Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást

védőoltás
védőoltás
Vágólapra másolva!
Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást, de aki most oltatja be magát, megbeteghet még azelőtt, hogy a védettség kialakulna - hívta fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap.
Vágólapra másolva!

Póta György kiemelte, hogy különösen a krónikus betegeknél fontos a védettség.

- hangsúlyozta a szakember.

Az előző évekhez hasonlóan a 60 éven felüliek és a rizikócsoportokba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag állt rendelkezésre. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A bárányhimlő elleni védőoltásról a szakértő elmondta, hogy jelenleg receptre, pénzért kell megvenni azt a gyógyszertárban, így tudja a gyermekorvos beadni. Ugyanakkor

még az idén ősszel bekerül a kötelező oltási rendbe, a 15 hónapos gyerekek az eddig is meglévő kötelező oltások mellett a bárányhimlő elleni oltást is meg fogják kapni igyenesen.

Az oltás egyébként bármilyen korban beadható. A terhesség alatt megkapott bárányhimlő súlyos következményekkel járhat, ezért kiemelten fontos az oltás azoknál a fiatal nőknél, akik gyermeket szeretnének, és korábban nem voltak bárányhimlősek - tette hozzá Póta György.