Bár nem gondoltuk volna, de Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettesnek sikerült minden korábbi kijelentését is alulmúlnia. Gyurcsány Ferenc fővárosi helytartója még inkább a védelmébe vette a Gothár Péter szexuális zaklatását eltitkolni próbáló Katona József Színházat, sőt arra is volt bátorsága, hogy megüzenje: Máté Gábor biztosan a színház élén marad. Karácsony Gergely és a teljes balliberális elit Gothár szexuális zaklatási botrányának kirobbanása óta mindent elkövet annak érdekében, hogy az ügyet eltussolja. Korábban a balliberálisok tüntettek, performanszokat tartottak, ha a nőket bármilyen erőszak érte, míg most mélyen hallgatnak, és falaznak a botrányt eltussoló Máté Gábornak. Ugyanakkor Gy. Németh Erzsébet bírálta Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját, mert nem tüntetett együtt Karácsony Gergellyel és a zaklatást eltussoló Katona József Színházzal a kormány ellen. Gulyás Gergely miniszter két napja interjút adott az atv.hu-nak és bírálta Karácsonyékat, hogy a zaklatást egy évig eltitkoló Máté Gábort nem hajlandók leváltani. Év eleji összefoglaló-sorozatunkban visszatekintünk a Katona József Színház tavalyi nagy botrányára.

Megdöbbentő interjút adott Gyurcsány Ferenc embere, Gy. Németh Erzsébet kulturális főpolgármester-helyettes nem régen a Népszavának, érdemes így az új év kezdetén felidézni.

Itt azt mondta, hogy

Határozottan állítom: Máté Gábor igazgató marad.

A propaganda-interjúban egyébként még arról is beszélt a DK-s politikus, hogy a Katona és az igazgató korrekten kezelte a zaklatási ügyet. 

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója mindent elkövetett, hogy Gothár szexuális zaklatási ügyét eltitkolja. Mindennek eredménye, hogy a helyén maradhat Gyurcsány emberének a jóvoltábólForrás: MTI

Ennyit a balliberális demokráciáról

Az interjúból egyrészt világosan kiderült, hogy Gy. Németh, és rajta keresztül Gyurcsány és Karácsony Gergely egyértelműen a védelmükbe vették a balliberális színházigazgatót, aki több mint 11 hónapig próbálta eltussolni Gothár Péter zaklatási ügyét.

Karácsony már korábban védelmébe vette a zaklatást eltitkoló Máté Gábort

Gy. Németh mostani nyilatkozata nagyban hasonlít Karácsony Gergely 168 Órának adott interjújához. Ott a főpolgármester szavaiból "kiderült", hogy a szexuális zaklatót védelmező Katona József Színház vezetősége kiválóan járt el az ügyben, nem politikai alapon választják ki a vezetőket a fővárosi cégeknél, színházaknál. A szexuális zaklató Gothárt bújtató Katonáról azt mondta, a színház vezetése egy nagyon nehéz ügyben szerintem helyesen lépett. Ha megnézzük, hogy bárki más hogyan cselekedett, amikor hasonló botrány alakult ki saját színházában, akkor még dicséretet is érdemel a hozzáállása: vizsgálat volt, eljárási rendet alakítottak ki, óvták az áldozatot.

Ezzel szemben Karácsony szerint a főváros csak időt adott magának a Szabad Tér Színház igazgatói pályázata kapcsán: (Mint ismert, Bán Teodórát inkább a jobboldalhoz kötődőnek tartják. 15 év sikeres igazgatói életút után nem választották újra, holott a szakmai bizottság alkalmasnak találta.)Nem tudom, miféle tisztogatásról lehet szó, hiszen a főváros mindössze arról döntött, hogy még időt nyer. A pályázat oka egy örökölt szerkezeti probléma. Jelenleg a Szabad Tér Színház és a fővárosi fesztiválközpont szinte össze van nőve, ebben a rendszerben nagyon sok párhuzamosság van.
A balliberális főpolgármester azt is mondta, nem politikai alapon fognak dönteni a Szabad Tér Színház igazgatói pályázatáról, amit természetesen elég nehéz elhinni.Ami Bán Teodóra munkáját illeti, számos érv szól amellett, hogy újra pályázzon, és adott esetben ő vezesse tovább az intézményt. Erről nem politikai alapon döntünk.

Mint ismert, Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját azért bírálta Gy. Németh Erzsébet, mert nem tüntetett együtt Karácsony Gergellyel és másik három színházzal (köztük természetesen a Katonával) a kormány ellen. Gyurcsány fővárosi vezetője nem volt hajlandó cáfolni sem az Origónak, de a Népszavának sem, hogy Alföldi Róbertet akarják ősztől Eszenyi Enikő helyett a Vígszínház élére. Alföldi végig aktívan részt vett Karácsony kampányában.

Karácsony is védelmébe vette a zaklatószínházatFotó: Adrián Zoltán - Origo

Senki nem vizsgálta Máté Gábor felelősségét

A Katona József Színházban november 19-én kirobbant Gothár Péter-féle szexuális zaklatási botrányt gyakorlatilag a kezdetektől fogva próbálta a balliberális kulturális elit valahogyan eltussolni. Mindebben a segítségükre sietett a Karácsony Gergely vezette főváros is. Az Origo kérdéseire sem a színház, sem a zaklató nem válaszolt, mint ahogy sokáig hallgatásba burkolózott a Színház- és Filmművészeti Egyetem is, ahol Gothár ellen - hivatalosan saját kérésére - egy álvizsgálat indult. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója bő egy héttel a történtek után jogilag szabályszerűnek, de emberileg vitathatónak minősítette az eljárást az ügyben, vagyis azt, hogy egy évig nem tett semmit az áldozat vagy áldozatok védelme érdekében.

December 8-án lezárult a Színház- és Filmművészeti Egyetem nagy nehezen elindított és hosszúra nyúlt vizsgálata is, aminek eredményeképpen kirúgták Gothár Pétert. Ahogy azt az Origo megírta, erre csak az után került sor, hogy Fekete Péter kulturális államtitkár határozottan fellépett az ügyben, az üzemeltető technológiai minisztérium pedig képviseltette magát a fegyelmi vizsgálaton. Máté Gábor és az egyetem felelősségét viszont azóta sem vizsgálta senki.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója már az első pillanatban felvetette egyébként a Színművészeti felelősségét is.

Kálomista Gábor: Egy alapos vizsgálat már ráférne a szakmára

Bebizonyosodott, hogy nem lehet a szőnyeg alá söpörni a zaklatási ügyeket, nem a Gothár-ügy volt az első - minderről már Kálomista Gábor beszélt az M5 stúdiójában. Jöttek ezek sorban, és egyiknek sem volt igazán következménye. Ennek is per pillanat annyi a következménye, hogy Gothár Péter nem rendezhet a Katonában és nem taníthat a főiskolán. Meggyőződésem szerint egy alapos, átfogó vizsgálat ráférne már erre a szakmára, hogy ne kerüljenek elő kéthavonta, félévente, évente vagy akármilyen sűrűséggel ilyen ügyek.

Ezek a belső vizsgálatok nem azt erősítenék, hogy ezek az ügyek elhalnak, hanem azt, hogy olyan büntetést vonnak maguk után, ami az elkövetőket esetleg arra sarkallja, hogy ne kövessenek el ilyen bűncselekményt - mondta Kálomista, majd hozzátette, hogy a valódi vizsgálatok arra is jók lennének, hogy kiderüljenek a hasonló ügyek, amelyek komoly terhet rónak az áldozatokra. Arról is beszélt, hogy ha valaki elmondja, hogy ilyesmi történt vele, az a színházi szakmával találja szembe magát.

Apáti Bence, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója kiemelte, fontos lenne tisztázni, hogy hány ügyről van szó Gothár Péter esetében, kikkel és pontosan mi történt, mert erről nem tudni. Majd felelevenített egy cikket, amelyben azt írták, hogy Gothár az áldozata mögé lopózott a takarásban, és mielőtt színpadra lépett volna, átkarolta és belenyúlt a bugyijába. Azt gondolom, hogy ez már büntetőjogi cselekmény - mondta Apáti Bence.

Kálomista Gábor (középen): Nincs két Máté GáborFotó: Mudra László - Origo

"Nincs két Máté Gábor"

Kálomista Gábor az egyetem vezetésének nyilvánvaló felelősségéről is beszélt. Nincs két Máté Gábor- mondta. Ha a Katona József Színház igazgatójaként tudott erről, akkor az egyetem falai között is tudnia kellett róla. Nekem az egésszel az volt a problémám, amit később Máté Gábor is elismert, hogy nem kezelte megfelelően a dolgot" - mondta Apáti Bence, aki emlékeztetett arra, hogy az igazgató egy bocsánatkéréssel elintézettnek tekintette a szexuális visszaélést.

Egy premier előtt, egy nagyon kiszolgáltatott helyzetben lévő, főszerepre vagy kisebb szerepre készülő, valószínűleg fiatal színésznő azt mondta, hogy rendben, elfelejti, mert szeretné folytatni a munkát. Erre Máté Gábor visszalökdöste a zaklatója karjába ezt a művésznőt, engedte, hogy tovább dolgozzanak- tette hozzá, és kiemelte, hogy az áldozatnak nem volt más választása, mint elfogadni Gothár bocsánatkérését. Ezután arról beszélt, hogy Gothár Péter gyakorlatilag egy „zaklató személyiség", hiszen több ügyet is említett a színház közleménye. Ebben az esetben pedig az egyetemen is előfordulhatott, hogy zaklatott valakit, ami szerinte sokkal kiszolgáltatottabb közeg a tanár-diák viszony miatt - tette hozzá.

Mint ismert, Karácsonyék viszont azonnal vizsgálatot rendeltek el az Újszínházban, miután egy volt ügyelő azt állította, hogy úgy hallotta, Mihályi Győző színész nem megfelelően közeledett egy öltöztetőnőhöz. Mihályi Győző tagadta a zaklatást. Mint ismert, Karácsony az első pillanatban azt mondta, hogy - a közismerten jobboldali - Dörner Györgyöt nem szeretné Újszínház-igazgatóként látni, a következő pályázaton nem fog nyerni.

Az ellenzék számára csak egy kampány a MeToo

Nemcsak a gyurcsányista Gy. Németh és Karácsony, hanem a HVG nevezetű balliberális újság kisújságírója is védelmébe vette a szexuális zaklató Gothárt. Meglehetősen gyáva módon nem a dolgok közepébe vágott, először egy olyan íróról kezdett elmélkedni, akinek feltehetően egyetlen egy sorát sem olvasta el, majd kerülőúton jutott el azon megállapításáig, hogy Ja, és a félreértések elkerülése végett: Gothárt viszont nem tartom gazembernek, csak egy jó nagy tufának, ha egy kicsit megerőlteti magát. Attól még zseni.

Legutóbb Burány Sándor, párbeszédes képviselő gyalázkodott egy jót a balliberális botrány kapcsán. A Karácsony Gergely pártjának a frakciójában ülő képviselő vicceskedve azt mondta: a szexuális zaklatás csak együttműködési kényszer. A mellette ülő szocialista Bangóné Borbély Ildikó nagyot nevetett a kijelentésén. Megint kiderült, hogy az ellenzék számára a MeToo csak egy kommunikációs kampány. Képesek bármikor sértegetni az áldozatokat is.