Az alkalmatlan Karácsony Gergely már a főváros pénzével dicsekszik

Vágólapra másolva!
Több mint 5,2 milliárd forintnyi utalás érkezhetett be szeptember 15. óta a Karácsony Gergely vezette, pénzügyi gondokkal küzdő Zugló folyószámlájára, a polgármester beszámolója szerint azonban csupán 3,4 milliárd forintja maradt a kerületnek. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje azt nem mondta el, hogy négy hét alatt mire ment el 1,8 milliárd forint - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely leköszönő polgármesterként azt állítja, hogy nem áll csőd szélén az általa 2014 óta vezetett XIV. kerület. A Párbeszéd politikusa állítását bizonyítandó pénteken bemutatta a kerület aznap reggeli folyóegyenlegét, amelyen akkor 3,4 milliárd forint volt. Az elmondottakkal csak egy probléma van: Tarlós István főpolgármester csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az előző, szerdai napon utalta át a főváros az iparűzési adót Zuglónak, 3,8 milliárd forintot. Kérdés, hova tűnt el, milyen tartozást kellett kiegyenlítenie Karácsonyéknak négyszázmillió forintból, illetve egyáltalán mennyi pénze volt a kerületnek szerdán?

Gyanús pénzmozgások

A lap szerint nem ez az első eset, hogy az ellenzék főpolgármester-jelöltje vezette kerületben gyanús pénzmozgásokra derül fény. Mint azt a Magyar Nemzet megírta: kevesebb mint 51 millió forintra csökkent szeptember 6-ra a baloldal főpolgármester-jelöltje, a Karácsony Gergely vezette Zugló bankszámlaegyenlege, amit a jegyző is hitelesített. A kerület két héttel később, szeptember 21-i keltezésű közleményében azt állította: kétmilliárd forintra nőtt az egyenleg, és minden rendben van, ellenben erről a pénzmozgásról nem adtak ki hiteles dokumentumot.

A lap már akkor felhívta a figyelmet, hogy Karácsonyék állításával szemben a szeptember 15. után esedékes építmény- és ingatlanadóból, valamint a gépjárműadóból is maximum csak 1,3-1,4 milliárd forint folyhatott be a hónap elején szinte teljesen üres kasszába. A jogosan felmerülő kételyekre és a kerület pénzügyi gondjairól szóló cikkekre reagálva, és mintegy megerősítve a korábban leírtakat, Karácsony Gergely Facebook-oldalán tett szeptember 24-i bejegyzésében azt írta: Zugló bankszámláján 1 345 674 778 forint van jelenleg.

Megtagadták az adatnyújtást

A kerület átláthatatlan pénzügyei miatt Kovács Balázs, a zuglói önkormányzat fideszes képviselője még májusban fordult közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz, azonban a Karácsony Gergely vezette hivatal adatvédelmi törvényre hivatkozva, döntés-előkészítéssel indokolva megtagadta a tételes adatnyújtást. Kovács a bíróságon támadta meg, hogy Karácsonyék titkosították a kerület kifizetetlen számláit, valamint hogy Zugló kintlevőségeibe sem nyerhetett betekintést. A bíróság első fokon a fideszes politikusnak adott igazat a kintlevőségek ügyében, az önkormányzatnak 15 napon belül, legkésőbb hétfőig be kell mutatnia a dokumentumokat.

Kritikus állapotban

Karácsonyék titkolózása nem alaptalan, Rozgonyi Zoltán, a kerület fideszes alpolgármestere és polgármesterjelöltje egy zuglói lakossági fórumon „kritikus állapotúnak" nevezte a kerület költségvetését. Azonban ha hétfőn mégis kiderül, hogy a mostani és korábbi cikkekben leírtaknak megfelelően Zugló bevételei és kintlévőségei nem úgy alakultak, mint ahogy a Párbeszéd polgármestere és hivatala állította, az már késő lesz, mivel az önkormányzati választások addigra lezajlanak.