Hollik: A kormány egy dolgot szeretne, segíteni

Vágólapra másolva!
Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője beszélt a csütörtöki Kormányinfón el nem hangzott ügyekről, de természetesen szóba került a családvédelmi akcióterv is.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő elmondta, sokan reménykedtek abban, hogy a brüsszeli EU csúcson születik javaslat a közösség vezető tisztségviselőire, de sajnos nem sikerült megállapodni. Ezen a találkozón többek között a magyar miniszterelnök emelt vétót a 2050-ig szóló klímasemlegességi megállapodás e4llen. Hollik István megerősítette a kormány álláspontját, mely szerint Magyarország számára fontos a klímavédelem, ezért meg is tesz mindent az ország, az összes szerződéses kötelezettségét betartja. A kormány tervei szerint 2030-ra a villamosenergiát széndioxid kibocsátástól mentesen tudjuk megtermelni, alternatív energiaforrásokból és Paksi Atomerőmű segítségével.

Orbán Viktor azért emelt vétót, mert a 2050-ig szóló terv egy rendkívül nagy beruházást igényel, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a 2030-ig szóló klímavédelmi célokat az Egyesült Államok és Kína nem fogadja el, mint két legnagyobb széndioxid kibocsátó, addig egyszerűen nem lehet sok mindent tenni.

A miniszterelnök azt mondta Brüsszelben, a kormány a célokkal egyetért, de miután ez egy jelentős befektetést igényel, fontos lenne tudni, hogy a gazdaság fejlesztésére milyen összegek állnak rendelkezésre az EU-ban az elkövetkezendő költségvetési ciklusban és a későbbiekben. Amíg ezek nem láthatóak, addig nem lehet a 2050-ig szóló klímasemlegesség tekintetében nyilatkozni.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.