Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban, a 45. WorldSkills rendezvényen. A magyar csapat tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért, átlag feletti teljesítményéért. Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar csapat egy nagyon erős mezőnyben állta meg a helyét.

Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami az eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Közölte, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek.

Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatássa van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Versenyző az asztalosmesterség kategóriábanForrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar versenyzők szereplését az MTI-nek úgy értékelte, hogy ismét bizonyították szakmai tudásukat.

Az elért eredmények azt mutatják, hogy a fiatal magyar szakemberek teljesítménye a gazdaság valamennyi területén jó, a hagyományos szakmákban éppen olyan sikeresek, mint az informatikában vagy a webtechnológiában - tette hozzá Parragh.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat.

Várakozáson felülinek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni.Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készíti fel fiataljait. A magyar versenyzők a kiválasztást követően fél évet készültek, ez alatt kifejezetten a szakmára koncentráltak, kevésbé a pszichológiai tényezőre. A kazányi WordlSkills versenyen a szakmai tudás hozta meg az eredményt, a magyar versenyzők nagyon erős mezőnyben állták meg a helyüket - mondta Pölöskei Gáborné.

Versenyzők a burkoló kategóriábanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Thiele

Kiválósági Érmet vett át

 • Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában,
 • Fekete Martin épületasztalos,
 • Simon Olivér festő,
 • Nagy Nikolett fodrász,
 • Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető,
 • Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja,
 • Balogh Krisztián kőfaragó,
 • Cságoly Laura szépségápoló,
 • Krehely István villanyszerelő,
 • Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő
 • és Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Augusztus 23-26. között 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember versenyzett 56 szakmában a Kazany Expón kialakított helyszíneken, a magyar csapat 22 szakmában 24 versenyzőt indított.

A szervezők tájékoztatása szerint a versenyt 3500 önkéntes segítette, a verseny helyszínét mintegy 250 ezer látogató kereste fel főleg Oroszországból.