A rendszerváltoztatás nagy vívmánya, hogy van lehetőség az alternatívák között választani

nemzetközi konferencia, Terror Háza
Vágólapra másolva!
Történelem, ami nem ér véget –Európa 30 évvel a kommunizmus bukása után címmel tartottak nemzetközi konferenciát a Terror Háza rendezésében a kormány által meghirdetett „Harminc éve szabadon" emlékév programsorozatának részeként. A tanácskozáson szó volt többek között a kommunista diktatúra hatásairól, a Kelet és Nyugat Európa közötti törésvonalakról, valamint arról is, hogy mit tesz hazánk annak érdekében, hogy a leginkább szolgálni tudja az európai béke, az önrendelkezés és a demokrácia ügyét.
Vágólapra másolva!

A konferenciát Tallai Gábor a Terror Háza Múzeum programigazgatója nyitotta meg, majd Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntötte a résztvevőket. A miniszter beszédében elmondta, hogy 1989-90 a XX. századi történelem egyik legfontosabb fordulópontja. A legfontosabb választóvonal az, hogy

ma szabadság és jogállamiság van, már nem kommunista diktatúrában élünk.

Az 1989-es rendszerváltást követően Közép-Európában változások mentek végbe, a kommunista diktatúra megbukott, azóta a magyar nép dönti el, kit bíz meg az ország vezetésével. Mint fogalmazott:

A kommunisták kisajátították a történelmet, elvették az általuk leigazolt nemzetektől a jogot múltjaik értelmezésére, nemzeti szempontú értékelésére. Lecserélték velük hőseiket, ünnepeiket, jelképeiket, el akarták feledtetni velük gyászaikat, sikereiket, büszkeségre okot adó eredményeiket –ezt már Schmidt Mária mondta. A Terror Háza főigazgatója kiemelte, hogy a kommunisták számára a múlt birtoklása volt a legfontosabb, ehhez ragaszkodtak.

Abban a pillanatban, amikor megszabadultunk a kommunistáktól, az idegenektől is megszabadultunk -fogalmazott hozzátéve, hogy

amiben a szabadság utáni kiolthatatlan vágy segített nekünk –tette hozzá. A főigazgató kiemelte, hogy a 30 éve történteket úgy próbálják beállítani, mintha azt ajándékba kaptuk volna. Nem fordulat vagy szerencse kérdése volt, hanem egy több milliós tömeg a kommunizmust akarta legyőzni.

Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója. Forrás: XXI. Század Intézet

A 2015-ös migránsválság előidézésében masszívan benne voltak az egykori gyarmattartók, akik az akcióik kellemetlen következményeit egyből át akarták hárítani a kelet-európai országokra. 2015-ben megjelent tehát a kelet és nyugat közötti törésvonal. Kelet invázióként azonosította be a tömeges migrációt, a nyugat a lehetőséget láttak a beözönlő migránsokban.

–hangsúlyozta Schmidt Mária hozzátéve, hogy az uniós elit birodalomépítési törekvései látszanak, ami miatt mi újra veszélyben érezzük szuverenitásunkat. Utópikus projekteket kerget a Nyugat, amiből mi nem kérünk.

Az emberek számára nagyon fontos a remény

Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Központ elnöke szerint 1989-ben élt bennünk a legjobban a remény.

–fogalmazott.

Krasztev az USA alelnökének híres mondatát idézte, miszerint: „a jövő holnap még jobban fog kinézni." Mi úgy látjuk a jövő tegnap nézett ki jobban - mondta.

A szuverenista pártok nem ellenzik Európa gondolatát

Francesco Giubilie, az olaszországi Fondazione Tatarella elnöke úgy véli az Európai Bizottság leköszönő elnöke Jean-Claude Juncker a határok nélküli Európáról beszél, de ezt mi nem akarjuk. Giubilie szerint

Hangsúlyozta, hogy egész Európában nőtt a szuverenisták száma az előző választás alkalmával.

Az a cél, hogy a nemzetek nagyobb hatalommal, autonómiával rendelkezzenek, de össze is fogjanak Európa érdekében. Szövetségeket kell létrehozni Európán belül, ez az egyetlen módja, hogy megváltoztassuk az EU-t –tette hozzá.

A világ ma ismét megosztott

Mára a világ éppen olyan megosztott, mint volt, csakhogy a választóvonal nem fizikai vagy ideológiai, hanem kulturális –mondta Frank Füredi. A XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa kiemelve, hogy

a nyugati politikai elit jelentős része nem hisz semmiben igazán.

A nyugat élete könnyű volt akkor, amikor a Szovjetunióhoz kellett hasonlítani magukat, ugyanis ahhoz képest mindenki jobbnak látszódott. A fő kérdés azonban most az, hogy mi adja a legitimációt, a tekintélyt a nyugati társadalmaknak? –teszi fel a kérdést Füredi. Intellektuálisan, morálisan a Nyugat kimerült. A magyarok felismerték, hogy nincs értelme a nyugat másolásának. Azt látom, hogy Magyarország legalább annyit mutathat a világnak, amennyit tanulhat tőle –fogalmazott.

Nyugaton a sor, hogy közép és kelet Európához csatlakozzon

Hitem szerint a Nyugattal probléma van –ezt már Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója mondta. 1990 után az európai diskurzus kétoldalú volt, a rendszerváltozástól kezdve a gyarmatosító logika érvényesült velünk szemben. A nyugat meghódítja a keletet, kulturális ruhába bugyolálva- fogalmazott hozzátéve, hogy az EU-ban értékharc van. Nem kultúrák közötti háború, hanem harc a kultúráért. Békés Márton kiemelte azt is, hogy

A kutatási igazgató szerint a szabadság mást jelent keleten és nyugaton. 2015 óta keleten felértékelődött a szuverenitás, amíg Nyugaton lemondtak róla.

Balról jobbra: Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa, Schmidt Mária kormánybiztos, a XXI. Század Intézet főigazgatója, Ivan Krastev, a szófiai Liberális Stratégiák Központjának igazgatója, Francesco Giubilei, az olaszországi Fondazione Tatarella elnöke, Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. Forrás: XXI. Század Intézet

A konferenciát Kövér László szavai zárták. A Magyar Országgyűlés elnöke beszédében elmondta

30 éve nem gondoltuk volna, hogy 2019-ben lesznek olyan politikai erők, melyek európai országok szuverenitását ássák majd alá, arra pedig rémálmunkban sem, hogy az Európai Unió biztonságát fogják kockáztatni –tette hozzá.