Végre eljutott oda az Európai Bizottság, hogy vizsgálatot indított

Vágólapra másolva!
Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az alma- és a tejhelyzetről, az áruházláncok többségének korrekt hozzáállásáról, de a magyar méz ügye is említésre került.
Vágólapra másolva!

Jakab István beszámolt a magyar almatermelők elégedetlenségéről, ezzel kapcsolatban megjegyezte, az idei elégedetlenségnek az az oka, hogy arra a több mint 12 ezer tonna almára, ami a hűtőkbe lett betárolva, csak részben lesz piac. Hozzátette, egyrészt az áruházi láncokon múlik, hogy honnan szerzik be az almát, most az látszik, nem elsősorban a magyar termelőktől. Elmondta azt is, azt a vevő pénztárcája dönti el, hogy az alma kilogrammonként kerül 200 forintba vagy darabonként kerül 300-ba.

Ugyanakkor az is igaz, a magyar almának nincs akkora reklámja, mint a külföldinek, a külföldi áruházláncok pedig ne hazai termelőket részesítik előnyben. A politikus szerint ezek a láncok itthon működnek, itt érnek el profitot, amit kivisznek, ezért is van még mit tennie a politikának. Az almatermelők ügyében már megvan az alap, hiszen közel 100 ezer tonna alma termelését előállító gazdák köre döntött úgy, elkezdik egy korszerű feldolgozóüzem létrehozását. Az is igaz, hogy ez még jelenleg a tervezés időszakában van, a mostani évet még ki kell húzni a gazdáknak.

A teljes beszélgetést itt olvashatja.