Elsöprő a Fidesz-KDNP támogatottsága

2019.01.04. 08:25

A balliberális ellenzék és az álhíreket terjesztő „médiájuk" által gerjesztett erőszakos jellegű tüntetések után sem változott érdemben a Fidesz–KDNP támogatottsága, míg a balliberálissá vált Jobbiké némiképp elmaradt a novemberi eredményekhez képest – derül ki az Idea Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a november végi 34 százalékhoz képest decemberben a kormánypártokkal a teljes felnőtt népesség 35 százaléka szimpatizált, ez az arány a Jobbik esetében december közepén hét százalék – írja a közvélemény-kutatást szemléző Magyar Idők.

A múlt hónaphoz képest az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot egyaránt ugyanannyian támogatták, mint az előző hónapban: a szocialisták hétszázalékos, Gyurcsány Ferencék hatszázalékos, míg a sorosista viccpárt, a Momentum háromszázalékos támogatottságú a teljes népesség körében.

Az LMP kettőről három százalékra növelte a támogatottságát, míg a Párbeszéd nevű kamupárt egyről kettőre.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén változatlan (háromszázalékos) támogatottságú a teljes népesség körében.

A Fidesz–KDNP-re a novemberi biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka után december elején 50 százaléka, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 12 százaléka után december elején 11 százalék szavazna.

A pártok támogatottságaForrás: Magyar Idők

A biztos szavazó pártválasztók tíz százaléka az MSZP-t, kilenc százaléka a DK-t, négy százaléka az LMP-t támogatná.

A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók három, a Momentuméra öt, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéra pedig négy százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya kismértékben csökkent, az előző havi 34 százalék helyett a vizsgált időszakban a megkérdezett 32 százalékuk nyilatkozott így.

Az adatok jelzik, hogy a politikai hisztériakeltés és az erőszakos tüntetések sem eredményeztek érdemi ellenzéki támogatottságemelkedést.