Indul a családvédelmi akcióterv

gyerekek Hétköznapok egy sok gyermekes családnál nagy
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök februári bejelentése óta folyamatos az érdeklődés a családvédelmi akcióterv iránt — mondta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin államtitkár, aki reméli, hogy zökkenőmentesen tudják majd igénybe venni a támogatásokat az érintettek. Július 1-től indul az akció első négy eleme: a babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye, amelyek Novák Katalin szerint tovább könnyíthetik a gyermekvállalást és a családok életét hazánkban.
Vágólapra másolva!

Büszkeséget érzek, mert jó olyan országban élni, ahol nem vita tárgya, hogy ennyi forrást adunk a fiataloknak, akik gyermeket vállalnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családi akcióterv indulása kapcsán.

– tette hozzá az államtitkár.

A politikus a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, a kormányhivatalok jelezték, hogy a lehető legtámogatóbban és legrugalmasabban fognak hozzáállni a családvédelmi akciótervhez,

így várhatóan soron kívül lehet majd intézni a támogatásokra vonatkozó igények benyújtását.

"Arra számítunk, hogy rendkívül nagy lesz az érdeklődés, de abban bízunk, hogy nem lesz fennakadás, és zökkenőmentesen tudják majd az igényeket benyújtani az érdeklődők" – fogalmazott Novák Katalin.

Könnyebb lehet a családok élete Forrás: Shutterstock

Több mint 70 milliárd erre a területre

A babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye július elsejétől igényelhető, és

a kormány több mint hetvenmilliárd forintot különített el ezek fedezeteként az év végéig.

A jövő évi költségvetésben pedig mintegy kétszázmilliárd forintnyi forrás áll majd rendelkezésre a családvédelmi akció finanszírozására, amelyhez hozzákapcsolódik majd a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

Izgatottak vagyunk, mert szeretnénk már látni, hogy a gyakorlatban hogyan valósul meg mindaz, amit elképzeltünk, hiszen a családvédelmi akcióterv számos pontjára nincs nemzetközi precedens – mondta a családügyi államtitkár.

A babaváró támogatás egy minden bizonnyal példa nélküli új családtámogatási eszköz a gyermeket tervező pároknak.

A házasok július 1-től úgy igényelhetnek akár tízmillió forint szabad felhasználású kamatmentes kölcsönt, hogy amennyiben három gyermekük születik, a teljes összeg vissza nem térítendő támogatássá alakul.

A hitelt maximum ötvenezer forintos, havonta fizetendő részletekben kell törleszteniük, de ha öt éven belül gyermeket várnak, a fizetési kötelezettségüket a várandósság harmadik hónapjától felfüggesztik.

A házasok július 1-től igényelhetnek akár tízmillió forint szabad felhasználású kamatmentes kölcsönt Forrás: Shutterstock

Évente 12-13 ezer igénylővel számolnak

Amennyiben három éven belül a pár második gyermeket is vállal, még három évre szünetel a törlesztési kötelezettségük, és a fennálló hiteltartozásuk 30 százalékát elengedik. A harmadik baba világrajötte esetén pedig a teljes visszafizetendő összeget átvállalja az állam a fiataloktól. A babaváró támogatással 2022. december 31-ig élhetnek a házaspárok. Ez a konstrukció a legteljesebben akkor aknázható ki, ha az igénylést az első gyermekkel való várandósság harmadik hónapja után nyújtják be.

Ebben az esetben a három gyermek születése esetén úgy juthat tízmillió forinthoz a család, hogy egyetlen forintot sem kell belőle törlesztenie. A támogatást szinte minden gyermekvállalást tervező házaspár igényelni tudja, hiszen feltételként csupán azt szabják, hogy az édesanya 18 és 40 év között legyen, és a házaspár egyikének meghatározott idejű munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ha a párnak van már gyermeke, az igénylés feltétele, hogy legalább az egyik fél az első házasságában éljen.

A babaváró támogatás költségkerete felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy a kabinet mindenkinek biztosítja a lehetőséget, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek.

A családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kölcsönt mától a használt ingatlanok vásárlására is kiterjesztik. A hitelt, amelynek maximális futamideje 25 év és a kamata garantáltan kisebb, mint három százalék, a két- és háromgyermekes családok is igényelhetik. A törlesztőrészlet tízmillió forint igénylésekor 48 000 forint, 15 millió esetében pedig 72 000 forint havonta. A csok egyéb lakáshitellel, valamint a babaváró támogatással együtt is felvehető. A hitelt azok a családok is felvehetik, amelyek egyelőre még csak tervezik a gyermekvállalást.

A csok esetében a kormány előzetesen évente 12-13 ezer igénylővel számol.

- közölte az államtitkár.

Hozzátette, hogy ezzel együtt megszűnik a csokkal vásárolt használt ingatlanok esetén a 35 millió forintos értékhatár.

Kibővült továbbá a jelzáloghitel-elengedési program:

a második gyerek érkezésekor a fennálló tartozásból egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyereknél pedig 1-1 millió forintot engednek el,

a kedvezmény azonban nem automatikus, igényelni kell a kormányablakoknál, és felhasználható a csok-kölcsönök esetén is - ismertette Novák.

A teljes cikket itt olvashatják.

További részletek konkretizálódtak a családvédelmi akcióterv körül

Novák Katalin mai sajtótájékoztatóján elmondta, annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek a támogatáshoz, gondoltak azokra is, akik július első napjaira várják a gyereküket.

Az eredeti szabályozás szerint a szerződés megkötése után született gyerek jogosította volna fel a szülőket a támogatásra, ezt azonban módosították, így

Gondoltak továbbá azokra is, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján még rajta vannak annak ellenére, hogy már visszafizették minden tartozásukat, ilyenkor ugyanis még egy évig a listán maradnak az emberek "passzív státuszú rossz adósként".

Az eredeti szabályozás őket kizárta volna a babaváró támogatásból, azonban ezen is könnyítettek, így ők is igényelhetik

- mondta el Novák Katalin.

Az államtitkár ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalását is a támogatással kapcsolatban: eszerint az adósságfék külön szabályai nem vonatkoznak rá, így nem ajánlják a kereskedelmi bankoknak, hogy magasabb jövedelemhez kössék a támogatás igénylését.

Ez praktikusan annyit jelent, hogy

elég, ha az egyik szülő minimálbért keres, mert így is törleszteni tudják a havi legfeljebb 50 ezer forintos részletet.

Az MNB állásfoglalása szerint továbbá a támogatást 75 százalékban önerőként is fel lehet használni hitelfelvételkor, és hitelkiváltásra is használható - tette hozzá.

Szintén július 1-től igényelhetik a nagycsaládosok az autóvásárlási támogatást,

ha már legalább három gyereket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik gyereket várja és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját.

A legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A feltételeken annyit könnyítettek, hogy

- közölte a család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkár.

Hozzátette, a támogatás az államkincstáron vagy a kormányablakokon keresztül lehet igényelni, az összeget pedig nem kell előre finanszírozniuk a családoknak.

Novák Katalin kitért arra is:

zajlik a bölcsődefejlesztés, folyamatosan bővítik a férőhelyeket, amíg el nem érik a kitűzött 70 ezres célt, hogy minden család, aki igényli, el tudja helyezni a gyerekét.

Emellett

emelik a bölcsődei dolgozók bérét, és növelik a bölcsődék támogatását is,

a családi és munkahelyi bölcsődék finanszírozása jelentősen emelkedik jövőre, így a térítési díjuk minden bizonnyal csökken majd - fűzte hozzá Novák.

Az államtitkár azt hangoztatta, hogy

Bíznak benne, hogy minden párt támogatja majd a jövő évi költségvetést, hogy minél több támogatást tudjanak adni a még gyerekvállalás előtt álló és a már gyereket nevelő családoknak - hangsúlyozta sajtótájékoztatója végén.