A digitálisan felújított Jób lázadását vetíti az Uránia

Holokauszt emléknap, Uránia Nemzeti Filmszínház
Vágólapra másolva!
Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a holokauszt nemzetközi emléknapjára filmvetítéssel és közönségtalálkozóval emlékeznek. A január 27-én 18 órakor kezdődő találkozón a Jób lázadását vetítik, másnap pedig a MAZSIHISZ, Izrael Állam Nagykövetsége és a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége közreműködésével A titkos túlélő című dél-afrikai dokumentumfilmet is bemutatják, mely a 92 éves, Johannesburgban élő Veronica Phillips holokauszttúlélő történetét meséli el.
Vágólapra másolva!

A Jób lázadása felújított kópiájának vetítésével és A titkos túlélő című dél-afrikai dokumentumfilm bemutatásával, valamint a hozzájuk kapcsolódó beszélgetéssel és közönségtalálkozóval emlékeznek az európai zsidóság ellen elkövetett népirtásra az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A titkos túlélő című film bemutatója a MAZSIHISZ, Izrael Állam Nagykövetsége és a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége közreműködésével valósul meg - olvasható a rendezvény sajtóanyagában.

A holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én 18 órától közönségtalálkozóval egybekötött előadáson vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című, 1984-ben Oscar-díjra jelölt filmjét,

amely a vidéki magyar zsidóság deportálásának történetét beszéli el megrendítő módon – gyerekszemszögből.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház/Gáspár Miklós

A klasszikus filmalkotás azután kerül újra a mozikba, hogy tavaly a Nemzeti Filmdigitalizálási és Restaurálási Program keretében teljes körűen felújították. A hétfői vetítésen jelen lesz Kabay Barna társrendező-producer, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Fehér Gábor, a film egykori gyermekfőszereplője, akikkel Molnár Antal történész beszélget.

Másnap, január 28-án 19 órától a MAZSIHISZ - Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Izrael Állam Nagykövetsége és a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége együttműködésének köszönhetően egyetlen alkalommal látható lesz A titkos túlélő című dokumentumalkotás, amely a 92 éves, Johannesburgban élő Veronica Phillips holokauszttúlélő történetét meséli el. Veronica Phillipst zsidó származása miatt 1944. december 1-jén deportálták Budapestről. Csodával határos módon túlélte a koncentrációs tábort. A háború után hazatért Magyarországra, majd mikrobiológiát és genetikát tanult Londonban. Ezt követően Dél-Afrikába költözött, ahol a Witwatersrand Egyetem oktatója lett. Mindazt, amit a filmben a megmeneküléséről elmond, történészek és szakértők egészítik ki, feltárva a korszak összefüggéseit, amelyben mindez megtörténhetett. A vetítésen jelen lesz a rendező, Jonathan Andrews is.

A két kiemelt vetítésen kívül az Uránia több műsorrendi filmjével is emlékezik a vészkorszakra. Továbbra is műsoron szerepel Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje, Magyarország idei Oscar-jelöltje, amely két, családját vesztett holokauszttúlélő, egy felnőtt orvos és egy kamaszlány egymásrautaltságáról és barátságáról szól.

A héten mutatják be az Urániában a Jojo nyuszi című cseh-új-zélandi-amerikai filmdrámát. Taika Waititi (a Vademberek hajszája rendezője) a tőle megszokott stílusban, érzelemmel és költői játékossággal meséli el egy magányos német kisfiú, Jojo történetét, akinek megrögzött nacionalista elképzelései alapjaiban rendülnek meg a világról, amikor felfedezi, hogy egyedülálló anyukája egy zsidó lányt rejteget házuk padlásán. Február 6-án kerül műsorra a részben Magyarországon forgatott kanadai-angol játékfilm, A nevek dala, amelynek zártkörű díszbemutatója az Urániában volt. Főhőse, Martin (Tim Roth) évtizedeken át keresi gyerekkori barátját, Dovidl-t, a lengyel-zsidó hegedűs csodagyereket (Cliwe Owen), aki röviddel rég várt hangversenye előtt, 1951-ben titokzatos körülmények között eltűnt Londonban. A film a lenyűgöző és megható zenei motívumokon túl a háború borzalmainak és a történelemből kitörölt lelkek regéje.