A Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat keretében május 25-én rendezték meg a Családi Sportnapot a város legszebb parkjában, a Margitszigeten. A rendezvényen a generációk közösen próbálhattak ki különféle sportokat.

A Családi Sportnap fókuszában a generációk összekötése állt, amelyet a szervezők a sport és a közös játék fontosságának hangsúlyozásával kívántak megerősíteni. A rendezvény célja volt, hogy minden résztvevő és minden család megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát, amit a későbbiekben beépíthet a mindennapjaiba. Ennek apropóján számos olyan programmal találkozhattak a résztvevők, amelyek minden korosztály számára szórakoztató, maradandó élményt nyújtottak.

Minden korosztály találhatott számára megfelelő mozgásformátForrás: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a rendezvényen elmondta, mivel vasárnap volt gyermeknap, ilyenkor minden a gyermekekről szól, de a kormány azt szeretné, ha "az egész év és az egész élet a gyermekekről szólna". A kormány intézkedései ugyanis a gyermekeket és a családokat állítja a középpontba.

„A sport életforma, ami nemcsak az élsportról szól, hanem arról is, hogy a hétköznapok részévé tud-e válni a testmozgás és az egészség megőrzése. Ha ezt a család minden tagja együtt végezheti, az az egész családnak pluszt jelent.– tette hozzá Novák Katalin.

Egészen kicsi kortól érdemes rendszeressé tenni a gyermek életében a mozgástForrás: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Már négyéves kortól érdemes rendszeressé tenni a mozgást

Akár egészen kicsi korban is elkezdhetik a szülők gyermekeik sportolásra szoktatását, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy csupán négy éves koruktól érdemes rendszeressé tenni számukra a mozgást - mutatnak rá a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat sportszakértői. A hazai felmérések szerint ebben a korban a fiúkat a labdajátékok éppúgy érdeklik, mint a biciklizés, vagy a küzdősportok. A lányok ezzel szemben a tornát, a táncot, illetve utóbbi révén többek közt a balettot részesítik előnyben. A szülőknek tehát figyelniük kell, gyermekük miben leli örömét, így javallott minél több sportot megmutatni neki.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes a Családi Sportnapon elmondta, hogy a margitszigeti rendezvényen a generációk közösen próbálhattak ki különféle sportokat. Arról is beszélt, hogy mivel 2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa, az egész évet arra szeretnék felhasználni, hogy minél több fővárosit mozgassanak meg, minél többen a magukénak érezhessék azt az erőt és örömöt, amit a közösségben eltöltött sport tud adni. Ennek érdekében rendeztek már többek között korcsolyázást a városligeti műjégpályán, szenior életmódváltó napot és spinning rekorddöntést.

A rendezvényen rengeteg mozgásformát lehetett kipróbálni: aerob sportok, családi- és szabadidős sportok, kajakozás és evezés, rekreációs és szabadidős sportok, labdajátékok, extrém- és küzdősportok, közösségépítő mozgásformák és megannyi izgalmas aktivitás várta az érdeklődőket.

Az eseményen Dr. Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnöke arról beszélt, mennyire fontos, hogy a gyermekekkel már kis koruktól megszerettessék a mozgást. A sport által az emberek olyanná válnak, akik élvezni fogják az életet, mert a sport játék és pozitív élvezet - fogalmazott a kétszeres olimpiai ezüstérmes magyar vívó, aki azt is elmondta: nyolcvanegy évesen is egy héten öt alkalommal sportol.

Hosszú Katinka, a Családi Sportnapon május 25-én a MargitszigetenForrás: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

A színes programkínálat között volt reggeli torna Katus Attilával, meg lehetett tekinteni a Gravity Academy Extreme Sports Show-t, valamint Hosszú Katinka és Gyurta Dániel olimpikonokkal is találkozhattak az érdeklődők.

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszónk fontosnak nevezte, hogy a Családi Sportnapon a fiatalok családjaikkal közösen tudnak kipróbálni új mozgásformákat. Ha pedig be tudják építeni ezeket későbbi életükbe, az nemcsak jó testi alapot ad, hanem olyan mentális erőt is, mint a kitartás, a küzdeni tudás, a fair play és a csapatjáték – tette hozzá.

Családi SportnapForrás: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

A sport mellett színes zenei programmal is készültek a szervezők, többek között fellépett BENJI, a Bergengóc Zenegóc Társulat és Pápai Joci is. A Családi Sportnapon a Margitszigeten felállított sátor-együttesben a sportolás és a szórakozás mellett a Családvédelmi Akcióterv elemeiről is tájékozódhattak az érdeklődők.

További információkat a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatról itt,itt és itt talál.