Egy pap mellett mást is megölt korábban a táti plébános támadója

2019.05.23. 10:24

Huszonnégy évvel ezelőtt egy csoport megtámadta a törökbálinti Ferenc atyát. A jó szándékú pap segített rajtuk, mégis kegyetlenül végeztek vele. Tört döftek a torkába - írta meg a Bors. A gyilkosságot a többiekkel együtt az a P. László követte el, aki ugyanezzel a módszerrel támadta meg szombaton a táti papot. Emellett egy másik gyilkosságot is bevallott már korábban. Akkoriban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 2015-ben viszont kiszabadult. 

P. László saját maga sétált be a rendőrségre évekkel korábban azzal, hogy megölt valakit. Aztán egy másik gyilkosságot is bevallott. Elmondta, hogy 1995-ben társaival együtt késsel kereste fel a törökbálinti papot, akitől vizet kért és kapott is. 

Amikor a pap elfordult, tőrrel meggyilkolták. 

A pénzét és az autóját is magukkal vitték a társaival együtt. Próbaidőre engedték ki négy évvel ezelőtt.

Mihály atyát szemelte ki magának

P. László viszont nem tudott új életet kezdeni. A visszaeső gyilkos idén újabb áldozatot szemelt ki magának. Ugyanazzal a módszerrel akarta kirabolni a férfit, mint a törökbálinti katolikus papot. Május 18-án szombaton 11.30 perckor a táti plébánoshoz csöngetett be.  Azt mondta, hogy gyónni szeretne. A pap meggyóntatta, aztán a férfi közölte, hogy éhes. A plébános adott neki 3 ezer forintot. László elment, egy órával később viszont visszatért, és újra becsengetett. Ezúttal nem várta meg, hogy beengedjék. A csukott, de nem zárt kapun bement az udvarra.

A helyszínelők táti plébánia lépcsőjéről készült felvételeForrás: Police.hu

A férfi az épület teraszán, a bejárati ajtóban találkozott a pappal, akitől ennivalót kért. A pap kenyeret és kolbászt csomagolt neki. Ekkor a támadó azt mondta, nem akarja bántani, de neki pénz kell. 

A karjánál fogva bevezette a papot a dolgozószobába, többször megismételte, hogy „nem akarja bántani", és neki pénz kell, illetve egyszer azt mondta, lehet, hogy megkötözi, ha nem engedelmeskedik neki. 

A pap félelmében átadta a férfinak a zsebében lévő 30 ezer forintot, de ez nem volt neki elég. Amíg ő a dolgozóasztal fiókjait nézte át, a pap kiszaladt a szobából. 

Az udvaron érte utol a férfi, aki a ruhájánál fogva megragadta a papot. Vissza akarta vinni a plébániára, de a plébános ellenállt. 

A férfi a ház falához nyomta a papot, akinek az arcát és kezét is lehorzsolta a fal, de sikerült kifordulnia a férfi fogásából, és kiszaladnia az utcára. 

Ahogy az Origo is megírta, végül a tátiak segítettek a plébánosnak, aki a sérülések miatt magánindítványt nem terjesztett elő. A férfit hamar elfogták. 

Négy nappal a támadás után újra a bíróság előtt állt a támadó. Ezúttal zsarolás és aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése miatt első fokon 6 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték. Ez még nem jogerős. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK