-ra hivatkoznak, amely szintén magyar nyelven, és ugyanilyen stílusban támadja Orbán Viktort és a magyar kabinetet.

Példátlan módon azt írják itt, hogy mindenki a saját felelősségére értelmezze az itt megjelent híreket. "Az olvasó felelőssége az is, hogy megfelelő módon értelmezze azokat az információkat és tartalmakat, amelyek a anephangja.com oldalon rendelkezésre állnak, éppen ezért azt javasoljuk, hogy mielőtt bárki az itt olvasottakat hasznosítani, alkalmazni vagy elsajátítani szeretné, ehhez mindig vegye igénybe szakember, vagy más, felkészült, az olvasott témához kapcsolódó képzettséggel illetve tapasztalattal rendelkező személy segítségét" - fogalmaznak, hárítva a felelősséget az általuk okozott károkért.

Forrás: Blikkruzs.me

Az oldalak szerkesztői és munkatársai jól láthatóan nem szeretnék felfedni személyüket, erre utal, hogy egyik felületen sem elérhető az impresszum, csupán egyetlen mailcímet fedeztünk fel.

A Facebooknál ez belefér

Az eddigiek mellett van egy másik érdekes vonulata a történetnek. Nem kellett sokat keresgélni a Facebookon ahhoz, hogy feltűnjön, sok felhasználó panaszkodik arra, hogy a Blikkruzs.me hírei elárasztják a felületet, és láthatóan hirdetnek is. Többen emiatt arra figyelmeztették társaikat, ne dőljenek be nekik, és lehetőleg tiltsák le az oldalt.

"Azonban vannak oldalak, akik ezt kihasználva álhíreket gyártanak, vagy még szélsőségesebb esetben egy jótékonysági gyűjtést használnak fel poltikai ferdítésre, indulatok szítására" - fogalmazott egy hölgy szeptember végi posztjában, kiemelve a Blikkruzs.me-t.

Forrás: Facebook

Volt olyan, akit annyira feldühített a dolog, hogy feljelentette a montenegrói oldalt a Facebooknál.

Forrás: Facebook

Mások pedig nem hagyták jóvá a híreinek a megosztását.

Forrás: Facebook

Szembeszökő az elégedetlenség a felület megbízhatóságával kapcsolatban, többen is tiltakoztak emiatt, de vajon tett-e bármit is a Facebook az ügyben? A jelek szerint semmit, az egyik fenti felhasználó konkrétan azt írta, hiába tett feljelentést a Facebooknál, "az oldal azóta is békésen hirdeti és terjeszti az álhíreit és ami a legszörnyűbb, hogy nagyon sokan vannak, akiknek eszébe sem jut a legminimálisabb forráskritikával élni." Igaz, sok újdonság nincs ebben:

a Facebook ismét kettős mércét alkalmaz.

Itt van az újabb felháborító Facebook-eset, éppen ezért kérdésekkel fordulunk a Facebookhoz, miért is engedik, hogy nyilvánvaló hazugságok megjelenhessenek náluk, miért asszisztálnak ehhez, miért engedik, hogy egy álhírportál náluk hirdessen.