Dízelautó-kitiltási botrány: Karácsony Gergely no-go zónába terelné a dízelautókat

Dugó csúcsforgalom körút Budapest
Vágólapra másolva!
Nem csak a dízel-, hanem a gépjárművek nagy részét kitiltaná Karácsony Gergely Budapestről, az ellenzéki főpolgármester ugyanis alacsony kibocsátású zónákat hozna létre a fővárosban. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint azonban egy ilyen intézkedésnek azok látnák a kárát, akik ezen zónák környékén élnek.
Vágólapra másolva!

Alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat hozna létre Budapesten Karácsony Gergely, ez pedig azt jelentené, hogy a kijelölt területekről a gépjárművek nagy részét kitiltanák - írja a Magyar Nemzet. A lap által megszólaltatott szakértő szerint azonban egy ilyen intézkedésnek a zónák környékén élők lehetnek a kárvallottjai.

Dugó a délutáni csúcsforgalomban a körúton Forrás: Origo

Bár Budapest ellenzéki főpolgármestere korábban az ATV-ben azt mondta, hogy egyelőre nem tervezik a dízelautók kitiltását Budapestről, azonban most egy újabb javaslattal állt elő.

Erről tíz év múlva lehet szó, most szigorúbban akarjuk érvényesíteni az október elsejétől hatályos szmogriadó-rendeletet,

– mondta Karácsony Gergely.

Használatarányos útdíj kéne

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke ugyanakkor a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy ha a városnak néhány kisebb területéről kitiltják a gépkocsikat – vagy azok egyes fajtáit, mint például a dízeljárműveket –, akkor nyugat-európai példákból az látható, hogy

Így a szakértő szerint ezeket az úgynevezett alacsony károsanyag-kibocsátási övezeteket nagyobb területekre, és elsősorban a vidéki városokban célszerű bevezetni.

Budapesten az autók szennyezőanyag-kibocsátása leginkább a kamionokra az autópályákon, főutakon már kivetett használatarányos útdíj alkalmazásával lenne csökkenthető – vélekedett Lukács András, aki szerint olyan kilométer-alapú díjat kellene fizettetni minden gépkocsi után, amit a jármű típusa és az adott napszak függvényében súlyoznának.

Ennek ellenőrzése például a rendszámfelismerő rendszerek alkalmazásával megoldható lenne – tette hozzá.

A gépjárműállomány felét érinti

Karácsony Gergely az önkormányzati választási kampányban vállalta, hogy Budapesten alacsony kibocsátású zónákat vezetne be, és a szennyező járműveket, főleg a dízelüzemű kocsikat, kitiltaná a város bizonyos részeiről.

Az a kampány során nem derült ki, hogy mikortól és pontosan mekkora területen korlátoznák a gépjárműforgalmat.

A kitiltandó járművek köréhez ugyanakkor az októbertől hatályos, még Tarlós István főpolgármestersége alatt megszavazott szmogrendelet ad iránymutatást. Eszerint, ha elrendelik a szmogriadót, akkor a 2014 végéig gyártott dízel, valamint a korszerűtlen benzines járművek behajtása korlátozható.

Ez az átlagosan 14 éves járműállomány több mint felét érinti,

de kivételt képeznek a hatóságok, közszolgáltatók járművei, köztük a BKV füstokádó buszai is.

A területi korlátozásokra a lap szerint csak a főpolgármester korábbi nyilatkozatai, illetve az ellenzék fővárosi programja alapján lehet következtetni. Ezek szerint a rakpartokon korlátoznák a gépjárművek közlekedését, kezdetben a hétvégéken.

Óriási a felháborodás

Ahogy az Origo korábban megírta, óriási a felháborodás Karácsony Gergely balliberális főpolgármester azon ötlete miatt, miszerint ki kéne tiltani a dízeles autókat Budapestről. Sokak szerint csak a valós problémák eltereléséről szól Karácsony ötlete,

míg mások szerint teljes káoszt hozna a városba, ha megvalósulna ez az intézkedés.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb árut dízellel szállítják. Cégek juthatnának csődbe, sok embernek meg megoldhatatlan anyagi gondot jelentene, ha Karácsony végig tudná vinni akaratát.