Újabb jobbikos rasszista botrány, most Újpesten

2019.03.26. 13:00

Ismét súlyos rasszista botrányt okozott a Jobbik, hiszen az újpesti csoportjuk egy helyi roma konferencia kapcsán arról írt, hogy "határon túli cigányok árasztják el Újpestet", mert a fideszes városvezetés "idecsődítette a roma vendégeket". A példátlan eset nagy felháborodást keltett, élesen tiltakozott Setét Jenő roma aktivista is. Utóbbi úgy fogalmazott, hogy a Jobbik egy gyűlöletpárt, megélhetési nácikkal.

Múlt hét csütörtökön vette kezdetét az újpesti városvezetés által szervezett Kárpát-medencei cigány történeti fórum elnevezésű rendezvénysorozat, amely az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal és az újpesti székhelyű Eötvös József Cigány–Magyar Pedagógiai Társasággal közösen került megvalósításra. Az esemény aktualitását az adta, hogy a városvezetés szociális bérlakásokat épít, és drogprevenciós és szociális segítő programokat indít el. Bár a lépés nehezen volt támadható, a helyi Jobbik még is megtette, megmutatva, hogy a mai napig száz százalékig rasszista alakulatról van szó.

"Határontúli cigányok árasztják el Újpestet!" - harsogta a fórum kapcsán az újpesti Jobbik közösségi oldalán közzétett írásának címében, amit később "Roma fórumra" cseréltek. Egy mondattal később pedig hasonló hangnemben hozzátették, hogy  

már gyülekeznek az idecsődített roma vendégek. Ma a városházán, holnap a Tél utcában fognak "szakmázni".  

Olvassa el a Jobbik újabb rasszista gondolatmenetét:

A történtekhez hozzátartozik, hogy a szélsőséges párt IV. kerületi csoportját tavaly nyáron feloszlatták, miután a párt egyetlen helyi képviselője, Pajor Tibor kilépett a helyi frakcióból, és magából a szervezetből is. Mivel a képviselői helyét megtartotta, így a Jobbiknak jelenleg nincs képviselete az önkormányzatban. Végül 2018 nyarán került sor az alapszervezet újjáalakítására, amikor is Czigler Lászlót választották meg alelnöknek, Szabó Balázst pedig alelnöknek. Utóbbi politikust egyértelműen a párt radikális szárnyához sorolják. Ezzel lényeges változás nem következett be a helyi csoport irányvonalában, maradtak továbbra is a rasszista vonalon. Az már csak a hab a tortán, hogy Facebook-oldalukon úgy fogalmaznak, hogy a IV. kerületi Jobbik "munkásságát a keresztény értékek és a nemzeti érdekek mentén fejti ki".

Fidesz: A gyűlölködés soha nem volt jellemző a kerületre

A Magyar Nemzet elérte Nagy Istvánt, Újpest fideszes alpolgármesterét, aki szerint a városvezetés nem engedhet az ilyen jellegű nyomásnak, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott sikeres együttműködést nem teheti tönkre a pártpolitikai harc. "Amúgy is szokatlan ez a módszer Újpesten, ami nem jellemző a város politikai kultúrájára" – jelentette ki a politikus. Véleménye szerint Újpest egyszerre befogadó és lokálpatrióta város, aminek talán az az alapja, hogy sváb, zsidó és Érsekújvárról áttelepített szegkovács cigány családok alapították.

Roma aktivista: A Jobbik egy gyűlöletpárt, megélhetési nácikkal

Nemcsak újpesti politikusok, hanem Setét Jenő, roma aktivista is kommentálta a történteket. Tegnap közzétett bejegyzésében felháborodottan azt írta, hogy a Jobbik "a gyűlölet pártja", ahol "teli torokból uszuló senkik ülnek".  

Cigányok lepik el Újpestet! Mondja a jobbik nevű gyűlöletpárt, amelyben időnként cigányverő, cégeltüntető, bokorban nemi életet élő, teli torokból uszuló senkik ülnek 

- fogalmazott, majd a következő kérdéseket szegezte a náci botrányokkal sújtott Jobbik vezetéséhez:

  • Melyik törvény tiltja, hogy cigányok Újpesten megjelenjenek?
  • Melyik törvény tiltja, hogy egyébként is újpesti cigányok, Újpest utcáit használják?
  • Melyik törvény tiltja, hogy cigányok Újpest utcáin sétáljanak?
  • Melyik törvény tiltja, hogy Újpesten cigányok akár csoportosan sétáljanak?
  • Melyik törvény tiltja, hogy a cigányok konferenciát szervezzenek?
  • Melyik törvény tiltja, hogy cigányok a saját intézményükben - vagy akár a többségiben - rendezvényt tartsanak?

Írásának végén kiemelte, hogy meglátása szerint a valóság az, hogy "megélhetési nácik, jobbikos gyűlölködő, provokátor, alibi demokraták, jobbikos fekélyek lepték el hazánk testét és utcáit!"