Mikuláskor szaloncukrok hullanak az égből Kőszegen

Összefogás Kőszegért Egyesület, Mikulás, girokopter, helikopter, Kőszeg, szaloncukor
Vágólapra másolva!
A Mikulás és krampusza 60 kiló szaloncukrot fog szétszórni a város felett egy girokopterből.
Vágólapra másolva!

Egy fertőszentmiklósi vállalkozás jótékonysági akciója ez. A Mikulás a pilóta, a krampusza egy ejtőernyős, és mindketten oktatók - meséli Harkai Norbert, az Összefogás Kőszegért Egyesület elnöke. Ők keresték meg tavaly a felajánlásukkal az egyesületet, hogy szívesen szórnának szaloncukrot Mikuláskor, ha összegyűjtenek egy zsák édességet.

Ráadásul a Mikulás és krampusza

egy nyitott girokopterből szórja szét az édességet.

Mintegy 30 méter magasból fogják szétszórni a gyerekeknek az édességet a főtér felett.

A Mikulás, Filipovits Attila és a krampusza, Harkai Norbert a girokopterben. Forrás: Facebook/Összefogás Kőszegért Egyesület

A girokopter annyiban más, mint a helikopter, hogy a felső „propellere" igazából egy forgószárny, amit a gép hátsó propellerének szele és a menetszél hajt. A felső propeller produkálja a giroszkóp hatást, lényegében mindig önmagát lendíti tovább.

Nagyon biztonságos jármű, mert ha leállna a motor, a forgószárny ejtőernyőként kezd működni - nyilatkozta Maitz István, a krampusz a VAOL hírportálnak.

Hatvan kilogramm szaloncukorot lehet felvinni biztonságosan a girokopterrel.

A Mikulás és a krampusza reméli, hogy az időjárás is megfelelő lesz, és idén is örömet szerezhetnek a kőszegi gyerekeknek. Kiszórják négy menetben a szaloncukrot, és elrepülnek Fertőszentmiklós felé.