Negyedére csökkent Magyarországon a mélyszegénységben élők száma

2019.12.19. 13:17

A kormány elmúlt kilencéves tevékenységének köszönhetően a negyedére csökkent Magyarországon a mélyszegénységben élők száma - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Márianosztrán.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a megújult márianosztrai faluközpont és a felújított belterületi utak átadása alkalmából tartott projektzáró rendezvényen arról beszélt, hogy a kormány gazdaságpolitikája következtében ma már egyre több pénz jut a kistelepülések fejlesztéseire is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Hozzátette, hogy az ország gazdasági erősödése látható az Eurostat kimutatásaiban is, például a mélyszegénységben élők számának csökkenésében. Az Eurostat mint az Európai Unió statisztikai hivatala 2010-ben a Magyarországon mélyszegénységben élők számát 407 ezer főben állapította meg, mára kimutatásuk szerint ez a szám 100 ezerre csökkent - közölte az államtitkár.

A mélyszegénységben élők számának csökkenését a kormány olyan intézkedései eredményezték, mint az új munkahelyek létrehozásának támogatása, az adók csökkentése, a rezsicsökkentés, az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának mérséklése, a tankönyvek ingyenessé tétele, az ingyenes gyermekétkeztetés kibővítése és a családi adókedvezmények bevezetése; mindezekkel a megélhetés költségei csökkentek, a jövedelmek pedig évről évre emelkedni tudtak - mondta az államtitkár. 

Rétvári Bence a település fejlesztéseiről elmondta, hogy 78,3 millió forintból az iskola és az orvosi rendelő hőszigetelése, az épületek és a tető is megújult. Hozzátette, hogy a főtér és a település útjai 107,3 millió forintból újulhattak meg; emellett a közparkok gondozására egy kis traktort is beszereztek a Magyar falu program keretében 11 millió forint értékben.