Így menekülhet meg a kőbányai terrorpanel lakója, a kisgyerekes anya

Lavotta utca 3.Budapest
Közös képviselő, gondnok, maffia
Vágólapra másolva!
Ahogyan azt pár napja megírtuk, egy kőbányai panel gondnoka fenyegeti az ott élőket: ordibálva káromkodik velük, ehhez pedig a közös képviselő is asszisztál. Most utánajártunk, hogy mit tehetnek azok a lakók, akiket ilyen és hasonló támadások érnek, és rettegésben élnek folyamatosan. Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének elnöke az Origónak elmondta, hogy hogyan vethetnek véget a terrornak.
Vágólapra másolva!

Egy kőbányai házban élő anya adott interjút korábban az Origónak, amelyben elmondta, hogy a gondnok ordibálva káromkodik az ott lakókkal, például, ha az egyik macskáját akarják lefotózni, amik egyébként szabadon mászkálnak az egész házban.

– mesélte a nő, majd elmondta, hogy a gondnok a lakásokhoz járó pincéket másoknak adja ki, saját zsebre. Elmondása szerint

mindehhez asszisztál a ház közös képviselője is, aki nem tart fogadóórát, és ha például télen jeges a lépcső, akkor elintézi annyival, hogy nem kell használni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mit lehet tenni?

Az Origónak Weisz Gábor Miklós elmondta, hogy a megoldás az lehet, ha leváltják a közös képviselőt, ez viszont nem egy egyszerű procedúra, mivel a közös képviselőt csak a közgyűlés tudja felmenteni, amit a képviselőnek kell összehívnia.

– mondja a Makke elnöke.

A törvény szerint a tulajdoni hányadok egy tizedével rendelkező tulajdonosok kérésére a közös képviselőnek 30 napon belüli időpontra egy közgyűlést kell összehívnia.

Ennek meghatározott formája van, a levélben meg kell jelölni az okot, hogy miért akarnak közgyűlést, valamint a napirendi pontokat és a határozati javaslatot is meg kell jelölni, majd aláírni.

„Amennyiben a közös képviselő, 30 napon belüli időpontra nem hívja össze közgyűlést, abban az esetben a társasház számvizsgáló bizottsága hívhatja össze a közgyűlést. Nekik 14 napon belüli időpontra van lehetőségük összehívni a gyűlést, ha a bizottság is elmulasztja, akkor

az összehívást kezdeményező tulajdonostársak, vagy pedig az általuk az összehívó dokumentumban megjelölt személy hívhatja össze szabályosan a közgyűlést”

– folytatja Weisz Gábor Miklós, majd hozzáteszi, hogy ennek szabályosnak kell lennie. Legalább 8 nappal korábban ki kell küldeni a meghívókat azzal a megjelöléssel, hogy a közös képviselő leváltása, új közös képviselő választása. Ez is fontos, mert a képviselet nélkül nem maradhat a ház. Akkor sincs nagy baj, ha nincs megfelelő jelöltje a tulajdonosoknak a közös képviselői posztra, mert a leváltott képviselő a leváltástól számított 90 napig ügyvivőként köteles ellátni a feladatait, de új szerződéseket nem köthet.

„Ilyen esetben mindig két közgyűlést hívnak össze, az elsőn, a normál közgyűlésen a ház több mint felének jelen kell lennie. Viszont, hogyha nincs jelen, az sem probléma, mert általában a meghívóban rendelkeznek már arról is, hogy megismételt közgyűlést tartanak. Ez általában szervezésműködési szabályfüggő, de jogszabályi lehetőség, hogy negyed- vagy fél órával később legyen megtartva egy másik közgyűlés is, ahol

már mindegy, hogy hányan vannak jelen, határozatot hozhatnak”

– magyarázza a szakember. Mindez azt jelenti, hogy ha a tulajdoni hányad 30%-a van jelen a közgyűlésen, akkor annak a 30%-nak több mint a felének kell igennel szavaznia ahhoz, hogy határozatot hozhassanak. Ami lehet az, hogy maradjon a képviselő, de az is, hogy menjen.

Hogyan tovább, ha a váltás mellett döntenek?

Legyen a leváltott közös képviselőnek bármilyen polgárjogi szerződése a házzal, azonnali hatállyal le lehet őt váltani. Ha felmondási ideje van, az ebben az esetben azt jelenti, hogy a szerződés alapján ki kell fizetni a felmondási időre jutó bérét. Ha a közgyűlésen egyből új képviselőt választanak, akkor a réginek 30 napja van, hogy az elszámolást a leváltása napjáig, a társasház iratait, pénztárát, kulcsait és dokumentumait odaadja az új közös képviselőnek.

– mondja. Az új közös képviselő a megválasztása napjától intézheti a ház ügyeit, átveheti a rendelkezést a bankszámlák fölött, bejelentkezik a NAV-nál, stb.

Attól a pillanattól kezdve csak ő jogosult a társasház nevében bármilyen szinten eljárni.

Ki legyen az új közös képviselő?

Felmerülhet a kérdés, hogy a közös képviselői tisztséget egy vagy több lakó lássa el, vagy inkább egy ezzel foglalkozó céget bízzanak meg. Weisz Gábor Miklós szerint a piacon lévő társasházkezelő cégek nagy része nincs szakmailag felkészülve a társasházi feladatok ellátására, ennek ellenére mégis ez lehet a megoldás, csak kellően utána kell járni a cégnek.

– mondja a Makke elnöke, aki szerint jobb, ha a tulajdonosok nem vállalnak ekkora adminisztrációs és jogi terhet.