Szijjártó Péter: Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködésén dolgozott

2019.09.19. 11:19

Magyarország mindig is Kelet és Nyugat együttműködése érdekében dolgozott, ezt bizonyítja a Türk Tanács budapesti irodájának mai megnyitása is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az ünnepségen a tárcavezető kiemelte, hogy elképesztő erejű és sebességű változások zajlanak a minket körülvevő világban, új világrend jött létre, és mint minden új helyzet, ez is nyertesekre és vesztesekre osztja a világ országait. 

Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter (b), Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (b3), Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára (b5), Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter (j6), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j4) és Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete (j2) a Türk Tanács európai képviseletének megnyitóját megelőző plenáris tárgyaláson az Ybl Villában 2019. szeptember 19-én.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Azok lehetnek nyertesek, akik kiállnak önmagukért, a nemzeti érdek érvényesítését tekintik iránytűnek, megőrzik kulturális, vallási és történelmi örökségüket, továbbá ragaszkodnak identitásukhoz - mondta Szijjártó Péter, aki hangsúlyozta: mi büszkék vagyunk történelmi, kulturális és vallási örökségünkre és arra, hogy minden nyomásgyakorlás dacára meg tudtuk őrizni Magyarországot magyar országnak és biztonságos otthonunknak. A külügyminiszter kifejtette, hogy Magyarországot gyakran emlegetik úgy, mint a legkeletibb nyugati vagy a legnyugatibb keleti nép. Korábban ezt ironikus éllel tették, de a világ mára megváltozott, új világrend jött létre, és a világgazdaság átalakulásának tempóját Keletről is diktálják, nemcsak Nyugatról - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára a szervezet európai képviseletének megnyitóját megelőző plenáris tárgyalás előtt az Ybl Villában.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország a kölcsönös tisztelet elvére alapozza külpolitikáját, megadja a tiszteletet a partnereinek, és el is várja tőlük. A Türk Tanács tagjaival ápolt kapcsolatainkat is a kölcsönös tiszteletre építjük - közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint közép-európai országként az az érdekünk, hogy a Kelet és a Nyugat is a kölcsönös tisztelet alapján tudjon együttműködni. A tárcavezető kitért arra is hogy, a Türk Tanács tagjai egyre fontosabb szerepet játszanak a magyar külpolitikai törekvésekben.

A tanács tagországainak összesen 675 ösztöndíjas helyet biztosítunk magyarországi egyetemeken - fűzte hozzá a külügyminiszter.

Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter, Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter és Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete és (b-j) a Türk Tanács európai képviseletének megnyitóján az Ybl Villában 2019. szeptember 19-én.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter köszönetet mondott, amiért a Türk Tanács úgy döntött, hogy első európai képviseletét Budapesten hozza létre. Az, hogy újabb nemzetközi szervezet nyitott képviseletet a magyar fővárosban, növeli Budapest nemzetközi szerepét is.

Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter elmondta, hogy a most megnyitott képviseleten folyó munka sikert hoz majd az érintett országok külkapcsolatainak építésében, és az együttműködés erősítése mellett elkötelezettek ezek az országok.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Csingiz Ajdarbekov kirgiz külügyminiszter a Türk Tanács európai képviseletének megnyitóját megelőző plenáris tárgyalás előtt az Ybl Villában.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszter közölte, hogy a képviselet megnyitása új szintre emeli Magyarország és a Türk Tanács együttműködését. Magyarország elkötelezett a kapcsolatok szorosabbra fűzése mellett a tanács tagjaival, ezt bizonyítja, hogy helyet adott a képviseletnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter a Türk Tanács európai képviseletének megnyitóját megelőző plenáris tárgyalás előtt az Ybl Villában 2019. szeptember 19-én.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter arról beszélt, hogy nagyra értékelik a magyar kormány nyitottságát a budapesti képviselet megnyitására. A Türk Tanács kiváló platform az együttműködés erősítésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Rusztemov Nurbah, Kazahsztán magyarországi nagykövete a Türk Tanács európai képviseletének megnyitóját megelőző plenáris tárgyalás előtt az Ybl Villában 2019. szeptember 19-én. MTI/Szigetváry ZsoltForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nurbakh Rustemov budapesti kazah nagykövet üdvözölte Magyarország álláspontját, hogy erősíteni akarja együttműködését a Türk Tanács tagjaival, ahogy mondta, együtt hatékonyabban nézhetnek szembe a kihívásokkal.
Bagdad Amrejev, a Türk Tanács főtitkára szerint a budapesti képviselet megnyitása világos bizonyítéka a szervezet sikerének, történelmi pillanat. A képviselet megnyitása nemcsak a Magyarországgal ápolt kapcsolataikat erősíti, hanem minden tekintetben növeli a szervezet jelentőségét, hiszen új lehetőségeket nyit az együttműködésre Magyarországgal és Európával - fogalmazott a Türk Tanács elnöke.
A Türk Tanács geopolitikai szervezetet 2009-ben alapították, tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán. 2018 óta Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik a tanácsban.