Komoly előrelépés a szlovák újságíró és barátnője gyilkossági ügyében

A meggyilkolt Ján Kuciak és párja, Martina Kusnírová. Idén májusban lett volna az esküvőjük.
Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket.
Vágólapra másolva!
Benyújtották a vádiratot a tavaly februárban meggyilkolt szlovákiai újságíró gyilkossági ügyében - jelentette be a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az üggyel foglalkozó különleges ügyészség közlésére hivatkozva. A vádirat összesen hat vádpontot tartalmaz, köztük kétrendbeli bérgyilkosságot, a fiatal szlovák tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolásán kívül egy másik, még 2016-ban elkövetett gyilkosságot is. 
Vágólapra másolva!

A vádiratban a gyilkosságok megrendelésével gyanúsított Marián K. nagyvállalkozó és az elkövető, Miroslav M. mellett - aki már beismerte az újságíró és barátnője meggyilkolását -, a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított Zs. Alena és a gyilkosság elkövetésében bűnrészességgel gyanúsított Sz. Tamás is szerepel. Az ügy egy további gyanúsítottja, az újságíró-gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított A. Zoltán a múlt héten vádalkut kötött az ügyésszel.

Mécsesek égnek a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és menyasszonya emlékére egy rögtönzött emlékhelyen, Pozsonyban 2018. február 26-án Forrás: Origo

A most benyújtott, csaknem százoldalas vádirat 25 ezer oldalnyi vizsgálati anyagon alapul, és a gyanúsítottak további kihallgatásán kívül tanúk tucatjainak, illetve több törvényszéki szakértőnek a meghallgatására tesz javaslatot.

A vádiratban szereplő vádpontok alapján az elkövetők 25 évet, vagy életfogytiglant is kaphatnak.

A hírhedt kettős gyilkosság áldozatait - egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét - tavaly február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és párját, Martina Kusnírovát február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel. Szó szerint kivégezték őket Forrás: Facebook

Az újságíró halála - akit a rendőrség szerint a munkája miatt öltek meg - közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sohasem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett.

A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széles körű átalakításához vezettek.

A szlovák rendőrök az üggyel kapcsolatban nyolc embert vettek őrizetbe. Később közülük három ember és további gyanúsítottak ellen is eljárást indítottak.

Közülük a vizsgálati fogságban lévő Sz. Tamás ellen, akit bűnrészességgel gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésében, más, többek között komoly jelentőségű gazdasági bűnténnyel kapcsolatban is eljárás folyik.