Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén

Russia WorldSkills Kazan 2019
5985152 25.08.2019 A participant competes in the joinery category during the WorldSkills Kazan 2019 Competition at the Kazan Expo International Exhibition Centre in Kazan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik
Vágólapra másolva!
Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban, a 45. WorldSkills rendezvényen. A magyar csapat tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért, átlag feletti teljesítményéért. Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a magyar csapat egy nagyon erős mezőnyben állta meg a helyét.
Vágólapra másolva!

Az országok közötti versenyben

Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami az eddigi legjobb eredménye.

A 45. WorldSkills zárórendezvényén Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte a résztvevőket. Közölte, hogy Oroszország kész együttműködni a szakképzés globális fejlesztésében, annak érdekében, hogy a fiataloknak minél több lehetőséget teremtsenek.

Az orosz elnök méltatta a WolrdSkills mozgalmat, amelynek Oroszországban is ösztönző hatássa van a szakképzésre, és megemlítette, hogy 2022-ben Szentpéterváron rendezik meg az EuroSkills versenyt.

Versenyző az asztalosmesterség kategóriában Forrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar versenyzők szereplését az MTI-nek úgy értékelte, hogy ismét bizonyították szakmai tudásukat.

- tette hozzá Parragh.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: Magyarország nagyon jól teljesített a versenyen, fantasztikusan szerepelt a magyar csapat.

Várakozáson felülinek nevezte, hogy

ilyen erős mezőnyben sikerült egy aranyérmet és tizenegy kiválósági érmet szerezni.

Az országok jelentős része éveken keresztül csak erre a versenyre készíti fel fiataljait. A magyar versenyzők a kiválasztást követően fél évet készültek, ez alatt kifejezetten a szakmára koncentráltak, kevésbé a pszichológiai tényezőre.

- mondta Pölöskei Gáborné.

Versenyzők a burkoló kategóriában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Thiele

Kiválósági Érmet vett át

  • Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában,
  • Fekete Martin épületasztalos,
  • Simon Olivér festő,
  • Nagy Nikolett fodrász,
  • Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető,
  • Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagja,
  • Balogh Krisztián kőfaragó,
  • Cságoly Laura szépségápoló,
  • Krehely István villanyszerelő,
  • Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő
  • és Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

Augusztus 23-26. között 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember versenyzett 56 szakmában a Kazany Expón kialakított helyszíneken, a magyar csapat 22 szakmában 24 versenyzőt indított.

A szervezők tájékoztatása szerint a versenyt 3500 önkéntes segítette, a verseny helyszínét mintegy 250 ezer látogató kereste fel főleg Oroszországból.