Hollik István kormányszóvivő a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként folytatná migránsbarát politikáját, és bevándorlókat telepítene a fővárosba is. Az alkalmatlan jelölt és a Párbeszéd nevezetű nullaszázalékos párt a migránsválság csúcspontján laktanyákat nyitott volna meg a bevándorlók előtt, míg a déli, határvédelmi kerítés felépítését szükségtelennek és drágának tartották.

Hollik István a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként valószínűleg folytatná azt a migránsbarát politikát, amit Zugló vezetőjeként képviselt.  Nem véletlenül kampányol Gyurcsányné sem azzal, hogy az önkormányzatok majd közvetlenül kapnak EU-s forrásokat. 

Ez nyilvánvalóan azt a célt szolgálja, hogy a bevándorláspárti önkormányzati vezetők bejelentkezhessenek Brüsszelben forrásokért, amelyekből migránsokat fogadnának be. Karácsony Gergely, jó bevándorláspárti politikusként, feltehetően ugyanígy járna el  – mondta Hollik István kormányszóvivő.

Ismert, Karácsony a 2015-ös migránsroham idején Zugló polgármestereként üres laktanyákat nyitott volna meg a bevándorlók számára. 

EU-s forrásokból újítsák fel és azonnal nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat,  azokban helyezzék el a menekülteket – olvasható a 2015. június 25-én kiadott,

A PM megoldása a menekültválságra című közleményében, amelyet párttársai, Szabó Tímea és Jávor Benedek jegyeztek. A Párbeszéd olyan előterjesztést is benyújtott a XIV. kerületben, hogy önkormányzati lakásokat utaljanak ki a bevándorlóknak.  Továbbá javasolta azt is, hogy semmiképpen se kerüljön sor határ menti kerítés építésére.  Az új vasfüggöny megépítése ugyanis nyolcszor annyiba kerülne, mint amennyit Magyarország egy év alatt összesen költ menekültügyre

Migránsok a Keletinél 2015-benFotó: Szabó Gábor - Origo

A PM beengedte volna a migránsokat

Egy héttel később a kormánypárti politikusok elleni provokációiról elhíresült Tordai Bence adott ki egy PM-es közleményt, amelyben a párt akkori szóvivője, jelenleg országgyűlési képviselő párttársait túllicitálva azt állította: A szerb–magyar határon megépítendő kerítés a kezdetektől elhibázott gondolat, egy túldimenzionált problémára ad egy nem hatékony választ.

Tordai megismételte a Párbeszéd korábbi javaslatát, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kapacitását növeljék, és nyissák meg azokat a laktanyákat, amelyekről már fél éve beszélnek, hogy felújítják. A Párbeszéd később, július 15-én közleményben ítélte el a „menekülteket sátortáborokba kényszerítő terveket", szerintük inkább az EU-s pénzből felújított laktanyákban kellene elhelyezni a migránsokat.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) Zugló alpolgármestereként 2016 májusában olyan előterjesztést tett, amely a bevándorlók számára is lehetővé tette volna a szociális bérlakások megpályázását a főváros XIV. kerületében. Az indítványában úgy fogalmazott: az önkormányzati bérlakások esetében „a pályázaton részt vehet minden cselekvőképes, nagykorú, európai gazdasági térségi állampolgár, bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy".